1. HABERLER

  2. DERGİLER

  3. SIĞACIK TESO’TA BİR KÖY KAHVALTISI
SIĞACIK TESO’TA BİR KÖY KAHVALTISI

SIĞACIK TESO’TA BİR KÖY KAHVALTISI

SIĞACIK TESO’TA BİR KÖY KAHVALTISI

A+A-

 


Zekai Altan

Köy kahvaltısı her zaman farklı ve yöreye özgü yöresel tatları anımsatır. Diğer kahvaltılardan her zaman farklıdır. Köy kahvaltısı dendi mi farklı bir imaj yaratır. Çekici olur. Kıbrıs’ta köy kahvaltısı sunan mekanların sayısı çok azdır.  Benim her yurt dışı seyahatimde aradığım yöresel tatlardır. Oldukça çok ilgimi çeker. Genelde de yörelere özgü tatları biraz zor bulurum. Seferihisar’a özgü bir köy kahvaltısını bulmak çok da kolay olmadı. Kaldığım otelde poşet tereyağdan tutun da reçele ve bala kadar hazır ürünlerin servisi yapıldı. Fazla bir çeşit de yoktu. Hatta kaldığımız otelde yalnızca haşlanmış yumurta servisi yapılırdı. Kızartılmış yumurta istediysek de cevap “yapmıyoruz”. Hele hele yöresel peynir çeşitlerinin hiçbiri yoktu. Yalnızca beyaz peynir. Doğrusu ben bu kahvaltıdan pek birşey de anlamadım. Tadı da sunumu da görüntüsü de yoktu. Bunun üzerine biraz yakarışta bulundum ve koskoca Seferihisar’da yöresel bir tadı verecek kahvaltı yok mu diye. Can Yücel Tohum Merkezi sorumlusu değerli dostum Şevket Meriç hiç ikiletmeden bizi bir mekana götürdü. Ve sabah kahvaltısını burada yapma kararı aldık. Doğrusu ben de heyecanla acaba aradığım köy veya yöresel bir kahvaltıyı bulacak mıyım diye heycanlandım.

KÖY KAHVALTISI

Mehmetcik Belediyesi Zeka Bey Tohum Merkezi sorumlusu Ertan Kılıçel dostumla kaldığımız oteldeki kahvaltıyı iptal edip rezervasyon yaptığımız mekana gittik. Hava güzel. Güneşli. Dış alanda oturduk. Ve kahvaltı servisi başladı. Tabii once ince belli tavşan kanı çayımız. Çayımızı yudumlarken yöresel tatlar servisi başladı. Küçük tavacıklar içerisinde. Tavada yumurta çakma. Tortu yani süt kaymağı kısık ateşte gavrulur ve içerisine yumurta kırılarak pişirilir. Buna da yumurta çakma derler. Tulum peyniri. Koyun ve inek sütü karışımı yapılan bir tür peynir. Bergama yöresine özgü “çeçil peyniri”. Farklı bir tat. Tattıkça tatmak gelir insanın  içinden. Damak tadı keyfi almaya başladım. Çeçil peyniri örme şeklinde.  Doğu Anadolu illerinde bolca üretilen bir peynir türüdür. Civil, iplik, tel peyniri olarak da adlandırılır. Çeçil peyniri kokusuz, beyaz renkli, yarı yumuşak, ağızda kolay dağılan ve süt tadı veren bir peynirdir. Yedikçe ağzınızda dağılır. Biber reçeli ile devam etti.


TADINA DOYULMAZ  YÖRESEL LEZZET


Burada Ege ve özellikle Girit mutfağı tadlarını alırsınız. Kırmızı biberin acılısı ile yapılan reçelin tadı bir başka. Kırmızı pul biber ve sarmısak karışımı domates. Havuç reçeli ve tatlı sepet loru. Lor,. Kısa ömürlüdür. Tuzlu veya tuzsuz olarak üretilebilir. Kıbrıs’ta da noro olarak bilinir. Hem tatlı hem de tuzlusu yenir. Armola. Vay be demeden edemedim. Ertan bey de benimle aynı fikirde. Keçi sütünden beyaz peynir, süzme yoğurt ve az tuzlu lor ile yapılan peynir, armola... Seferihisar’ın armolası hafiftir ve üzerine zeytinyağı ister. Ayrıca domatese de davetkardır..Bölgeye özgü, diğer peynir türlerine benzemeyen peynir çeşitleri arasında yer alan armola peyniri, Seferihisar ilçesindeki bir kaç mandra ve evlerde yapılıyor. Eskiden beri tulum içinde yapılıyor. Armola peyniri, keçi sütünden yapılan süzme yoğurt, keçi sütü loru ve beyaz peynirin karışımı. Ve bu güzel havada sabah keyfi Seferihisar tatları ve sunumu ile güzelce devam ediyor. Yeşil elma reçeli, tahım ile betmez karışımı bir tat. Kıbrıs’ta da aynısı yapılıyor. Domates soslu biber. Ve pişi. Yani bizim bişimiz. Un, maya, tuz ile yapılan bir hamur işi. Yerli zeytin. Üzerinde de ekşi slice olarak doğranmış. Kuru incir ve ceviz. Klematin tatlısı ile tereyağ ve soğüş domates. Clementin veya Satsuma mandalin tatlısı. Tamamen yöreye özgü. Zaten Seferihisar bir narenciye bölgesi. Şeker ve limon tuzu ile yapılır. Hemen hemen her evde bulabilirsiniz. Kaymak yağı ile servis edilen bir tat. Gerek yemek sonrası gerekse kahvaltıda. Tadına doyulmaz bir yöresel lezzet. Seferihisar lezzeti. Evet Sığacık-Teos’ta işte böyle keyifli bir sabah kahvaltısı. Ertan bey de çok beğendi. Beğendiğini yüzünden anlarsınız. Ancak yaptığı bir yorum beni de şımarttı. Nitovikla kavaltısı kadar zengin değil yorumunu yaptı. Yolunuz Seferihisar’a düşerse Sığacık –Teos’ta daha once yorumladığım bu mekana gidin ve sabah kahvaltısını tadın. Def’I Gam restorant. Limanda. İhmal eteyin.

Bu haber toplam 7224 defa okunmuştur
Adres Kıbrıs 248. Sayısı

Adres Kıbrıs 248. Sayısı