1. HABERLER

  2. HABERLER

  3. Siber İSİPAB Konferansı’nda konuştu
Siber İSİPAB Konferansı’nda konuştu

Siber İSİPAB Konferansı’nda konuştu

Meclis Başkanı Siber, İstanbul’da Hilton Bomanti Hotel’de yer alan İslam İşbirliği Teşkilatı Parlamento Birliği (İSİPAB) 10. Konferansı’nda konuştu.

A+A-

Cumhuriyet Meclisi Başkanı Sibel Siber, 50 yılı aşkın süredir BM Güvenlik Konseyi gündeminde bulunan Kıbrıs sorununun artık bir çözüme kavuşturulması gerektiğini vurguladı.

Siber, Kıbrıs Türk tarafının halen 11 Şubat 2014 tarihli ortak açıklamada öngörülen yapılandırılmış, sonuç odaklı müzakerelere bağlılığını sürdürdüğünü ifade ederek, Kıbrıs Rum tarafının hidrokarbon konusu da dahil üzerinde anlaşma sağlanamayan diğer tüm konuları çözebilmek için önkoşulsuz müzakere masasına geri dönmesini beklediklerini söyledi.

Meclis Başkanı Siber, İstanbul’da Hilton Bomanti Hotel’de yer alan İslam İşbirliği Teşkilatı Parlamento Birliği (İSİPAB) 10. Konferansı’nda konuştu.
Sibel Siber, adada kapsamlı bir çözüme ulaşıncaya kadar, İSİPAB’a üye ülkelerin Kıbrıslı Türklerin izolasyonuna son verme yönünde somut adımlar atacaklarına inandıklarını söyledi.

“DAHA GÜÇLÜ BAĞLAR”

Siber, İngilizce yaptığı konuşmada, İSİPAB 10. Konferansı’nda konuşma yapmanın kendisi için ayrıcalık ve büyük bir onur olduğunu ifade ederek, Kıbrıs Türk halkının ve KKTC hükümetinin selamlarını iletti.

İİT şemsiyesi altında dünyadaki Müslüman dayanışmasına özel önem atfettiklerini dile getiren Meclis Başkanı Siber, “Konferansın, Müslüman ülke parlamenterleriyle daha güçlü bağlar kurmamıza vesile olacağını ümit ediyor. Kıbrıs Türk halkının İslam İşbirliği Teşkilatı üye devletlerinin kardeş halklarıyla dayanışma ve işbirliğinin daha da güçlenmesine katkıda bulunacağına inanıyorum” dedi.

“ORTA DOĞU’DA KAYBEDİLEN HAYATLAR BİZLERİ DERİNDEN YARALIYOR”

Siber, İslam dünyasının birçok yerinde, özellikle Filistin, Suriye ve Irak’ta yaşanan katliam, savaş ve kaosun neden olduğu tahribat sürerken Müslüman ümmetinin temsilcilerinin bu toplantıda bir araya geldiğine dikkat çekerek “Bu bölgedeki zorlukların en kısa sürede aşılmasını samimiyetle diliyorum. Orta Doğu bölgesinde kaybedilen hayatlar bizleri derinden yaralamaktadır. Başsağlığı dileklerimizi buradan yenilemek isteriz” diye konuştu.

“KIBRIS SORUNU ARTIK ÇÖZÜME KAVUŞMALI”

Konuşmasında Kıbrıs’taki gerçekler ile son dönemde yaşananlara da değinen Meclis Başkanı Siber, Kıbrıs sorununun 50 yılı aşkın süredir BM Güvenlik Konseyi gündeminde bulunduğunu ve Kıbrıs Türk tarafının gereğinden fazla uzayan bu durumun artık bir çözüme kavuşturulması gerektiğine inandığını vurguladı.
Kıbrıs Ortaklık Cumhuriyeti’nin 1960’ta Kıbrıs Türk halkı ve Kıbrıs Rum halkı arasında, iki halkın siyasi eşitliği temelinde kurulduğunu; cumhuriyetin meşruluğunun,  iki halkın tüm devlet organlarındaki varlığı ve etkin katılımında yattığını kaydeden Siber, Kıbrıslı Türklerin Aralık 1963’te Kıbrıslı Rumların saldırısına maruz kalmalarının söz konusu meşruiyeti ortadan kaldırdığını anlattı.

“BARIŞ İSTEYENİN HANGİ TARAF OLDUĞU İSPATLANDI”

2004 yılında dönemin BM Genel Sekreteri Kofi Annan’ın önerdiği ve adadaki çıkmaza son verebilecek fırsat olan kapsamlı çözüm planını Kıbrıs Türk halkının yüzde 65’lik oranla kabul ederken, Kıbrıs Rum halkının yüzde 76’yla reddettiğini hatırlatan Siber, eş zamanlı bu referandumlarla adada barış isteyenin hangi taraf olduğunun ispatlandığını söyledi.

Siber, müzakerelerin referandumlardan 4 yıl sonra 2008’de yeniden başladığını ve yoğun diplomatik temaslar ve Kıbrıs Türk tarafının attığı yapıcı adımlardan sonra, 11 Şubat 2014’te iki liderin ortak bir açıklama üzerinde mutabık kaldıklarını belirterek şöyle konuştu:
“Kıbrıslı iki lider, ortak açıklamayla, iki bölgeli, iki toplumlu, siyasi eşitliğe dayalı bir federasyonu hedeflediklerini ve bahse konu federasyonun Kıbrıslı Türkler ve Kıbrıslı Rumlardan eşit şekilde neşet edecek tek egemenliğe sahip olacağını kabul ettiler. Federasyonun iki eşit statüdeki iki kurucu devlet tarafından oluşturulacağı ve hiçbir tarafın diğeri üzerinde otorite veya yetki talep edemeyeceği kayda geçirildi.

Ancak yoğunlaştırılmış müzakere sürecinin başlama aşamasında, 7 Ekim 2014 tarihinde hidrokarbon konusundaki anlaşmazlıkları gerekçe gösteren Kıbrıs Rum lideri, ani bir kararla müzakerelerden çekildiğini açıkladı.

Kıbrıs Rum tarafı bir yandan doğal kaynaklar konusunu kapsamlı çözüm müzakerelerinden ayırmaya çalışmakta, diğer yandan da müzakere masasından kalkmayı haklı göstermek için bu hususu kullanmaktadır. Bu kesin bir çelişki teşkil etmektedir.

Kıbrıs Türk tarafı daha önce 2011 ve 2012’de bahse konu kaynakların ortak idare edilmesini ve ada etrafındaki doğal kaynaklarla ilgili konuların kurulacak geçici ortak bir komite tarafından yürütülmesini önermişti. Bu öneriler halen geçerlidir.

Kıbrıs Türk tarafı halen 11 Şubat 2014 tarihli ortak açıklamada öngörülen yapılandırılmış, sonuç odaklı müzakerelere bağlılığını sürdürmekte; Kıbrıs Rum tarafının hidrokarbon konusu da dahil üzerinde anlaşma sağlanamayan diğer tüm konuları çözebilmek için bir an önce, önkoşulsuz müzakere masasına geri dönmesini beklemektedir.”

Cumhuriyet Meclisi Başkanı Sibel Siber, İSİPAB 10. Konferansı’nda yaptığı konuşmada, KKTC ile İİT arasındaki ilişkilerin önemini vurguladı ve KKTC’de değişik sektörlere ilişkin istatistikler verdi.

İİT ÜLKELERİYLE TİCARET HACMİ 75 MİLYON DOLARIN ÜZERİNDE

KKTC’nin ihracatının yaklaşık yüzde 32’lik ve ithalatının yüzde 5’lik oranını İİT ülkeleriyle yaptığını ifade eden Siber, bunun devam eden karşılıklı iyi ilişkilerin sonucu olduğunu söyledi.

YÜKSEK ÖĞRETİM ÖNEMLİ SEKTÖR

Meclis Başkanı Siber, KKTC’nin Doğu Akdeniz’de bir yüksek öğrenim merkezi olarak kendini gösterdiğini vurgulayarak, yüksek öğrenimin ülke ekonomisine katkısının yüzde 30’dan fazla olarak hesaplandığını belirtti.

Siber, 125 farklı ülkeden öğrenci ve 65 farklı ülkeden akademisyen bulunduğunu; bu rakamların KKTC’deki yüksek öğrenimin uluslar arası niteliğini ve çeşitliliğini ortaya koyduğunu söyledi.

Sibel Siber, 14 bin öğrencinin Azerbaycan, Filistin, İran, Nijerya ve Pakistan olmak üzere kardeş Müslüman ülkelerden geldiğini kaydetti.
Konuşmasında KKTC’nin turizm sektörüyle ilgili bilgi veren Meclis Başkanı Siber, geniş konaklama seçenekleriyle, doğal ve tarihi zenginlikleriyle Kuzey Kıbrıs’ın özel ilgi turizmine de imkan sağladığını vurguladı.

Devam eden su temin projesine de değinerek, temmuz ayında tamamlanması hedeflenen proje ve deniz altına döşenen 80 kilometrelik boru hattıyla Türkiye’den KKTC’ye su taşınacağını kaydeden Siber, bunun ülke kalkınmasında büyük rol oynamasının beklendiğini anlattı.

İİT ÜLKELERİNE TEŞEKKÜR

Meclis Başkanı Sibel Siber, İİT ülkelerine, Kıbrıs Türk halkının haklı davasına İİT karar ve deklarasyonlarıyla verdikleri samimi destekten ötürü teşekkürlerini de ifade etti, şöyle konuştu:
“Bu önemli karar ve deklarasyonlar, Kıbrıslı Türklerle etkin dayanışmayı güçlendirme ve Kıbrıs Türk halkı üzerinde uygulanmakta olan haksız ve insanlık dışı izolasyonu kaldırma yönünde üye ülkelere çağrıda bulunmaktadır. İlgili karar ve deklarasyonlar üye ülkelere ayrıca, Kıbrıslı Türklerle doğrudan ulaşım, ticaret, turizm, kültür, eğitim ve spor gibi hayatin her alanında ikili ilişkileri daha da güçlendirme ve Kıbrıs Türk tarafı ile üst düzey ziyaret teatisinde bulunma yönünde çağrıda bulunmaktadır.

Böylelikle, adada kapsamlı bir çözüme ulaşıncaya kadar, üye ülkelerin Kıbrıslı Türklerin izolasyonuna son verme yönünde somut adımlar atacaklarına olan inancımız tamdır. Bunun, Kıbrıs Rum tarafını kapsamlı bir anlaşmaya ulaşmaya yönelik cesaretlendireceği de açıklama gerektirmeyecek kadar nettir.”

Siber konuşmasının sonunda, konukseverlik için Türkiye Cumhuriyeti’ne, toplantıyı düzenlemeleri nedeniyle de TBMM ve İSİPAB’a teşekkür etti.

(T.A.K./Özgül Gürkut Mutluyakalı)

Bu haber toplam 1356 defa okunmuştur