1. HABERLER

  2. DERGİLER

  3. Senem Kara Bağdatlı “Boş oturmayı sevmiyorum”
Senem Kara Bağdatlı “Boş oturmayı sevmiyorum”

Senem Kara Bağdatlı “Boş oturmayı sevmiyorum”

Senem Kara Bağdatlı “Boş oturmayı sevmiyorum”

A+A-

 

Levent Özdağ

Senem Kara Bağdatlı, Mağusa’da yıllardır kadın giyimi üzerine çalışan bir esnaf… Juliet isimli giyim mağazasının sahibi… İstanbul Üniversitesi Cerrahpaşa Tıp Fakültesi’nde Tıbbi Biyoloji ve Genetik okuyan Senem Kara Bağdatlı ülke şartlarından dolayı okuduğu bölümü ileriye götüremediğini söylüyor…


• Mesleğe nasıl başladınız?
• “2002’de Tiffany markasının bayiliğini alarak başladım. 2005’te bu kez butik konsepti üzerinden yani tek marka ile birçok seçenek olsun diye değişiklik yaptım. Tek bir marka beni mutlu etmiyordu. 2005’te Peacoks olarak şu anki yerimi açtım. 3 yıl da o sürdü ve sonra Juliet olarak açtım ve devam ediyoruz. İhraç ürünler getiriyoruz ve Türkiye büyük bir Pazar. İngiltere piyasasını sallayacak durumdadır. Yeni bir ürün çıksa mutlaka Türkiye’de de üretiliyor. 95 firma ile çalışıyorum. Çeşit çok, şu an ve her şeyimiz var.”

• Bir gününüz nasıl geçiyor?
• “Genelde dolu dolu kalabalık geçiyor. Elimizden geldiğince yardımcı oluyoruz. Öğleden sonra yoğun olur genelde, çalışanlarımın belli müşterileri olur herkes kendi müşterisini alır. Kimisi Senem takıntılıdır, ben ilgilenirim. Ayrıca ayda 2, 3 kez fotoğraf çekimimiz olur. O çekimlere kombinler sayesinde ilgi artıyor. Kombinleri ben yaptığım için müşterilerimiz benim ilgilenmemi istiyor. Ama burada bir takım gibiyiz ve sadece benim üzerimde olan yükü de azaltır.”

FARKINDALIK İÇİN FOTOĞRAF

• Sektörünüzün zorlukları nelerdir?
• “Pastanın bölünmüşlüğü çok fazla ve bu sektörde bir sınır yoktur. Her isteyen, her canı sıkılan bir butik açabilir. Hani eşim emekliye ayrıldı veya kızım okulu bitirdi yapacak bir şeyi yok butik açalım gibi. İşin komik yani ben de öyle başladım. 2000 yılında üniversiteyi iyi bir derece ile üçüncü olarak bitirdim. Devletin sınavına girdim, yazılıda birinci geldim ama şartlar böyle olmadı…
Ne yapabilirim dedim, İstanbul’u bilirim, kıyafeti bilirim, kumaşı öğrenebilirim diye başladı ve 14 yıldır devam ediyor. Farkındalık olarak 5 yıldır fotoğraf çekimi yapıyorum ve fiyatlarımız da diğer firmalara göre uygun.”

• Fotoğraf çekimindeki amacınız nedir?
• “Müşteri askıda giysiyi göremez. Çekimdeki amacımız konbin yapıp müşterilerin işini kolaylaştırmaktır. Görselde gördüğü zaman bana da olur, güzel durmuş gibi tepkiler veriyor. Zamandan da tasarruf ederler. 36 beden bir bayana giysiyi giydirdiğiniz zaman her şey olur ama şu anki mankenim 38 beden çünkü kasten yapıyorum. Çünkü 38 beden tam orta bedendir. Bu yüzden  Facebook üzerinden bize çok kolay ulaşılabiliyor.”

ZOR AMA GÜZEL

• Alışveriş yaparken kadınlar ile uğraşmak nasıl bir duygudur?
• “Zor ama finalde her şey çok oluyor. Dışarıda gördüğümde çok mutlu oluyorum. Bir yerde kendi kombinimi gördüğümde onu duyuyorum. Bir kadını mutlu etmek kolay değildir. Amacımız mutlu edip geri dönüşümünü sağlamaktır. Ama olayın püf noktası dürüst olmaktan geçer. Kesinlikle kandırmayı sevmiyoruz.”

• İş yoğunluğu hangi zamanlar oluyor?
• “Normal şartlarda ay başı yoğunluğu var. Hafta sonu yoğunluğu var. Ama onun haricinde yeni ürün geldiği zaman da yoğun olur. Yılbaşı ve Bayram zamanlarının ayrı bir yoğunluğu olur. Juliet olarak bir tarzımız var, müşterilerimizin de ne giydiğini biliyoruz, o yüzden tarzın dışına çıkmamaya çalışıyoruz.”

• İş yerinde veya özelde en mutlu olduğunuz gün nedir?
• “Kaliteli bir gün geçirdiğim zaman sporumu da yaptıysam, çocuklarım ve eşimle güzel zaman geçirdiysem mutluyum. Pozitif düşünen bir insanım. Kötü şeyleri gülerek geçiştirmeyi severim. Boş boş oturmayı sevmiyorum.”

“ÇOK ŞEY ÖĞRENDİM”

• 2000 yılından bu güne 16 yıl geçti. Sektörde o dönem ile şimdiki arasında ne gibi farklar var?
• “Çok büyük farklar var. Pasta çok daha büyük dilimli idi. Çok fazla rakibimiz yoktu. Moda çok hızlı değişmiyordu. Şu an sürekli değişkenlik gösteriyor. Tercih edilen olmak için şu an çok efor sarf etmek gerekiyor. O zamanlar öyle değildi. Özellikle son 6 yıldır işimiz çok fazla zorlaştı. Tercih edilen olmak için hem fiyat hem de kaliteden ödün vermemek gerekiyor.”

• 14 yıldır meslek size neler kazandırdı?
• “Bilmediğim birçok şey öğrendim. Bu işi gerçekten bilmiyordum. Kendi çizimlerimi de yapıyorum artık. İnsanların takdiri beni çok mutlu ediyor. Yapılacak işten keyif alınmalı. İnsanları tanıdım. Yanımda çalışanlar ile güzel dostluklarım oldu. Türkiye’nin birçok yerinde yanımda çalışıp ayrılan insanlar var.”

Bu haber toplam 3906 defa okunmuştur
Adres Kıbrıs 261. Sayısı

Adres Kıbrıs 261. Sayısı