1. HABERLER

  2. SİYASET

  3. Siber: “Çözüm halkların barışması ile mümkündür”
Siber: “Çözüm halkların barışması ile mümkündür”

Siber: “Çözüm halkların barışması ile mümkündür”

CTP-BG Cumhurbaşkanı adayı Sibel Siber, çözümü liderlerin masada, barışı halkların gönüllerde yapacağını söyledi.

A+A-

CTP-BG Cumhurbaşkanı adayı Dr. Sibel Siber, dün Doğu Akdeniz Üniversitesi (DAÜ) Fikir ve Münazara Kulübü’nün davetlisi olarak “Ülkeler Üniversitelerde Kurulur” konulu söyleşiye katıldı. Mustafa Afşin Ersoy Salonu'nda gerçekleştirilen söyleşide öğrenci ve akademisyenler Siber’e sorular yöneltti.

Siber projelerinden ve konulara bakış açısından bahsederken ülkede kadın siyasi parti başkanı ve belediye başkanının olmamasına dikkat çekti. Siber, “Kabinede de kadın bakan yok. Böyle bir ülkede kadının görünür olması rol model olma bakımından özellikle kız çocukları için çok önemli” dedi.


GEÇEN 5 YILDA CUMHURBAŞKANININ BAŞARI ÖYKÜSÜ YOK

1974 yılında Türkiye’den Kıbrıs’a gelen göçmen vatandaşlarla ilgili bir soruyu yanıtlayan Dr. Sibel Siber, bu insanların KKTC vatandaşı olduklarını ve geri gönderilmelerinin kesinlikle söz konusu olmadığını belirtti. İnsan haklarına aykırı her türlü uygulamanın karşısında olacaklarını vurgulayan Siber, 1974 yılında adaya gelen göçmenlerin referandumda da oy kullandıklarını, BM ve AB’nin de bunu bildiğini söyledi.

‘Bu göçmenler neden devletlerarasında uygulanan mütekabiliyet esasına göre Güney Kıbrıs’a geçemiyor’ şeklindeki soruyu yanıtlayan Siber, KKTC ile Güney Kıbrıs’ın ilişkilerinin iki devlet esasında olmadığını, güven artırıcı önlemler kapsamında ve Kıbrıs’ta varılacak çözümle bu sıkıntıların aşılacağını ifade etti.

HALKI KORKUTARAK OY İSTEMENİN MODASI GEÇTİ

‘Kıbrıs sorununun en büyük yaratıcılarından biri olan Eroğlu’nun oy potansiyeli neden bu kadar yüksek’ sorusuna cevap veren CTP-BG Cumhurbaşkanı adayı Dr. Sibel Siber, gelişmiş ve demokratik ülkelerde seçilmiş kişilerin yeniden seçime girebilmesi için görev süresince yaptığı, elle tutulur başarılarının olması gerektiğini aksi takdirde halkın karşısına çıkmanın kolay olmadığını ancak Eroğlu örneğinde ne yazık ki bunun görülmediğini söyledi.

Siber, Eroğlu’nun son beş yılda herhangi bir başarı öyküsünün bulunmaması nedeniyle halka anlatacağı bir şeyi olmadığını, sadece endişe verdiğini ve ‘ben gidersem geleceğiniz tehlikeye girer’ diyerek insanları korkuttuğunu aktardı. Siber, “Aynası iştir kişinin, kahvede söylediği lafa bakılmaz. Tüm görev sürelerimde yaptıklarımı ve halk adına elde ettiğim başarıları onlarla paylaşıyorum. Ben seçimi bu şekilde kazanmayı hedefliyorum” dedi.

MÜZAKERE MASASINDA KADINLAR ETKİN OLACAK

Cumhurbaşkanlığı seçimlerini kazanması halinde ilk olarak kurulacak masanın Atılım Çalışma Grubu olacağını anlatan Siber, bu ekibin barış çalışmaları yapmış, konusunda uzman kişilerden oluşacağını, müzakere masasına yapıcı öneriler sunacağını kaydetti. BM'in 1325 sayılı kararında da belirtildiği gibi müzakere masasında kadınların olacağını söyleyen Siber, “İki toplumlu yapılan anket çalışmalarında son yıllarda Kıbrıslı Türklerle Rumların birbirinden uzaklaştığı görülüyor.

Oysa kalıcı barış ancak halkların barışması,  birbirini anlaması, geçmişin hatalarının yaşanmaması için karşılıklı empati kurması ile mümkündür. Çözümü liderler masada, barışı halklar gönüllerde yapacak” dedi. Çözüm hedefinde ilerlerken halkların barışmasının çok önemli olduğuna dikkat çeken Siber, müzakere masasına kadınlarla birlikte oturacağını ve bu adada yaşayan tüm halkların yakınlaşması için birçok projeye imza atacaklarını kaydetti.

Bu haber toplam 1580 defa okunmuştur