1. HABERLER

  2. HABERLER

  3. Siber, Akıncı’yı ziyaret etti
Siber, Akıncı’yı ziyaret etti

Siber, Akıncı’yı ziyaret etti

Cumhuriyet Meclisi Başkanı Sibel Siber, bu sabah Cumhurbaşkanı Mustafa Akıncı’yı ziyaret ederek görevinde başarı diledi.

A+A-

Siber, görüşmenin basına açık bölümünde yaptığı konuşmada, önemli bir sürece girildiğini ve halkta genel olarak iyimser, pozitif bir beklenti bulunduğunu ifade ederek, “Size Kıbrıs görüşmelerinde başarılar diliyoruz ve ümit ediyoruz bu yıl, önümüzdeki yıl Kıbrıs sorununun çözüldüğü ve toplumumuzun uluslararası toplumun bir parçası olduğu günü hep birlikte göreceğiz. Bu yolda size başarılar diliyoruz” dedi.

YÖDAK, KHK, OMBUDSMAN
Sibel Siber, içte de birçok sorun bulunduğuna işaret eden ve özellikle Cumhurbaşkanlığı’na bağlı Yüksek Öğretim Planlama, Denetleme, Akreditasyon ve Koordinasyon Kurulu (YÖDAK), Kamu Hizmeti Komisyonu (KHK), Ombudsman gibi konularda Cumhurbaşkanı’nın aktif çalışmalar yürüterek halk yararına olumlu adımlar atacağına inandığını ifade etti. Siber, özellikle KHK’nın şeffaflığa kavuşmasının ve terfi ve atama alacak kişilerin kazansa da kaybetse de şüphe duymayacağı şeffaf, adil bir sınav sistemi getirileceğine inandığını söyledi.

Siber, “Size bu meşakkatli görevinizde başarılar diliyoruz” diye konuştu. Meclis’in Cumhurbaşkanlığı ile yakın çalışan kurumlar olduğuna işaret eden Meclis Başkanı Siber, Meclis’ten geçen yasaların Cumhurbaşkanı’nca onaylandığını, bu konuda da yine olumlu, halk yararına işler yapacaklarını vurguladı.

“BİLGİLENDİRMELERE MECLİS BAŞKANI DA DAHİL EDİLMELİ”
Kıbrıs sorunu müzakerelerinde Meclis’in daha sıklıkla bilgilendirilmesi ve Meclis Grubu toplantılarına Meclis Başkanı’nın da dahil edilmesinin önemine işaret eden Siber, “Çünkü Meclis Grubu’nda Meclis Başkanı da var. Daha önce sadece Meclis’te temsil edilen siyasi parti başkanları Meclis Grubu olarak adlandırılıyordu. Bilgilendirmelere Meclis Başkanı’nın da dahil olacağına inanıyoruz ve size başarılar diliyoruz” ifadelerini kullandı.

AKINCI: “KIBRIS’IN VE BÖLGENİN BEKLENTİLERİ VAR”
Cumhurbaşkanı Mustafa Akıncı da, Meclis Başkanı Siber’in yakın diyalog ve işbirliği içinde çalışmaları gereken çok önemli bir kurumun başında bulunduğuna işaret ederek, Cumhurbaşkanı’na vekalet etme, Meclis’in düzenli çalışmasını gözetme ve ülkenin sorunlarını çözecek iyi yasaların geçmesine gözcülük etme görevleri olan Siber’e bu görevlerde başarı diledi.

Akıncı, zor bir dönemde ve halkın beklentilerinin çok yüksek olduğu noktada Cumhurbaşkanlığı’na seçildiğini belirterek bütün Kıbrıs’ın ve bölgenin de beklentileri bulunduğuna işaret etti.

“BEKLENTİLER YÜKSEK OLUNCA SORUMLULUK AĞIRLAŞIYOR”
Cumhurbaşkanı Akıncı, “Beklentiler yüksek olunca sorumluluk bir o kadar daha ağırlaşıyor. Zorluklar bir o kadar daha artıyor” dedi.

“ARTIK ÇÖZÜM ZAMANI GELDİ, HATTA GEÇTİ”
Kıbrıs’ta artık bir çözümün zamanının geldiğini, hatta geçtiğini vurgulayan Cumhurbaşkanı Akıncı, şöyle devam etti: “1968 yılında başlayan bir müzakere sürecini 2015 yılında artık sonuçlandıralım. Dile kolay. Yani yarım asra yakın bir dönemden bahsediyoruz. Dolayısıyla geldiğimiz aşamada inanıyorum ki artık konuşulanlar büyük oranda konuşuldu, tartışmalar büyük oranda yapıldı. Elbette daha yapacağız. Açıkta kalan noktalar var. Onlar da elbette tartışılacak ancak sonuçta iki tarafın da politik kararlılık ve irade göstermesinin zamanı geldi.

“EN ÖNEMLİ SORUMLULUK BENİM… EL ELE YÜRÜMEK HALKIN BEKLENTİSİ”
Bu noktada halkımızın seçtiği Cumhurbaşkanı olarak elbette en önemli sorumluluk benim omuzlarımdadır. Bu sorumluluğu sonuna kadar yerine getirmek benim en büyük görevim. Ama bütün bu süreçlerde el ele, gönül gönüle yürümek, sanıyorum toplumumuzun bizden beklentisidir. Bunun altını çizmek isterim. Çünkü yürünecek yol birlikte yürünecek bir yoldur ve bulunacak çözüm hep birlikte içinde yaşayacağımız bir çözüm olacaktır.”

“BİLGİLENDİRME İÇİN İNTERAKTİF ORTAM”
Cumhurbaşkanı Mustafa Akıncı, müzakere sürecinde halkın önemli kurumlarının başında gelen Meclis’in, siyasi partilerin, sivil toplum örgütlerinin, sendikaların ve bireylerin aydınlatılmasının, bilgili kılınmasının önemine dikkat çekerek, bunun gayreti içinde olacağını söyledi.

Akıncı, sivil toplumun ülke geleceği için önemli olduğunu ve mutlaka bir şekilde devrede olmaları gerektiğini belirterek, tek yanlı bilgi verme değil, onların da görüşlerinin alındığı bir interaktif ortam yaratmaları gerektiğini vurguladı.

“OMBUDSMAN KABUL GÖRECEK BİR İSİM”
KHK’nın demokratik ve çoğulcu bir yapıya kavuşturulmasının son derece önem taşıdığını; uzun zamandır boş olan Ombudsman’a yetkin, toplumun kabul göreceği bir ismin atanmasının öncelikleri arasında yer aldığını, ilk fırsatta değerlendirmelerini yaptıktan sonra Meclis’le de istişare içinde gerekli düzenlemeyi yapacaklarını anlatan Cumhurbaşkanı Akıncı, YÖDAK’ın da, benzer kurumların da demokratik şeffaf işleyişle topluma hizmet üretecek noktalara ulaştırmanın vazgeçilmez ödevleri olacağını kaydetti.

Akıncı, Meclis Başkanı Sibel Siber’i kabulü sırasında gazetecilerin sorularını da yanıtladı.
Rum lider Nikos Anastasiadis’le dün akşamki yemeğin nasıl geçtiği, neler konuşulduğu sorusu üzerine Akıncı, sosyal içerikli bu buluşmanın, geleceği ve nasıl ilerleneceğini de konuştukları bir toplantı olduğunu söyledi.
Akıncı, toplantının nasıl geçtiğini yemeğe ev sahipliği de yapan BM Genel Sekreteri’nin Kıbrıs Özel Danışmanı Espen Barth Eide’nin açıkladığını, söylenenlerin kendi duygu ve düşüncelerini de yansıttığını ifade ederek, şöyle devam etti:

“İYİ BİR BAŞLANGIÇ OLDU”
“Gerçekten olumlu bir havada başladı. İyi bir başlangıç oldu diye düşünüyorum. İyi başlangıçlar önemlidir ama sonunun iyi gelmesi daha da önemlidir. Benim çabam, inanıyorum ki Sayın Anastasiadis’in de çabası bu doğrultuda olacak. İyi bir başlangıç yaptık, iyi sonuçlandıralım anlayışı eminim onda da vardır.

“CUMAYA UMUTLA BAKIYORUM”
Dlayısıyla cumaya umutla bakıyorum. Cuma günü dün akşam yaptığımız başlangıcın ikinci adımını atmış olacağız, tabi resmi olarak ilk buluşma olacak, dün akşamkini sosyal içerikli sayarsak… Ama iyi başlangıçlar önemlidir, dolayısıyla olumlu bir hava içerisinde başladık. Ve temenni ederim bu olumluluklar 15’inde ve 15’inden sonra devam etsin. Ve yıllardır çözümsüz kalan Kıbrıs sorununu iki tarafın da mutlu olabileceği, iki tarafın da haklarını gözetecek bir çözüme kavuşturabilelim.”

Cumhurbaşkanı Akıncı, bir gazetecinin “müzakerelerin al-ver sürecinde kesildiğini” belirterek, “Cuma günü nereden başlayacağını” sorması üzerine, hangi noktada kalındığına bir klişe söylemeye gerek olmadığını belirtti.

“TANIMLAMAYA GEREK YOK”
“Ne açıkladıysak şu ana kadar o şekilde olsun. Daha sonraki aşamada adım adım ilerledikçe sizleri mutlaka bilgilendireceğiz” diyen Akıncı, hangi aşamada kalındığına dair bir tanımlama yapmaya gerek olmadığını ifade etti.

“ADIM ADIM BİLGİLENDİRELİM”
Akıncı, “Nasıl kesildiğini biliyorsunuz, şimdi nasıl başladığını da dün akşam gördünüz. Bundan sonra nasıl devam edeceği önemli. O nedenle adım adım gidelim, her adımda sizleri kamuoyunu bilgilendirelim” diye konuştu.

“İKİ TARAFTAKİ MEDYA OLUMLU KATKI YAPMALI”
Cumhurbaşkanı Akıncı, kamuoyunu bilgilendirmede büyük görev düşen medyaya teşekkür ederek hem güneydeki hem kuzeydeki medya kuruluşları sürece olumlu katkı yaparsa hem Kıbrıs Türk ve Rum halkları, hem Türkiye ve Yunanistan için çok yararlı olacağını vurguladı.

Geçmişte olumsuz roller üstlenildiğini belirten Akıncı, bundan böyle her iki tarafta da medyanın olumlu katkısının son derece yararlı olacağı düşüncesini ifade etti.

“BİLGİLENDİRME CUMADAN SONRA… SİVİL TOPLUM SÜREÇTE YER ALMALI”
Cumhurbaşkanı Akıncı, Cumhuriyet Meclisi ve sivil toplum örgütleriyle müzakereler konusundaki görüşmelerinin zamanıyla ilgili soruya karşılık da, bunun Cumadan önce olamayacağını ancak sonrasında yapılacağını belirtti.

Akıncı, “Bir başlangıç yapılsın, ondan sonra bu değerlendirme toplantılarını yapalım. Ben çok geciktirme taraftarı değilim. Sürecin sağlıklı ilerleyebilmesi için hem Meclis’in, hem siyasi partilerin, hem sivil toplumun uygun biçimde bu süreçte yer almaları lazım. En uygun nasıl olabilir, bu değerlendirmeyi yapıp gereğini yerine getireceğim” diye konuştu.

TAK

Bu haber toplam 1562 defa okunmuştur