1. HABERLER

  2. HABERLER

  3. Serdar Nehir, Türkiye’ye iade edildi
Serdar Nehir, Türkiye’ye iade edildi

Serdar Nehir, Türkiye’ye iade edildi

Nisan 2013’te Bakanlar Kurulu tarafından Türkiye’ye iadesi onaylanan Serdar Nehir ile ilgili karar, 2 yıl sonra uygulamaya konuldu

A+A-

Ayşe GÜLER

Kuzey Kıbrıs tarihinde ilk kez ‘müebbet hapis’ cezasına çarptırılan Serdar Nehir, 10 Mart’ta 2015'te  Türkiye’ye iade edildi.
24 Şubat 2008 tarihinde, aralarında alacak-verecek meselesinden husumet bulunan işadamı Mehmet Aytekin’i öldürmekten yargılanan ve ömür boyu hapse mahkum edilen Gaziantepli Serdar Nehir’in Türkiye’ye iade edilmesi ile ilgili Bakanlar Kurulu tarafından Nisan 2013’te onaylanan karar, 2 yıl sonra uygulandı.

Adana Merkezi Cezaevi’ne gönderilen Nehir, belli bir sürenin ardından talepte bulunarak, dilekçe yapması halinde daha önce ikamet ettiği yakın bir cezaevine iade edilebilecek.
Hatırlanacağı üzere Nehir’in Türkiye’de çeşitli suçlardan davaları sürüyordu.

İade kararı Resmi Gazete’de yayınlanmıştı
15 Nisan 2009 tarihinde KKTC tarihinde ilk kez “müebbet hapis” cezası alan mahkum olarak bilinen Serdar Nehir’in ‘Suçluların Geri Verilmesi, Mahkeme İlamlarının Karşılıklı Tenfizi ve Adli Yardımlaşma Yasası’ kapsamında 18 Şubat 2013 tarihinde cezasının geri kalanını çekmek için Türkiye’ye iadesini talep etmişti.
Nehir’in resmi makamlara yaptığı talep 22 Nisan 2013’te Bakanlar Kurulu tarafından onaylanmış, 2 Mayıs 2013 tarihinde ise karar Resmi Gazete’de yayınlamıştı.
Kararda şöyle denilmişti: “Bakanlar Kurulu, önergede belirtilenler ışığında, iade isteminde bulunan ve iadesi Hukuk Dairesi’nce uygun görülen T.C uyruklu mahkum Serdar Nehir’in 43/1988 sayılı Suçluların Geri Verilmesi, Mahkeme İlamlarının Karşılıklı Tenfizi ve Adli Yardımlaşma Yasası’nın 3’üncü maddesinin kendisine verdiği yetkiye atfen, T.C Devleti’ne iade edilmesine karar verdi”

“Nehir Adana Cezaevi’ne gönderildi”
Merkezi Cezaevi Müdürü Metin Bilmem, Serdar Nehir’in 10 Mart 2015 tarihinde (geçtiğimiz Salı) Türkiye’ye iade edildiğini doğruladı.
YENİDÜZEN’e konuşan Bilmem, iadenin yasa kapsamında yapıldığını dile getirdi.
43/1988 sayılı ‘Suçluların Geri Verilmesi, Mahkeme İlamlarının Karşılıklı Tenfizi ve Adli Yardımlaşma Yasası’nın 3. maddesi kapsamında Serdar Nehrin 18 Şubat 2013 tarihinde Türkiye’ye iade edilmek için başvuruda bulunduğunu söyleyen Bilmem, iki devlet arasında elçilik arasında başlayan yazışmaların sonuçlandığını ve Nehir’in iade edildiğini kaydetti.
Bilmem ayrıca Serdar Nehir’in şu anda Adana’daki cezaevinde olduğunu kaydederek, hükümlünün dilekçe yapması halinde daha önce ikamet ettiği şehrin yakınındaki cezaevine iade edilebileceğini dile getirdi.
Bilmem, 10 Mart tarihine göre Serdar Nehrin Kuzey Kıbrıs’ta aldığı cezalardan 26 yıl 4 ay 17 gün daha tutuklu kalması gerektiğini ifade etti.

Bu haber toplam 18019 defa okunmuştur