Özel okullar önlem aldı, veliler çocukların eğitiminden kısmadı...

Dövizdeki dalgalanma nedeniyle sıkıntılı günler geçirilen Kıbrıs’ın kuzeyinde aileler çocuklarının eğitiminden kesmedi, ‘özel okullara’ rağbette düşüş yaşanmadı.

 

Özel okullar da bir takım önlemler alarak öğrenci sayılarını korumaya çalıştı. YENİDÜZEN’e konuşan özel okul temsilcilerinden kimisi öğrenci sayısında artış yaşandığını, kimi de mevcut öğrenci sayısının korunduğunu belirtti.

  • Levent İlkokul Müdürü Ertan Aligüllü:  “Geçen yıl 695 olan sayımız bu yıl 728’e ulaştı. Öğrenci sayımızda artış olduğu için ek bir sınıf açtık. Kuru sabitleme öğrenci artışına etkili oldu. Kapasitemiz dolmuştur"
  • Yakın Doğu İlkokulu Müdürü Hasan Yükselen:Geçen yılki öğrenci sayımızı muhafaza ediyoruz.  Okul öncesi ve kreş de dahil 1240’larda öğrenci sayımız var. Kayıtlarımız devam ediyor. 1250’nin üzerine de çıkacağımızı düşünüyorum”
  • Girne Amerika Okullar Grubu Girne bölge yetkilisi :  “Ailelerimize kuru sabitledik, peşin ödemede de % 10 indirim sunduk. Ailelerimizde büyük bir rahatlama oldu. Okullarımızın açılmasına 1 hafta kalmasına rağmen % 100 kapasiteye ulaşmış durumdayız”
  •  TED Okul Müdürü Yardımcısı Mehmet Hacıelmaz: “Okul kayıtlarımız devam ediyor. Şu anda tam rakam tam belli değil. Geçen yıla göre de öğrenci sayımızı koruyoruz”
  • English School of Kyrenia Öğrenci İşleri yetkilisi Dilek Ötün Say: “Öğrenci sayımız şu anda 950’dir.  Geçen yıla oranla gidenler ve gelenlerle baş başa gidiyoruz.  Bu yılkı öğrenci sayımız geçen yılki sayıyla aynı”
  •  Necat British Kolej’e bağlı İlkokul Müdürü Sevgi Konaç: “Okulumuzda öğrenci artışı oldu Bazı sınıflarımız da birkaç kişilik yer var ama büyük bir bölümünü doldurduk. Bazı ayrılanlar oldu ama yeni gelenler ile eşit durumdadır. Ortalama 700’e yakın öğrencimiz var”

Didem MENTEŞ'in HABERİ...

Ülkedeki ekonomik sıkıntı sürerken, yeni eğitim yılı için de geri sayım başladı, gözler özel okullardaki öğrenci sayılarına çevrildi.

Yaşanan ekonomik sıkıntı nedeniyle özel okullar bir takım önlemler alarak, öğrenci sayılarını korumaya çalıştı.

Kimi özel okul eğitim harcını Türk Lirası’na çevirirken, kimi özel okul ise belirli tarihlere kadar dövizde kur sabitlemesine gitti. Buna bağlı olarak yüzlerce velinin tercihi yine ‘özelde eğitim’ oldu.

YENİDÜZEN’e konuşan özel okulların temsilcilerinden kimi öğrenci sayısında artış yaşandığını kimi de mevcut öğrenci sayısının korunduğuna dikkat çekti.

Eğitim Bakanlığı yetkilileri ise özel okullardaki kayıtların devam ettiğini, okullardaki öğrenci sayısının ilerleyen günlerde netleşeceğini aktardı.

Önlemler etkili oldu

Özel okul temsilcileri, öğrenci kayıtlarının devam ettiğini belirterek, mevcut rakamların değişmeye devam ettiğini söyledi. Kimi okul temsilcisi, geçen yıla göre öğrenci sayılarında artış yaşandığını belirtirken, kimi de dövize rağmen öğrenci kapasitesinin üzerinde artış olduğunu, ek derslik yapıldığını aktardı. Kimi okul yetkilisi ise geçen yılki öğrenci kapasitesinin korunduğunu dile getirdi.

Aligüllü: “Öğrenci sayımız 728’e çıktı”

Levent İlkokul Müdürü Ertan Aligüllü, dövize rağmen bu yıl okul kapasitesinin dolduğunu belirterek, geçen yıl 695 olan öğrenci sayısının bu dönem 728’e çıktığını vurguladı.

10 Eylül’e kadar Euro bazındaki eğitim harcını 5 TL’ye sabitlemelerinin velileri rahatlattığını söyleyen Aligüllü, ailelerin büyük çoğunluğunun bu kurdan ödeme yaptığını vurguladı. 24’er kişilik 35 adet sınıfın dolduğuna işaret eden Aligüllü, son 9 yıldır her dönem öğrenci sayılarının arttığını vurguladı.

YDİ ve NBK de öğrenci sayısı arttı

Yakın Doğu İlkokulu Müdürü Hasan Yükselen ise kayıtların halen devam ettiğini, dün itibariyle okul öncesi ve kreş de dahil 1240’larda öğrenci kaydı yapıldığını, bu rakamın 1250’nin üzerine çıkacağını ifade etti. Yükselen, okul olarak sürekli ilave ek bina yapıldığı için öğrenci alımlarının devam ettiğini aktardı. Necat British Kolej’e bağlı İlkokul Müdürü Sevgi Konaç ise 700’e yakın öğrenci bulunduğunu, bu yıl da öğrenci artışı olduğunu belirterek, okullardan ayrılan olmasına rağmen yeni gelenlerin sayısıyla aynı olduğunu aktardı.

Girne Amerikan Okullar yetkilisi: “% 100 kapasiteye ulaştık”

Girne Amerikan Okullar Grubu Girne bölge yetkilisi ise döviz kurunun sabitlenmesi ve peşin ödemede % 10 indrim yapılmasının velileri rahatlattığını belirterek, okulların açılmasına az bir süre kala kapasitenin % 100’e ulaştığını aktardı.

ESK ve TED öğrenci sayısını koruyor

English School of Kyrenia Öğrenci İşleri yetkilisi Dilek Ötün Say ise öğrenci kayıtlarının devam ettiğini, şuanda öğrenci sayısının 950 olduğunu belirterek, bu yılkı öğrenci sayısının geçen yılki sayıyla aynı olduğunu aktardı.

TED Okul Müdürü Yardımcısı Mehmet Hacıelmaz ise okul kayıtlarının devam ettiğini, öğrenci kapasitelerinin yerini koruduğunu ifade etti.

Geçen yıl ki rakam 10 bin 380 idi…

Hatırlanacağı üzere YENİDÜZEN’in 2 Ağustos tarihinde yayınladığı “Öğrencilerin % 20’si özelde” başlıklı haberinde, geçen yıl özel okullarda 10 bin 380 öğrencinin özel okulda eğitim gördüğünü yazmıştı. Eğitim Bakanlığı verilerince, ülkede eğitim- öğretim gören öğrencilerin 4’te 1’inin ‘özel okullarda’ olduğunu ortaya koymuştu.

O dönem YENİDÜZEN’e konuşan veliler, astronomik ücretlere karşın özelde eğitimi ‘güvenli ortam’ için tercih ettiklerini belirtmişti.

Eğitim çevreleri de velilerin özel okula yönelmesindeki en büyük nedenler arasında ‘tam gün güvenli ortam, daha iyi bir eğitim alma önyargısı, sosyal yargılar gölgesinde arkadaş çevresi’ olduğunu ifade etmişti.

 


 

Levent İlkokul Müdürü Ertan Aligüllü:

“Öğrenci sayımızda artış olduğu için 1 sınıf açtık”

“ Geçen yıl 695 olan sayımız bu yıl 728’e ulaştı. Öğrenci sayımızda artış olduğu için 1 sınıf açtık. Gerçeği söylemek gerekirse krizden dolayı bir azalma beklerdim, azalma olması da gayet normaldir. Ama biz Haziran’da velilerimize duyuru yaparak, 10 Eylül’e kadar kuru 5 TL’den sabitledik. Bugün muhasebeye baktığımızda velilerimizin büyük çoğunluğu 5 TL kurundan hesaplayarak okul ücretlerini ödemiştir. Kuru sabitleme öğrenci artışına etkili oldu. Belki de bizden ayrılanlar olmuştur ama 30- 40 kişi de gelmiştir. Gelenler daha fazla… Geçen yıl da talep olduğu için yeni bina yapmıştık. 24’er kişilik 35 tane sınıfımız var. Son limite geldik. Bundan sonra öğrenci almamız için birinin ayrılması gerekiyor. Kapasitemiz dolmuştur. Son 9 yıldır okul müdürüyüm ve bu süre içerisinde her yıl artış oldu. 374’lerden 728’lere ulaştık”


 

Yakın Doğu İlkokulu Müdürü Hasan Yükselen:

“1250’nin üzerine de çıkacağımızı düşünüyorum”

“Biz de şuanda geçen yılki öğrenci sayımızı muhafaza ediyoruz. İlk etapta baktığımızda 26-2 7 azalma gibi görülürdü ama arkasından tekrar gelenler oldu. Şuanda okul öncesi ve kreş de dahil 1240’larda öğrenci sayımız var. Kayıtlarımız devam ediyor. Sanırım 1250’nin üzerine de çıkacağımızı düşünüyorum. Okulumuz TL olup, tüm özel okullar içerisinden en düşük fiyatlı olandır. Bunun da etkisi vardır. İlkokulumuzda 43 şubemiz, okul öncesinde 20 sınıf, kreşimize yeni bina yapıldı. Biz sürekli ilave bina yaptığımız için öğrenci almaya devam ediyoruz”


 

Girne Amerikan Okullar Grubu Girne bölge yetkilisi:

“% 100 kapasiteye ulaşmış durumdayız”

“Dövizden kaynaklanan dalgalanma velilerimiz de tedirginlik oluşturmuştu. Ama Girne Amerikan Okullar Grubu, ailelerimize Euro’yu 5 TL kurunu sabitledik. Ayrıca peşin ödemede de % 10 indirim sunduk. Bunların sonucunda ailelerimizde büyük bir rahatlama oldu. Okullarımızın açılmasına 1 hafta kalmasına rağmen % 100 kapasiteye ulaşmış durumdayız. Kayıtlarımız devam ediyor”


 

Necat British Kolej’e bağlı İlkokul Müdürü Sevgi Konaç:

“Öğrenci artışımız oldu”

 “Okulumuzda öğrenci artışı oldu. Özel okul olduğumuz için sınıflarımız çok kalabalık olmuyor. Bazı sınıflarımız da birkaç kişilik yer var ama büyük bir bölümünü doldurduk. Yabancı öğrencilerimiz vardı onlardan ayrılanlar oldu. Çok az bir kısım ekonomik nedenlerden dolayı ayrıldı. Ama onların yerine yeni öğrencilerimiz geldi. Gidenler ile gelenler eşit durumdadır. Ortalama 700’e yakın öğrencimiz var. Kayıtlarımız devam ediyor”


TED Okul Müdürü Yardımcısı Mehmet Hacıelmaz:

“Öğrenci sayımızı koruyoruz”

“Okul kayıtlarımız devam ediyor. 7 Eylül Cuma gününe kadar kayıtlarımız sürecek. Şuanda tam rakam tam belli değil. Geçen yıla göre de öğrenci sayımızı koruyoruz”


 

English School of Kyrenia Öğrenci İşleri yetkilisi Dilek Ötün Say:

“Öğrenci sayımız 950…”

“Öğrenci sayımız şu anda 950’dir.  Geçen yıla oranla gidenler ve gelenlerle baş başa gidiyoruz.  Bu yılkı öğrenci sayımız geçen yılkı sayıyla aynı. Okulumuz 7 Eylül 2018 tarhine kadar bir aylığına kur sabitlemesi yaptı. Birçok velimiz bu fırsattan yararlanmaya devam ediyorlar”

 

Özel Haber Haberleri