Google Bahar Temizliği

Her yıl düzenli olarak yaptığı temizliği bu yıl da yapan Google, play store’dan 700,000 uygulamayı kaldırdı.

Cenk Paşa

Her yıl düzenli olarak yaptığı temizliği bu yıl da yapan Google, play store’dan 700,000 uygulamayı kaldırdı.

Özellikle android işletim sistemi suçlular için yazılmış bir yazılım gibi. Android işletim sisteminin başı zararlı yazılımlardan çokça ağrıyor. Ios’a nazaran daha çok özgürlük verilen bu mağazada sürekli temizlik şart. Son temizlikte Google, yarım milyonun üzerinde potansiyel zarar verici uygulamayı mağazalarından kaldırdı. Bu temizlikte taklitçi uygulamalar da nasibini aldı. 250.000’in üzerinde popüler uygulama taklitleri de mağazada artık yok.

Silinen uygulamaların arasında “malware” denilen kötü amaçlı yazılımlar var ve bunlar gizlice SMS’ler göndererek veya sistemde arka kapılar açarak zarar veriyorlar. Kötü yazılımların bulaştığı telefonların sahiplerinin özel verileri de çalınabiliyor. Bu uygulamaların rakamı hakkında bilgi vermeyen Google, Play Protect’in tanıtımı ile Android üzerindeki saldırıların yarı yarıya azaldığını söylüyor.

Geçtiğimiz yıla göre silinen uygulamalardaki artış %70’lerde. 100,000 üzerinde geliştirici de Play Store’dan men edildi.

SUÇLA MÜCADELE

Android her zaman suçlularca izinsiz erişim sözkonusu olunca manşetlerdeydi. Örneğin bir saldırı türü sürekli Android Play Store’da beliren zararlı yazılımlardır. Bu uygulamalar kullanıcı verisini çalar veya WireX gibi zararlı yazılımlara saklar. Bu nedenle, örneğin, Ağustos ayı sonunda Google IgexinWebframework kullanan yaklaşık 300 uygulamayı engelledi. Android’in suçlular arasında bu kadar popüler olmasının sebepleri belli: Sadece dünyada en yaygın işletim sistemi değil, ayrıca iOS’tan çok daha saldırıya açık. Google Android 8 Oreo ile bu algıyı yıkmak istiyor. Gelecekte, Android’de entegre virüs koruması olacak: Google Play Protect. Makinesel öğrenme fonksiyonları şüpheli hareketleri tespit edecekler ve sisteme dahil olacaklar. Bu sadece Play Store’dan indirilen uygulamalar için değil, dışarıdan temin edilen apk dosyaları için de geçerli olacak.

Microsoft ve Windows arasında da benzer bir durum var. Burada bile, ücretsiz virüs koruması ve güvenlik özelliği var ve yetenekli geliştiriciler aslında bunlardan kaçınıyor. Uygulamaya ve geliştiriciye daha iyi bir bakış atmak gerekli. Daha da önemli olan eski Android ürünlerinin de güvenlik yaması alacak olması. Burada, devasa güvenlik açıkları var ve kullanıcı bazen aylarca hatta sonsuza değin güncelleme beklemek zorunda kalıyor. Google bu sorunla “Project Treble” ile başa çıkmak istedi, ki bunun Android’i modüler bir sisteme dönüştürmesi gerekiyordu. Temel bileşenler bu şekilde üreticinin kısıtlamalarına takılmadan güncellenebilecekti. Android Oreo şu an Treble ile uyumlu değil.

 

Geçtiğimiz hafta Google’ın konum verisi paylaşımı kapalı olsa dahi kullanıcıları takip ettiğini itiraf etmişti. Şimdi de son araştırmalara göre Google’ın Apple’dan 10 kat daha fazla kullanıcı verisi çektiği ortaya çıkıyor. Yapılan testlerde arka planda Chrome'un çalıştığı bir Android telefon, 24 saatlik bir zaman diliminde saatte yaklaşık 14 kez veri gönderdi. Bu da 24 saatte 340 defa habersiz veri transferi yaptığı anlamına geliyor.

Avrupa Komisyonu, 2015 yılında incelemeye aldığı Google'ın Android işletim sistemi hakkındaki son sözünü dün söyledi. Dün Brüksel'de gerçekleşen toplantıda Avrupa Komisyonu'nun rekabetten sorumlu üyesi Margrethe Vestager, Google'ın 4.3 milyar euroluk para cezasına çarptırıldığını duyurdu. Komisyonun incelemelerine göre Google, 2011 yılından beri Avrupa Birliği'nin rekabet kurallarını çiğneyip mobil işletim sistemi sektöründeki hakim konumunu kötüye kullanıyor.

Google Play Store'da ülke filtreli bir uygulamayı indirmek istediğiniz taktirde uygulama bulunamıyor. İndirmek istediğiniz uygulama örneğin sadece ABD'de indirilebiliyorsa VPN indirip ip adresinizi ABD olarak seçip, Google Play Store ön belleğini temizledikten sonra giriş yaptığınız taktirde o uygulamayı indirebilir veya satın alabiliyorsunuz. Google'nin Android marketi Play Store için yayınladığı güncelleme sayesinde artık böyle uğraşmanıza gerek duymadan özel bir menü ile ülke filtreli uygulamayı indirebileceksiniz.

Dergiler Haberleri