VADELER UZUYOR

Döviz kredisi olan ve ödemekte zorlanan vatandaş, kredi vadesini ödeme gücüne göre uzatıyor.

Döviz kredisi olan ve ödemekte zorlanan vatandaş, kredi vadesini ödeme gücüne göre uzatıyor. Dövizin artmasıyla birlikte bankaların “önlem” olarak gündeme getirdiği vade uzatma uygulamasına ilgi var.

 

Fehime ALASYA

Bankaların Merkez Bankası’yla birlikte aldığı döviz kredilerinde ‘vade uzatma uygulamasına gidilmesi’ uygulamasına döviz borçlular ilgi gösterdi. 

Döviz kredisi olan ve ödemekte zorlanan vatandaş, bankasına müracaatta bulunup kredisini ödeme gücüne göre uzatıyor.

Vatandaşlar, döviz kredisinin uzatılması yönünde bankalara müracaatta bulunuyor, banka eğer teknik bir sorun yoksa vadeyi uzatıyor. Banka yöneticileri uygulamaya ilginin olduğunu belirtirken, uygulamanın, vatandaşa rahat nefes aldırdığını belirtiyor.

Döviz kredisi olan ve ödemekte zorlanan vatandaşlar için “Kredi vadelerinin, bireylerin ödeme güçlerini olumsuz etkilemeyecek şekilde uzatılması” uygulamasını YENİDÜZEN’e değerlendiren banka yetkilileri, müşteriler tarafından ilgi gördüğünü belirtti.

Bankaların Merkez Bankası’yla birlikte geçtiğimiz ay aldığı “Kredi vadelerinin, bireylerin ödeme güçlerini olumsuz etkilemeyecek şekilde uzatılması” kararı uygulamaya girdi. Ağustos ayında uygulamaya giren kararın ardından vatandaş, uygulamaya talep gösterdi. 

Banka yetkilileri: “Uygulama ilgi görüyor”

Vakıflar Bankası Genel Müdürü Cengiz Erçağ, bu yönde alınan tedbirler ve yasal düzenlemelerin vatandaşa rahat bir nefes aldırdığını ifade ederken, Capital Bank Genel Müdür Yardımcısı Ercan Ayfer, çok yoğun olmamakla birlikte bu yönde talep aldıklarını kaydetti.  

Creditwest Bank Genel Müdürü Mazher Zaheer, kredilerin yeniden taksit planlamasının yoğun ilgi gördüğünü belirtti.

Kuzey Kıbrıs Bankalar Birliği Yönetim Kurulu Başkanı Olgun Önal ise yoğun olmasa bile başvuruların olduğunu ifade ederek, uygulama içerisinde farklı çalışmalarla vatandaşı rahatlatmaya çalıştıklarını kaydetti.

 


BANKA YETKİLİLERİ NE DEDİ?

Vakıflar Bankası Genel Müdürü Cengiz Erçağ:
“Alınan tedbirler ve yasal düzenlemeler vatandaşa nefes aldırdı”

“Bu uygulamaya ilgi ve müracaat var. Dövizden etkilenen ve ödeme güçlüğü çeken müşteriler bize müracaat etmeye başladı. Bizler Vakıflar Bankası olarak faiz uygulamadan birer ay erteleme kararı almıştık. Vade ile ilgili kaldırılan sınırdan sonra talepler dışında olumlu dönüşler alıyoruz. Gerek hükümetin gerekse Merkez Bankası’nın aldığı tedbirler ve yasal düzenlemeler müşteriler tarafından olumlu karşılandı. Vatandaşa nefes aldırdı. Gelir gider dengesi bozulan vatandaşların bir nebze de olsa nefes almasını sağladı.”

 

Capital Bank Genel Müdür Yardımcısı Ercan Ayfer:
“Talep oldu ama henüz istenilen seviyede değil”

“Talep oldu ama henüz istenilen seviyede değil. Yoğun kriz döneminde toplantılarda bulunduk, bankaların tamamı bu konuda iyi niyet göstermişti. Kredili müşteri portföyünde ticari müşterilerimiz ağırlıklı olduğundan dolayıdır.  

Taraflar karşılıklı iyi niyetli olduğu sürece uygun ödeme kolaylığı muhakkak yapılır, bu temelde uygulanan bir politikadır. Zor bir dönemden geçiyoruz, bankalar üzerine düşen görevi yapacaktır.”

Creditwest Bank Genel Müdürü Mazher Zaheer:
“Müşterinin gelirine göre yapıldığı için yoğun ilgi görüyor”

“Döviz kredisi olan müşteriler için ödeme kolaylığı uygulaması yoğun ilgi görüyor. Creditwest Bank, yabancı para cinsi üzerinden kredisi olan müşterilerine, dövizin son dönemdeki yükselişinden kaynaklı mağduriyetlerini giderebilmek amacıyla Ağustos ayı ortasında bir dizi yeni uygulama başlatmıştı. Yalnızca Faiz Ödeme (Interest Paid Only) Uygulaması, TL ve Döviz Kredilerde Taksit Atlatma ve Müşterilerin Gelirine Göre Taksit Planlama uygulamaları yoğun ilgi görüyor.

Özellikle TL ve döviz kredisi olan tüm bireysel müşterilere bir ay taksit atlatma seçeneği yoğun talep üzerine Aralık sonuna kadar uzatıldı. Ayrıca kredilerin yeniden taksit planlaması, müşterinin gelirine göre yapıldığı için yoğun ilgi görüyor.

 Tüm bu uygulamalar için Creditwest Bank müşteriden herhangi bir masraf ve komisyon talep edilmiyor. Kredisini yapılandırmak isteyen Creditwest Bank müşterilerinin müşteri temsilcileri ile görüşmesi gerekmektedir.”

Kuzey Kıbrıs Bankalar Birliği Yönetim Kurulu Başkanı Olgun Önal:
“Başvurular var ve değerlendiriyoruz”

“Yoğun diyebileceğimiz seviyelerde bir başvuru yok ama başvurular var ve değerlendirip müşterilerimize yardımcı olmaya çalışıyoruz. Ödeme gücünde ortaya çıkan gerileme ölçüsünde destek sağlamayı hedefliyoruz. Sadece vade uzatımının yeterli olmayacağı durumlar olabiliyor. Bu tür hallerde ne yapılması gerektiği konusunda müşterilerimizi bilgilendiriyoruz. Reddettiğimiz talepler de olabiliyor. Bu durumlarda, gerekçelerimizi ve alternatif önerilerimizi paylaşıyoruz. İmkânlarımızı zorluyor, bu dönemin atlatılması için tüm imkânlarımızla destek olmaya çalışıyoruz. Yasal düzenlemeler gerektiren alanlarda ise Merkez Bankamız ile istişare ediyoruz.” 

 

 

 

Özel Haber Haberleri