1. HABERLER

  2. SİYASET

  3. Siber: Sistem olmayan yerde kaos vardır!
Siber: Sistem olmayan yerde kaos vardır!

Siber: Sistem olmayan yerde kaos vardır!

Siber, Kıbrıs Türk Ticaret Odası’nı ziyaret ederek cumhurbaşkanlığı adaylığıyla ilgili bilgi verdi ve görüş alış verişinde bulundu.

A+A-


Cumhuriyetçi Türk Partisi – Birleşik Güçler (CTP-BG) Cumhurbaşkanı adayı Dr. Sibel Siber, Kıbrıs Türk Ticaret Odası’nı ziyaret ederek cumhurbaşkanlığı adaylığıyla ilgili bilgi verdi ve görüş alış verişinde bulundu. Ülkede yıllardır sürdürülen statükonun siyasete ve siyasetçiye olan güvensizliği artırdığını ifade eden Siber, yaşanan sistemsizliği ancak Kıbrıs Türk halkının düzeltebileceğini söyleyerek, “Sistem olmayan yerde kaos vardır” dedi. Köklü reformların şart olduğunu dile getiren Siber, siyasete güveni tazeleyecek olan bir takım yasaların meclis gündeminde olduğunu, bu yasaların Siyasal Partiler Yasası, Seçim ve Halk Oylaması Yasası ve Kamu Reformu yasası olduğunu söyledi. Yasaların komitelerde görüşüldüğünü kaydeden Siber, bu yasaların en kısa sürede hayata geçmesi için çalıştıklarını vurguladı.

Halk yararına yapabileceklerinizin sınırı yok

CTP-BG Cumhurbaşkanı adayı Dr. Sibel Siber, Kıbrıs müzakerelerinde olumlu bir sonuca ulaşabilmek için çözüme inanan ve barış dili konuşan bir liderin masada olması gerektiğine işaret etti. Uluslararası ilişkilere önem veren bir cumhurbaşkanına ihtiyaç olduğunu kaydeden Siber, Meclis'te Dış İlişkiler Komitesi kurduklarını ve Meclis Başkanlığının bu dönemde dış ilişkiler konusunda aktif çalışmalar gerçekleştirdiğini söyledi. Dünya Parlamentolar Birliği Başkanı ile İngiliz Milletler Topluluğu Parlamentolar Genel Sekreteri İle görüşmeler gerçekleştirdiğini ifade eden Siber, Kıbrıs Türk halkının Nisan ayında yapacağı seçimde hem müzakereci hem de cumhurbaşkanı seçeceğini söyledi. Bugüne kadar sadece müzakere eden toplum lideri seçtiğimize değinen Siber, halkın bir de iç sorunlara el atan bir cumhurbaşkanına ihtiyaç duyduğunun altını çizdi. Cumhurbaşkanının yetkilerinin sadece yasalarda yazanlarla sınırlı olmadığını belirten Siber, "Eğer üst yönetimdeyseniz halk yararına yapabileceklerinizin sınırı yoktur" diyerek konuyla ilgili Meclis'te Başkanlığın yürüttüğü proje çalışmalarını örnek gösterdi. Cumhurbaşkanlığı’nın yıllık bütçesinin 22 milyon TL olduğunu ve bunun yanı sıra örtülü ödeneğin de bulunduğunu hatırlatan CTP-BG adayı Sibel Siber, bu bütçeyle çok daha fazla yapılabilecek işler olduğunu söyledi. Cumhurbaşkanının bu bütçeyle iç sorunlara da yönelebileceğini anlatan Siber, tüm halkın cumhurbaşkanı olacak bir liderin daha dinamik olması gerektiğini belirtti.

Dış ilişkilerde etkin bir diplomasi

KTTO ziyaretinde Kıbrıs müzakerelerinde gelinen son aşamadan da bahseden Siber, Rum Yönetimi Başkanı Nikos Anastasiadis’in haksız bir şekilde müzakere masasını terk ettiğini ancak etkin diplomasi yürütülmediği için Kıbrıs Türk tarafının haklılığının uluslararası topluma duyurulamadığının altını çizdi. “Haklılığımızı anlattığımız kadar anlaşılırız” diyen Siber, bu tip durumlarda bir boşluk ortaya çıktığını ve Rumlara cevabın Türkiye tarafından verildiğini söyledi. Özellikle son zamanlarda müzakerelerde gelinen noktada Rumların Kıbrıs Türk liderliğiyle muhatap olmadığını ve Türkiye Cumhuriyeti ile muhatap olduğunu vurgulayan Siber, bazı açıklamaların Türkiye Cumhuriyeti Dışişleri Bakanlığı tarafından değil, KKTC Cumhurbaşkanlığı tarafından yapılması gerektiğini ancak bunun böyle olmadığını belirtti.

Bu haber toplam 1599 defa okunmuştur