1. HABERLER

  2. KÜLTÜR & SANAT

  3. Senfoni Orkestrası sahne aldı
Senfoni Orkestrası sahne aldı

Senfoni Orkestrası sahne aldı

Konserin bir diğer ayağı da bu akşam Gazimağusa Rauf Raif Denktaş Kültür ve Kongre Sarayı’nda saat 20:00’de gerçekleştirilecek.

A+A-

Cumhurbaşkanı Derviş Eroğlu, Cumhurbaşkanlığı Senfoni Orkestrası’nın kuruluşunu en kısa sürede tamamlayarak, düzenli konserler verilmesinin sağlanmasını hedeflediklerini belirtti.

Cumhurbaşkanı Derviş Eroğlu, dün gece, Cumhurbaşkanlığı tarafından Yakındoğu Üniversitesi Atatürk Kültür ve Kongre Merkezi'nde düzenlenen ikinci “Senfonik Özlem”  konserine katıldı. Konserin bir diğer ayağı da bu akşam Gazimağusa Rauf Raif Denktaş Kültür ve Kongre Sarayı’nda saat 20:00’de gerçekleştirilecek.

Konserde, Cumhurbaşkanı Eroğlu ve orkestranın kuruluş çalışmalarında koordinatörlük yapan Sanatçı Mustafa Kofalı konuşma yaptı.

Konserin başında yaptığı konuşmada, Cumhurbaşkanı Eroğlu Kıbrıs Türk halkının senfoni konserlerine duyduğu özlemin 2014 Nisan ayında gerçekleştirilen ilk etkinlikle bir nebze olsun giderildiğini söyledi. Dünyanın dört bir yanından gelen Kıbrıs Türk sanatçıların kendi vatanlarında, ülkelerinde bir konser sunmak için yaşadıkları heyecandan dolayı oldukça mutlu olduğunu ifade eden Eroğlu, “Bu güzide sanatçılarımızın  konserlerdeki  başarılı sunumları hala kulaklarımızda hoş tınılar olarak yer buluyor” dedi.

Halkın bu konserlere gösterdiği yoğun ilginin doğru yolda ilerlendiğinin açık kanıtı olduğunu ifade eden Cumhurbaşkanı, “Şimdi, aynı bağlamdaki konserlerin ikincisinin yapılacak olmasını büyük bir memnuniyetle karşılıyor, sanatçılarımız başta olmak üzere Cumhurbaşkanlığı’nın bu çabasına katkı koyan her kese teşekkür ediyorum. Bilindiği üzere Devlet Senfoni Orkestrası Yasası yaşama geçmiştir ve sınav tüzüğünün Bakanlar Kurulu tarafından onaylanmasıyla birlikte Bütçe Yasası ile ilk yıl için alınmasına karar verilen istihdamlar yapılacaktır. Hedefimiz mümkün olan en kısa sürede Senfoni Orkestrası’nın kuruluşunu tamamlamak, düzenli konserler verilmesini sağlamaktır” dedi.

Cumhurbaşkanlığı Senfoni Orkestrası’na çalışma yapabileceği, konser verebileceği bir  salon inşa edilmesi için de olumlu adımlar atıldığını belirten Eroğlu, Lefkoşa’da Vakıflar İdaresi’nin bünyesinde bulunan ve şu anda atıl durumda olan “Vakıflar Sineması”nı  konser salonuna dönüştürme çalışmalarının devam ettiğini, projenin mümkün olan en hızlı şekilde sonuçlandırılması için gereken talimatları verdiğini söyledi.

Eroğlu, Başkent Lefkoşa’da Cumhurbaşkanlığı’nın öncülüğünde, bir klasik müzik festivali düzenlemeyi düşündüklerini de açıkladı.

Eroğlu, Kıbrıs Türk Halkı her şeyin en güzeline en iyisine layıktır. Bir ülke, bir halk kendi ışığını ancak sanatçıları ile yansıtabilir. Işık, aydınlık bugünler ve yarınlar demektir. Kıbrıs Türk halkı her alanda olduğu gibi sanat alanında da emin adımlarla hep ileriye gitmelidir ve gidecektir. Buna yürekten inanıyorum.

KOFALI

Mustafa Kofalı ise Devlet Senfoni Orkestrası Yasası’nın  2014 Nisan’da meclisten oy birliği ile geçtiğine dikkat çekerek, “yasanın geçmesiyle artık Cumhurbaşkanlığı Senfoni Orkestrası adında bir kurumumuz var” dedi.

Başbakanlığın, ilgili sınav tüzüğünü Bakanlar Kurulu’na bir türlü getiremediğini belirten Kofalı, “Bunu büyük bir arzuyla bekliyoruz. Yasası geçmiş ve bütün koşullar oluşmuştur. Sınav yapıp, orkestranın kendi sanatçılarını, kendi kimliğini yaratması açısından bunun ivedilikle olmasını arzu ediyoruz. Bu orkestra artık vardır ve bunu kucaklamak gerekiyor” dedi.

(tak)

Bu haber toplam 1663 defa okunmuştur