1. HABERLER

  2. HABERLER

  3. Siber: “Bilimsel bir dayanağı olmalı”
Siber: “Bilimsel bir dayanağı olmalı”

Siber: “Bilimsel bir dayanağı olmalı”

Sibel Siber, sınır kapılarının kapanması kararının toplum sağlığı nedeniyle alındığını, siyasi bir karar olmadığını belirterek, “O nedenle şimdi açılıp açılmaması konusunda da alınacak kararın, bilimsel bir dayanağı olmalıdır” dedi.

A+A-

Cumhuriyet Meclisi eski Başkanı, Doktor Sibel Siber, sınır kapılarının kapanması kararının toplum sağlığı nedeniyle alındığını, siyasi bir karar olmadığını belirterek, “O nedenle şimdi açılıp açılmaması konusunda da alınacak kararın, bilimsel bir dayanağı olmalıdır” dedi.
Sibel Siber ,“Toplum sağlığını ilgilendiren konularda, siyasetin veya siyasetçinin öne çıkma çabası, siyasi şov, popülizm ve bilimsel gerçeklikten uzaklaşmanın bedeli, çoğu zaman ağır olabilir” ifadesini kullandı. 
Siber yaptığı yazılı açıklamada, Pandemi ile mücadele konusunda bugün gelinen aşamanın, yüzleri güldüren bir aşama olduğunu ama bunun bir “sonuç” olmadığının unutulmaması gerektiğini kaydetti.

4 EVRE
Siber şöyle devam etti:
“Pandemi 4 evrede değerlendirildiğinde henüz 2. Evre’de olduğumuzu unutmayalım. Aşı bulunmadan, dünyadaki virüs salgını bitmeden, olumlu bir sonuç’tan kesin söz edemeyiz.
 Şimdi, Güney komşularımız ile olan sınır kapılarının açılması konusu gündemimizdedir. Sınır  kapılarının kapanması, toplum sağlığı nedeniyle alınmış bir karardır. Yani, siyasi nedenlerle alınmış bir karar değildir. O nedenle şimdi açılıp açılmaması konusunda da alınacak kararın, bilimsel bir dayanağı olmalıdır. 
 Toplum sağlığını ilgilendiren konularda, siyasetin veya siyasetçinin öne çıkma çabası, siyasi şov, popülizm ve bilimsel gerçeklikten uzaklaşmanın bedeli, çoğu zaman ağır olabilir. 
Siyasetçinin, sağlıklı verilere dayanmadan, halkı aşırı paniğe sevk etmesi ve korku salması ne kadar tehlikeli ise  risklerin sıfırlandığı havası yaratılarak, halkı aşırı rahatlatmaya sebep olmak da o kadar tehlikelidir.”

BİLİM KURULU’NUN DEĞERLENDİRMESİ…
 Sınır kapılarının açılmasının daha riskli bir evreye girilmesi demek olduğuna dikkat çeken Siber, şöyle dedi:
“ Bu gerçekler ışığında;
1-Sınır kapılarını açmayı düşündüğünüz taraf ile Rt ( bulaşıcılık sayısı) benzer mi? Sorunun yanıtını verecek olan Bilim Kurulu’dur. İki tarafın epidemiyolojik çalışmaları, Bilim Kurulu’nca karşılaştırılır ve bu konuda benzerlik  değerlendirmesi yapılır.
2-Olası bir salgın için sağlık alt yapımız, yeterli midir? Bunun yanıtını yine bilimsel  olarak vermesi gereken ( Sağlık Bakanlığı’nın sunacağı veriler ışığında) Bilim Kurulu olmalıdır.
3-Daha riskli bir döneme girerken yeterli sayıda test yapma imkanı, yeterli sayıda sağlık personeli, yeterli sayıda temas takip ekiplerimiz var mıdır? Bu konu, yine Sağlık Bakanlığı’nın verilerine  göre Bilim Kurulu  tarafından değerlendirilmelidir.
Kısacası, Sağlık Bakanlığı’nın verileri ışığında, Bilim Kurulu tavsiye kararı üretir ve siyasi iradeye sunar. Siyasi irade ise Bilim Kurulu’nun aldığı tavsiye kararını uygular. Bunu da halka şeffaf bir şekilde açıklar. Olması gereken budur. 
Hangi gerekçelerle sınır kapılarının açılması veya hangi gerekçelerle açılmaması kararı alındığının, kamuoyu tarafından bilinmesi  önemlidir. Güven böyle sağlanır.”

Bu haber toplam 1605 defa okunmuştur
Etiketler : , ,