1. HABERLER

  2. SPOR

  3. Serdarlı’nın 3 puanı silindi
Serdarlı’nın 3 puanı silindi

Serdarlı’nın 3 puanı silindi

Kıbrıs Türk Futbol Federasyonu Tahkim Kurulu, Süper Lig Play-Out mücadelesinde geçtiğimiz çarşamba günü oynanan Çetinkaya-Serdarlı maçı ile ilgili Çetinkaya’nın itirazını haklı bularak Serdarlı’nın 3 puanının silinmesine karar verdi

A+A-

Necmi BELGE

Kıbrıs Türk Futbol Federasyonu Tahkim Kurulu, Çetinkaya Kulübü’nün itirazını değerlendirerek Serdarlı’nın 3 puanının silinmesine karar verdi.

K-Pet Süper Lig Play-Out mücadelesinde geçtiğimiz çarşamba günü Cihangir’de oynanan Çetinkaya ile Serdarlı arasındaki maçta Serdarlı takımının, akıl almaz bir şekilde dört sarı kart cezalısı futbolcusu Hasan Bahtıkara’yı ilk 11’de oynatması sonucu gelişen olaylar ülke spor gündemini işgal etmeye devam ediyor.
Şöyle ki, bu tespitin ardından, Serdarlı’nın bu maçta 3-0 hükmen mağlubiyeti söz konusu olurken, Serdarlı takımının “zaten mağlup olduk, diğer maç için sakat ve cezalı futbolcu olmasın” gerekçesiyle, karşılaşmanın ikinci yarısına çıkmaması, olayın boyutunu bir kez daha değiştirdi.

Anımsanacağı gibi, bu maçtan sonra toplanan Futbol Federasyonu Yönetim Kurulu, Çetinkaya-Serdarlı maçında dört sarı kart cezalısı futbolcusu Hasan Bahtıkara’yı oynatması nedeniyle, Serdarlı’nın 3-0 hükmen mağlubiyetine karar vermişti.

Ayrıca, Çetinkaya’nın KTFF Müsabaka Talimatnamesi’nin 26. Maddesine dayanarak, Serdarlı’dan üç puan silinmesi talebine ret cevabı vermişti.

Bunun üzerine, yazılı olarak Tahkim Kurulu’na başvuran Çetinkaya’nın dilekçesini dün görüşen Tahkim Kurulu, Çetinkaya’nın itirazını haklı görerek, Serdarlı’nın üç puanın silinmesine karar verdiği öğrenildi.

Durumun, bu şekilde gelişmesi üzerine, bugün yer alacak olan K-Pet Süper Ligi play-out maçlarında puan durumu bir daha değişti.

Bugün B.Bağcıl ile kritik bir maça çıkacak olan Serdarlı’nın puanı 15 olurken, Serdarlı maçını 3-0 kazanan ve bugün Gençler Birliği ile karşılaşacak olan Çetinkaya’nın puanı ise 16 oldu.

Tahkim Kurulu’nun kararı

Süleyman Özsoylular, Özlem Kocagöz ve İsmail Bektaş’tan oluşan Tahkim Kurulu, Çetinkaya Kulübü’nün KTFF Yönetim Kurulu’nun 7 Mayıs 2015 tarihinde ve YK-34/2014-2015 sayılı Genelge kararına ilişkin olarak yapılan itirazı değerlendirdi.

Tahkim Kurulu’nun açıklaması şöyle:
“Kurulumuz KTFF Tahkim Kurulu Talimatı’nın 13’üncü maddesi gereği bugün (dün) üç üyenin katılımı ile toplanmıştır. KTFF Tahkim Kurulu Talimatı Madde 14’e göre kurul incelemesini kural olarak dosya üzerinde yapar. Bununla birlikte Kurul, gerekli görürse bilgi ve belge istenmesine, sair incelemeye ve yargılamanın duruşmalı yapılmasına karar verebilir. Bugün toplantıya katılan üyelerin ortak görüşü ışığında huzurumuzdaki başvuruyu duruşması yapılmaksızın dosya üzerinde yapmaya karar vermiştir. Bu hususta bulgu yaparız. Bu bulgumuzda Serdarlı GB’nin bugün huzurumuzdaki mesele ile ilgili olarak KTFF Tahkim kurulu Talimatı’nın 12’nci maddesi ışığında yazılı bir cevap vermediğini de göz önünde bulundurduk.

Huzurumuzdaki müracaat Çetinkaya TSK tarafından 06 Mayıs 2015 tarihinde oynanan Çetinkaya TSK-Serdarlı GB K-Pet Süper Lig Play-Out Grubu (7394) maç numaralı karşılaşmaya ilişkin olarak KTFF Yönetim Kuruluna 07.05.2015 tarihinde yapmış oldukları itiraz dilekçelerine ilişkin olarak KTFF Yönetim Kurulu’nun 07.05.2015 tarih ve YK-34/2014-2015 sayılı Genelge kararına ilişkin olarak 08.05.2015 tarihinde vermiş olduğu karardan yapılmaktadır.
KTFF Yönetim Kurulu 07.05.2015 tarihli toplantısında Çetinkaya TSK’nınSerdarlı GB futbol takımının KTFF Müsabaka Talimatı'nın 26(1)(a) bendine aykırı hareket ederek Serdarlı GB futbol takımı oyuncuarının ve/veya teknik heyetlerinin ve/veya yöneticilerinin ikinci yarı müsabaka alanına gelmemeleri ve/veya sahayı terk ederek müsabakanın tamamlamasını engellediği yönündeki müracaatını reddetmiştir.
KTFF Talimatının 26’ncı maddesi Puan Silinmesi, Ligden Çıkarılma ve Alt Kümeye İndirme’yi düzenlemekte olup konumuzla ilgili 1(a) maddesi şöyledir:
‘Bir lig devresinde müsabaka kıyafeti ile belirlenen ve ilan olunan saatte sahaya gelmeyen müsabakanın yapılacağı sahayı hazırlamayan ev sahibi takım veya müsabakaya gelmeyen veya müsabaka sahasına gelmekle beraber müsabakaya çıkmayan veya başlamış bir müsabakayı terk eden A takımlar için;

aa) İlgili kulüp hakkında hükmen mağlubiyet kararı ile birlikte eksi 3 puan cezası,
bb) İlgili müsabaka için tayin edilen Hakemlerin masraflarının ilgili kulüp tarafından ödenmesi,
cc) İlgili kulübe her ihlal için KTFF’na 5 asgari ücret para cezası ödemek zorundadır.

Yani başlamış bir müsabakayı terk eden takım hakkında hükmen mağlubiyet kararı verilmekle beraber ayrıca eksi 3 puan silinmesi gerektiği açıklıkla düzenlenmektedir. Maddenin devamında ise bu müeyyidelere ilaveten ilgili kulübün, hakemlerin masrafları ile KTFF’ye 5 asgari ücret ödemesi gerekmektedir. Bu madde KTFF Yönetim Kuruluna takdir hakkı vermemektedir.

Huzurumuzdaki meseledeki Hakem ve Gözlemci raporları incelendiği zaman Serdarlı GB’nin karşılaşmanın 2’nci yarısına çıkmayarak karşılaşmanın, hakem tarafından tatil edildiği hususunda bulgu yaparız. Bu yukarıda belirttiklerimiz ışığında Çetinkaya TSK bu konudaki itiraz/istinafında haklı olduğu yönünde bulgu yaparız.
KTFF Yönetim Kurulu 07.05.2015 tarihli toplantısında Çetinkaya TSK’nın 4 sarı kartlı bir futbolcunun Serdarlı B tarafından oynatıldığından dolayı KTFF Müsabaka Talimatı'nın 24’üncü maddesinin öngördüğü müeyyidenin uygulanması yönündeki müracaatını kabul ederek Çetinkaya TSK-Serdarlı GB karşılaşmasının Çetinkaya TSK lehine 3-0 hükmen galibiyetle tescillenmesine karar vermiştir. Çetinkaya TSK bu karara ilişkin olarak KTFF Müsabaka Talimatı’nın 25(3) maddesine dayanarak bu konuda KTFF Yönetim Kurulu’nun hükmen mağlubiyet kararı vermeye yetkili olmadığı bu konudaki tek yetkili kurulunun Disiplin Kurulu olduğunu iddia etmektedir.

KTFF Müsabaka Talimatı’nın 24’üncü maddesi Hükmen Yenik Sayılma Hallerini düzenlemekte olup bu maddenin (f) bendi Herhangi bir sebeple cezalı veya idari tedbirli olan futbolcu veya futbolcuların müsabaka isim listesine yazılması halinde hükmen yenik sayılacağını belirtmektedir. Yine KTFF Müsabaka Talimatı’nın 25’inci maddesi Hükmen Mağlubiyet Sürecinde Uygulanacak Usul ve Sonuçları düzenlemekte olup bu maddenin (3)’üncü bendinde KTFF Müsabaka Talimatının 22. maddesi ve 24. maddesinin “g” bendi kapsamı dışında kalan hükmen mağlubiyet kararlarını vermeye Disiplin Kurullarının yetkili olduğunu düzenlemektedir. Bu yukarıda belirttiklerimiz ışığında Çetinkaya TSK bu konudaki itiraz/istinafında haklı olduğu yönünde bulgu yapmakla birlikte yukarıda 26(1)(a) maddesi altında hükmen mağlubiyet cezası verilmesi gerektiğini dikkate aldığımız zaman bu meselede yetkisiz karar verilmesini Çetinkaya TSK’nın haklarını haleldar edici nitelikte olmadığı, play-out karşılaşmalarının yarın oynanacağı gerçeği de dikkate alındığı zaman bu ihlalle ilgili herhangi bir karar üretmeyi uygun görmeyiz.

Tüm yukarıda belirttiklerimiz ve vardığımız bulgular ışığında Çetinkaya TSK tarafından 06 Mayıs 2015 tarihinde oynanan Çetinkaya TSK-Serdarlı GB K-Pet Süper Lig Play-Out Grubu (7394) maç numaralı karşılaşmaya ilişkin olarak KTFF Yönetim Kuruluna 07.05.2015 tarihinde yapmış oldukları itiraz dilekçelerine ilişkin olarak KTFF Yönetim Kurulu’nun 07.05.2015 tarih ve YK-34/2014-2015 sayılı Genelge kararına ilişkin olarak 08.05.2015 tarihinde vermiş olduğu karardan yapılan istinaf/itiraz kabul edilerek;

a. Çetinkaya TSK – Serdarlı GB karşılaşmasının Çetinkaya TSK lehine 3-0 hükmen galibiyetle tescillenmesine.
b. Serdarlı GB’nin 3 puanının silinmesine.
c. Çetinkaya TSK – Serdarlı GB karşılaşması için tayin edilen hakemlerinin masraflarının Serdarlı GB tarafından ödenmesine,
d. Serdarlı GB’nin 5 asgari ücret ödemesine, oybirliği ile karar veririz.

Bu verdiğimiz karar ışığında Çetinkaya TSK tarafından KTFF Tahkim Kurulu Talimatı’nın 23’üncü maddesi altında yaptığı uygulamanın durdurulması yönündeki müracaatı incelemeye gerek kalmamıştır.”

Ne dediler?

Tahkim Kurulu’nun kararı açıklandıktan sonra, konuştuğumuz Çetinkaya ile Serdarlı Spor Kulübü başkanları YENİDÜZEN’e şunları söyledi.

Meriç Erülkü: “Tahkim Kurulu duruşma bile yapmadı”

Çetinkaya Kulübü Başkanı Meriç Erülkü, Tahkim Kurulu’nun duruşma bile yapmasına gerek kalmadığını sadece, açık ve net olan müsabaka talimatının uygulandığını belirtti.
Başkan Erülkü, artık kendileri için önemli olan bugünkü Gençler Birliği maçı olduğunu ve onu kazanarak, K-Pet Süper Lig’de kalmak istediklerini sözlerine ekledi.

Taşer Büyükadam: “Maçtan Sonra Konuşacağım”

Serdarlı Kulübü Başkanı Taşer Büyükadam ise, geçtiğimiz günlerde olduğu gibi, suskunluğunu koruyacağını ve Bostancı Bağcıl maçından sonra konuşacağını ifade etti.

Bu haber toplam 2277 defa okunmuştur