1. HABERLER

  2. SİYASET

  3. Siber: Sorunların çözümü uzlaşı kültürü!
Siber: Sorunların çözümü uzlaşı kültürü!

Siber: Sorunların çözümü uzlaşı kültürü!

Siber; "Statükonun bekçiliğini yapan bir lider değil, çocukların ve gençlerin geleceğini düşünen bir liderlik şart"

A+A-

Cumhuriyetçi Türk Partisi – Birleşik Güçler (CTP-BG) Cumhurbaşkanı adayı Meclis Başkanı Sibel Siber, çözümsüzlüğü çözüm olarak kabul edenlerin Kıbrıs sorununda sonuca ulaşmasının mümkün olmadığını, barışı ancak barışa inananların inşa edebileceğini, sorunların uzlaşı kültürü ile çözülebileceğini vurguladı.

Siber, statükonun bekçiliğini yapan bir lider değil, çocukların ve gençlerin geleceğini düşünen bir liderliğin şart olduğunu söyledi.

CTP-BG’den yapılan açıklamaya göre,  Siber dün akşam Güzelyurt İlçesi’nin düzenlediği toplantıya katılarak partililere hitap etti. Gecede Siber’in yanı sıra CTP-BG Genel Başkanı ve Başbakan Özkan Yorgancıoğlu, 2. Cumhurbaşkanı Mehmet Ali Talat, CTP-BG milletvekili Ferdi Sabit Soyer de konuşma gerçekleştirdi. CTP-BG Milletvekili, Halka İlişkiler ve İnsan Kaynakları Sekreteri Birikim Özgür de seçim takvimi ve propaganda süreci ile ilgili sunum yaptı. Güzelyurt’ta gerçekleşen toplantıda, partililer, ‘birlik, mücadele, dayanışma’ sloganı atarak, salona giren Siber’i coşkuyla alkışladı.

SİBER: “GENÇ DÜŞÜNCEYE SAYGI DUYULMALI”

CTP-BG Cumhurbaşkanı adayı Sibel Siber, Kıbrıs’ta çözüme ihtiyacı olanın Kıbrıslı Türkler olduğunu onun için de büyük bir çaba ortaya koyacaklarını anlatarak sözlerine başladı. Kıbrıs sorununun çözümü için önce barışa ve çözüme inanılması gerektiğinin altını çizen Siber, uzlaşı kültürünü benimsemek gerektiğini kaydetti.

Siber sözlerini şu şekilde sürdürdü:

“Toplum lideri, edilgen ve pasif bir görünüm arz ederse, bunun halka yansıması olumsuz olur. Uluslararası alanda görünür olan bir halk iken, görünürlüğü sıfır olan bir noktaya geldik.  Toplum lideri olarak uluslararası tanınmışlık statüsü kullanılmıyor. Statükonun bekçiliğini yapılarak, halkımıza korku ve endişe vererek seçim kazanma çok eski bir yöntem. Sonsuza kadar tecrübe öne sürülerek makam talep edilmez, gençlere karşı büyük haksızlık ve küçümsemedir bu. Gençlere, genç düşünceye saygı duyalım. Bu makamlar dinamizm ister, tecrübe ister. Dinamik liderlik istiyoruz. Beş yılımızı daha heba etmemek için hep birlikte el ele bu mücadeleye gireceğiz. CTP’nin ana felsefesi demokrasi, barışı ve çözümdür. Toplumun bu felsefeye ihtiyacı var. 1977 -79 Denktaş-Kiprianu Doruk Anlaşmalarından beri masada olan ve Türk tarafının tezi olan iki toplumun siyasi eşitliğine dayalı iki toplumlu iki bölgeli bir federasyon modelidir masada. Çözüm müzakerelerinin tekrar başlaması için çalışmaya devam edeceğiz. Rum tarafı uluslararası tanınmışlık statüsünü kullandığı için çözüm istenci düşük olabilir ama biz uluslararası alanda sesimizi yeterince duyurmalı ve baskı oluşturmalıyız.”

YORGANCIOĞLU: “BİR İLKE DAHA İMZA ATACAĞIZ”

CTP-BG Genel Başkanı ve Başbakan Özkan Yorgancıoğlu ise CTP-BG’nin bu ülkede birçok ilke imza attığını ve Nisan ayında yapılacak olan seçimlerde ilk kadın cumhurbaşkanıyla bir ilke daha imza atacaklarını ifade etti. CTP-BG Cumhurbaşkanı adayı Sibel Siber’in Başbakanlık döneminde başarılı bir süreç ilerletip toplumun güvenini kazandığı ve Meclis Başkanı olduktan sonra da daha iyi çalışan bir meclis yarattığı için cumhurbaşkanı adayı gösterdiklerini belirten Yorgancıoğlu sözlerini şu şekilde devam ettirdi:

“Kıbrıs sorununun çözümü konusunda bugünkü liderliğin ne kadar isteksiz olduğunu, ‘Talat’ın bıraktığı yerden devam edeceğim’ demesine rağmen o noktadan uzaklaşmamak adına neler yaptığını hepimiz biliyoruz.

Eroğlu’nun, hükümet tarafından toplumun yararına yapılamaya çalışılan icraatları engellemek adına önümüze ne kadar takoz koyduğunu da hepimiz biliyoruz. Kıbrıs sorununda hem hükümeti hem de dışişleri bakanını uzakta tutmaya çalışıyor. Ülkenin geleceğini düşünmek bir yana siyasi partilerin iç işlerine bulaşarak ülkede siyasal istikrarsızlığın babalığını yapıyor. Eroğlu böyle biri, böyle bir anlayışa sahip. İçeride halk yararına olan gelişmeleri engelliyor, Kıbrıs sorununda müzakerelerde bir ivme yakalamadı. 19 Nisan seçimi bütün bunlara bir çözüm üretme adına bir fırsattır.”

TALAT: “BU SEÇİM KIBRIS TÜRKÜNÜN VARLIĞININ KAVGASIDIR”

2. Cumhurbaşkanı Mehmet Ali Talat, müzakere masasında iki devletli çözümü savunup her öneriye hayır demekle Kıbrıslı Türklerin bir şey kazanamayacağını söyledi. Kıbrıs Türk halkının elinde şu an çok büyük bir fırsat bulunduğunu savunan Talat, bu fırsatın değerlendirilip CTP-BG’nin adayı Siber’in cumhurbaşkanı olacağına yürekten inandığını kaydetti.
Talat sözlerini şu şekilde sürdürdü:

“Eroğlu bize çok büyük zaman kaybettirdi. Görüşmelerden Anastasiadis çekildi ama dünyada Anastasiadis’in eleştirildiğini gördünüz mü? Hiçbir şekilde eleştirilmiyor. Çünkü masada oturulduğunda bir şey görüşülmüyor. Eroğlu iki devletli çözümü gündeme getiriyor. Bu şartlarda görüşmenin ne anlamı var? İlerleme olsaydı ve Anastasidis müzakerelerden çekilseydi, dünya onu pişman ederdi. Kıbrıs sorunundaki çıkmazın sebebi Eroğlu’nun çözüm istememesidir. Çünkü çözümü gerçekleştirecek olan Kıbrıslı Türklerdir. Eroğlu dün ‘Kıbrıslı Rumların aşırı isteklerine hayır diyecek bir lidere ihtiyaç var’ dedi. Annan planına da hayır demişti. Hayır diyerek çözüm mü olur? ‘Hayır’ bizi bir yere götürebilir mi? Eroğlu bunu söylüyor. Yeni bir fırsat var önümüzde. Bu seçim Sibel Siber’in seçimi kazanma kavgası değil. Bu seçim Kıbrıs Türkünün varlığı kavgasıdır. Eğer Kıbrıslı Türklerin bu topraklarda yaşamaya devam etmesini istiyorsak CTP olarak birlik ve bütünlük içinde hareket edeceğiz.”

SOYER: “HEDEFİMİZ BİRİNCİ TURDUR, KİMSE OYUNA GELMESİN”

Gazimağusa milletvekili Ferdi Sabit Soyer, Kıbrıs Türk halkının moralini yüksek tutarak ilerleyeceklerini söyledi.

Derviş Eroğlu’nun barışa ve çözüme hayır demek için orada olduğunu savunan Soyer şu şekilde devam etti:

“Karşı tarafın bütün endişelerini bir senteze döndürüp girişim yaparak görüşme sürecini başlatmaya ihtiyaç var. Bu da CTP ile mümkündür.

Sibel Siber’in cumhurbaşkanı olmasıyla mümkündür. Bir kısım insanların aklını karıştırmaya çalışıyorlar. Sol ve demokrat görünümlü çevreler Eroğlu’nun iş başında kalması için olmadık hikayeler çıkarıyorlar. Sahte anketlerle algı yaratılmaya çalışılıyor. CTP tabanına yönelik tezgahlar peşindedirler, sol bir ağız kullanılarak Eroğlu’nun iş başında kalmasını istiyorlar. Bu oyuna asla gelmeyin kimsenin de bu oyunlara uymasına izin vermeyin. Biz, halkımıza moral verip ileriye doğru gideceğiz. Bizim hedefimiz birinci tur. Bu şekilde hedefe ulaşacağız. Ama ikinci tura kalınırsa, iki adaydan biri olma ihtimalimiz yüzde 100’dür”

(tak) 

Bu haber toplam 1834 defa okunmuştur