1. HABERLER

  2. ÖZEL HABER

  3. Seyahat Acenteleri Birliği tepkili
Seyahat Acenteleri Birliği tepkili

Seyahat Acenteleri Birliği tepkili

Sadece Turizm Bakanlığı’nın 3 yıl öncesine kadar yurt dışı ziyaretlerinde ‘ihale usulü’ bilet aldığını belirten Tolun, bu uygulamanın da UBP Milletvekili Ünal Üstel’in Turizm Bakanlığı döneminde son bulduğunu ifade etti.

A+A-

Meltem SONAY

Her ay sıklıkla temaslar ve geziler için yurt dışına çıkan ‘devlet erkânı’nın seyahat biletleri için yasal biz düzenleme yok.
İsteyen makamın, yurt dışı ziyaretleri için istediği acenteden bilet kesmesi ve sıklıkla da ‘akrabalarla’ çalışılması, ‘devlet olanaklarının bireysel menfaatler için kullanıldığı’ şüphesi yaratıyor.
Cumhurbaşkanlığı, Meclis Başkanlığı, Başbakanlık, tüm bakanlıklar ve bağlı devlet kurumlarının ‘yurt dışı’ ziyaretleriyle ilgili bir ‘yasal boşluk’ olduğuna işaret eden Seyahat Acenteleri Birliği Başkanı Orhan Tolun, isteyenin istediği yerden bilet kesmesinin, devleti zarara soktuğu gibi, ‘yandaşlık’ şüphelerini de artırdığına vurgu yaptı.

Tolun: “Etik değil… Adil hiç değil”
Seyahat Acenteleri Birliği Başkanı Orhan Tolun, bu konuda yasal bir boşluğun olduğuna işaret ederken, geçmiş dönemlerde sadece Turizm Bakanlığı’nın acenteler arasında ‘ihale’ usulünü kullandığını hatırlattı.
Tolun, Turizm Bakanlığı’na bağlı Tanıtma ve Pazarlanma Dairesi’nin bu görevi üstlendiğini, acentelere Turizm Bakanlığı için bilet ihalesini duyurduğunu ve işletme belgesi olan acentelerin bu ihaleye katıldığına işaret etti.
İhaleye katılan acenteler arasından 4-5 acentenin seçildiğini, belirlenen kota dolduğu zaman sırayla bu acentelerden biletlerin kesildiğini anımsatan Tolun, bu şekilde adaletin de sağlandığına vurgu yaptı.
Tolun, devlet kurumlarında isteyenin, istediği acenteden bilet kesmesinin ne adil, ne de etik olduğuna dikkat çekti.

“Ünal Üstel’in Bakanlık döneminde bu da bitti…”
Bakanlıklar arasında sadece Turizm Bakanlığı’nda ihale usulünün kullanıldığını anımsatan Seyahat Acenteleri Birliği Başkanı Tolun, bu uygulamanın da UBP Milletvekili Ünal Üstel’in döneminde son bulduğunu üzülerek belirtti.
Tüm kamu kurum ve kuruluşlarının yurt dışı ziyaretlerinde, ihale usulü dışında, seçilen acentelerden bilet alınmasının ‘yandaşlık’ olduğuna vurgu yapan Tolun, yasa olmamasına karşın, keyfi, sadece seçilen birkaç acentenin desteklenmesinin adil olmadığını ifade etti.

“Bir sürü acente ekmek yiyecek, devlet tasarruf edecek…”
Devletin yurt dışı ziyaretlerinde ihale usulünü kullanması durumunda, ülkedeki seyahat acentelerinin de ekmek yiyeceğine ve adaletin sağlanacağına vurgu yapan Tolun, oluşacak rekabet nedeniyle devletin de daha uygun fiyata bilet alabileceğine işaret etti.
Şimdiki durumda bilet alınan acentenin istediği fiyatı uygulayabildiğini belirten Tolun, bu nedenle biletler için Maliye’den yaklaşık  %20 oranında daha fazla para çıktığını ifade etti.

Bu uygulamanın etik olmadığını vurgulayan Tolun, devletin yurt dışı ziyaretleri için kesilen uçak biletlerinin ‘ihale usulü’ ile kesilmesi için gerekli düzenlemenin yapılması ihtiyacına vurgu yaptı.

Bu haber toplam 2018 defa okunmuştur