Ölümlü kazaya 2 YIL!

Mağusa – Lefkoşa eski anayolunda 2016 yılı Mart ayı içerisinde meydana gelen ve 2.5 yaşındaki Doğa Çiçek’in ölümüyle sonuçlanan kazada, Doğa Çiçek’in ölümüne neden olan Ehahoro Arausi dün Mağusa Ağır Ceza Mahkemesi’nde yargılandı...

Gamze PİR BAYKUR

Mağusa – Lefkoşa eski anayolu Derin Evler Sitesi kavşağında 7 Mart 2016 tarihinde meydana gelen ve 2.5 yaşındaki Doğa Çiçek’in ölümüyle sonuçlanan kazada Doğa Çiçek’in ölümüne neden olan Nijerya uyruklu sanık Ehahoro Arausi dün Mağusa Ağır Ceza Mahkemesi’nde yargılandı. 8 davadan yargılanarak suçlu bulunan sanık Arausi, 2 yıl hapis cezasına mahkum edildi.

Önündeki araçları geçerken kaza yapmıştı...

Sanık Ehahoro Arausi, 7 Mart 2016 tarihinde  Mağusa-Lefkoşa eski anayolu üzerinde bulunan Berkel Mobilya ile Derin Evler Sitesi kavşağında yönetimindeki MG 140 plakalı aracı ile Mağusa istikametinden Lefkoşa istikametine doğru seyrettiği sırada önünde bulunan ve ayni istikamete doğru seyreden araçları tedbirsiz ve aceleci bir şekilde geçmeye çalıştığı esnada önünde ayni istikamete doğru seyreden ve yolun sağ tarafındaki Derin Evler Sitesine doğru dönüşe geçen İpek Kaleli Çiçek yönetimindeki JM 814 plakalı aracın sağ yan kısmına MG 140 plakalı aracının önü ile çarpmıştı. Kaza sonucunda JM 814 plakalı aracın arka koltuğunda yolcu olarak bulunan 2,5 yaşındaki Doğa Çiçek ise yaşamını yitirmişti. Kaza anında ise asfalt yüzeyi düz, temiz ve kuru olup hava açıktı ve anayol tek gidiş tek geliş olarak düzenlenmiş konu kavşakta ise herhangi bir trafik levhası ve işareti bulunmamaktaydı.

 

Bensen: “Sanığın hızını salim hadde indirmediği ortadadır...”

Davanın kararını okuyan Mağusa Ağır Ceza Mahkemesi Yargıcı Seran Bensen, sanık Ehahoro Arausi’yi aleyhine getirilen davalardan suçlu bularak mahkum ettiklerini açıkladı. Sanığın mahkum olduğu davalar arasında en ağırının “Tedbirsizlik ve dikkatsizlik sonucu başkasının ölümüne neden olma” suçu olduğunu belirten Bensen, konu suç için 7 yıla kadar hapislik cezası veya 5 bin TL’ye kadar para cezası veya her iki ceza ile cezalandırılmasının öngörüldüğünü açıkladı. Bensen, insan hayatının son bulduğu kazaların birçok ocağın sönmesine, ülke genelinde büyük üzüntülere, acılara ve maddi kayıplara neden olmakla birlikte tüm halkımızı huzursuz ve tedirgin ettiğine dikkatleri çekerek, hiç kimsenin, başkasının selametini kaile almadan araç kullanmaya, tedbirsiz ve dikkatsizce bir başkasının ölümüne neden olmaya hakkı olmadığını belirtti. Bensen karar boyunca kazanın olgularına değinerek sanığın yol kavşağına yanaştığı esnada hızını salim hadde indirmediğinin orta olduğunu belirtip bu hususu ceza takdir ederken kazanın oluşumu bakımından sanık aleyhine dikkate aldıklarını açıkladı. Sanığın geçmeye çalıştığı JM 814 plakalı aracın sağa dönmek için vermiş olduğu sinyali dikkate almayarak veya fark etmeyerek veya önemsemeyerek JM 814 plakalı aracı geçmeye çalışmasının sanığın dikkatsiz bir şekilde araç sürdüğünü gösterdiğini belirten Bensen, bu hususu da ceza takdir ederken sanık aleyhine dikkate aldıklarını açıkladı.

 

Özelde Kara Yolları Dairesi’nin genelde ise KKTC Devletinin ihmali var...

Mağusa Ağır Ceza Mahkemesi Yargıcı Seran Bensen, söz konusu kavşağın Kara Yolları Dairesi tarafından onaylanmamış ve ova yolu olarak kayıtlı olduğunu belirterek, bölge halkı tarafından tedbir alınması yönünde eylemlerin de yapıldığına dikkatleri çekti. Bölge halkı tarafından konu kavşağın tehlike arz ettiğine dikkat çekilmesine rağmen, Kara Yolları tarafından müdahale edilmediği, dikkat çekici trafik levhasının dahi konulmadığını, kavşağı belirtecek herhangi bir işaretin de konulmamasının kazaya davetiye çıkardığının altını çizen Bensen, özelde Kara Yolları Dairesi’nin genelde ise KKTC Devletinin ihmalinin ve halka karşı sorumluluklarını yerine getirmediğinin açık olduğunu söyleyip bu hususun kazanın meydana gelmesinde etken olduğunu açıkladı.

 

JM 814 plakalı araç sürücüsünün de kazada katkısal kusuru bulundu...

Şerit değiştirerek anayoldan sağ taraftaki tali yola doğru dönüş yapan JM 814 plakalı aracın dönüş yapmadan önce önünü arkasını sağını solunu kontrol etmesi gerektiğini belirten Mağusa Ağır Ceza Mahkemesi Yargıcı Seran Bensen, meseleye has olgulara bakıldığında JM 814 plakalı araç sürücüsünün dönüş yapmak için arkasını kontrol etmediğini veya etmişse de sanığa ait aracı fark etmeden veya önemsemeden dönüşe geçtiğinin anlaşıldığını söyledi. Bensen, JM 814 plakalı araç sürücüsünün trafik kurallarını ihlal ettiği ve konu kazanın oluşumunda katkısal kusuru olduğu kanaatine vardıklarını ifade ederek, bu hususu ceza takdir ederken sanığın lehine dikkate aldıklarını söyledi. Bensen, ayrıca sanığın seyrettiği yol boyunca ileride sağa dönüldüğüne dair ve kavşak olduğunu gösteren, sanığı uyaran hiç bir trafik işaretinin olmamasını kazanın meydana gelmesinde etken olduğu kanaatinde olduklarını açıkladı.

 

“JM 814 plakalı araçta çocuk koltuğu yoktu...”

Mağusa Ağır Ceza Mahkemesi Yargıcı Seran Bensen, “Emniyet Kemeri Yasasına” göre araçta taşınacak olan 150 cm’den kısa olan kişilerin ağırlıklarına ve yaşlarına uygun çocuk koruma sistemine uyulması gerektiği ve bu doğrultuda 4 yaş altındaki çocukların çocuk koltuğuna oturtularak seyahat etmeleri gerektiğinin öngörüldüğünü belirterek, meseleye öz olgulara bakıldığı zaman 2.5 yaşındaki Doğa Çiçek’in yolcu olarak bulunduğu JM 814 plakalı araçta çocuk koltuğu olmadan sadece arka koltukta emniyet kemeri ile bağlı vaziyette seyahat ettiğinin görüldüğünü söyledi. Bensen, hatta araçta çocuk koltuğu bulundurmamaktan dolayı JM 814 plakalı araç sürücüsü İpek Kaleli Çiçek’e ceza kesildiğinin de görüldüğünü açıkladı. JM 814 plakalı araçta çocuk koltuğu olmadan JM 814 plakalı araç sürücüsü tarafından Doğa Çiçek’in taşınmasının çok büyük bir ihmal ve yasaya aykırı bir davranış olduğuna hiç şüphe olmadığını belirten Bensen, bu hususu sanık lehine dikkate aldıklarını açıkladı. Bensen, sanığa ceza takdir ederken sanığın lehine olan hususları lehine, aleyhine olan hususları ise aleyhine değerlendirdikten sonra sanığa verilecek en uygun ve adil cezanın hapislik cezası olduğu kannatine vardıklarını belirterek, sanığı 2 yıl hapis cezasına mahkum ettiklerini açıkladı. Ayrıca sanığın, tahliye olduğu andan itibaren 6 ay süreyle motorlu araç kullanmaktan men edilmesine karar verildi.

 

İlgili Haberler

Haberler Haberleri