1. HABERLER

  2. HABERLER

  3. Sendikalar tatmin olmadı
  Sendikalar tatmin olmadı

Sendikalar tatmin olmadı

Maliye Bakanlığı ile kamuda örgütlü sendikalar önceki gün protokol masasında üçüncü kez bir araya geldi, ipler koptu

A+A-

 

• Kamu-İş Başkanı Sami Dilek:  “Sunduğumuz önerilerin yüzde 95’i kabul edildi. Toplu iş sözleşmesi ile ilgili görüşmelerimiz sürecek”
• KTÖS Genel Sekreteri Şener Elcil: “4 maddelik önerimizin hiçbirine olumlu yanıt almadık, protokol masasına dönmenin anlamı yok”
• KTOEÖS Mali Sekreteri Vedat Tek: “ Taleplerimizin hepsi reddedildi”
• Ebeler ve Hemşireler Sendikası Genel Sekreteri Ahmet Öğüt:  “Bakanlık sunduğumuz önerilere yapıcı yaklaşmadı”
• Kamu-Sen Genel Sekreteri Metin Atan: “10 veya 12 maddelik taleplerin hepsine olumsuz yanıt aldık”
• KTAMS Başkanı Ahmet Kaptan: “Sendikaların protokol masasını terk etmesiyle ‘hükümetin niyeti’ de ortaya çıktı”

Ayşe GÜLER

Kamuda örgütlü sendikaların 2015 mali yılına yönelik talepleri ve buna karşılık Maliye Bakanlığı’nın değerlendirmesini içeren yanıtlar, protokol masasının ortadan kalkmasına neden oldu.  Bakanlığın ‘değerlendirmelerini’ boş olarak niteleyen bazı sendikalar masayı terk etti, Maliye Bakanlığı, görüşmelerin tamamlandığını kabul ettiğini açıkladı.
Protokol görüşmelerindeki 3. toplantıya katılan 6 sendikadan Kamu-İş önerilerinin yüzde 95’inin kabul gördüğünü açıklarken, diğer sendikalar taleplerinin hiçbirine olumlu yanıt alamadıklarını savundu.
YENİDÜZEN’e konuşan sendika temsilcilerinden bazıları rapordaki değerlendirmeleri ‘olumlu’ bulurken, bazıları ise ‘değerlendirmelerin boş olduğunu’ savundu, masaya geri dönmeyeceklerini açıklayarak, eylem sinyali verdi.

Kamu İş memnun…

Kamu İş Başkanı Sami Dilek, sendika olarak Maliye Bakanlığı’na sundukları önerilerin yüzde 95’inin kabul edildiğini söyledi. Dilek, protokol görüşmelerinde kendi önerilerini sunan sendikaların olumlu yanıt alamamaları karşısında masayı terk etmelerinin yasal bir hak olduğunu ancak masayı terk etmenin bir anlam içermediğini dile getirdi.

KTÖS ve KTOEÖS: “Ortak önerilerimiz reddedildi”

Öte yandan KTOEÖS Mali Sekreteri Vedat Tek ise KTÖS ile birlikte sundukları önerilerinin hiçbirine olumlu yanıt alamadıklarını dile getirdi.
KTÖS Genel Sekreteri Şener Elcil ise KTOEÖS ile birlikte Maliye Bakanlığı’na sundukları 4 maddelik önerilerin reddedildiğini, protokol masasına dönmenin anlamının kalmadığını savundu.

Kamu İş Başkanı Sami Dilek: “Önerilerimizin yüzde 95’i olumlu bulundu”

Kamu İş Başkanı Sami Dilek, sendika olarak Maliye Bakanlığı’na sundukları önerilerin yüzde 95’inin kabul edildiğini söyledi.
“Bakanlık bizim verdiğimiz önerilerin yüzde 95’ini değerlendirdi, olumlu bulduğunu yazılı olarak beyan etti” şeklinde konuşan Dilek, bu çerçevede bakana teşekkür ettiklerini belirtti.
Dilek, protokol görüşmelerinde kendi önerilerini sunan sendikaların olumlu yanıt alamamaları karşısında masayı terk etmelerinin yasal bir hak olduğunu ancak masayı terk etmenin bir anlam içermediğini dile getirdi.
“Sendikacılık mücadele olayıdır. Masada olmaya devam edeceğiz” şeklinde konuşan Dilek, uzlaşı ve diyalog yolunun aranması gerektiğini ifade etti.
Toplu iş sözleşmesi konusunda seçim yasakları başlamadan adım atılması gerektiğini bakana ilettiklerini aktaran Dilek, bakanın bu öneriyi de kısa sürede gündeme getireceğine dair beyanda bulunduğunu söyledi.

KTAMS Başkanı Ahmet Kaptan: “ Hiçbir konuda çalışanı rahatlatacak adımlar atılmadı”
 

KTAMS Başkanı Ahmet Kaptan, sendikaların protokol masasını terk etmesiyle ‘hükümetin niyetinin’ de ortaya çıktığını öne sürdü.
Kaptan, 31 maddelik önerilerle ilgili neredeyse tamamına Maliye Bakanlığı’nın ‘görüşeceğiz’ yanıtını verdiğini söyleyerek, hiçbir konuda çalışanı rahatlatacak adımların atılmadığını savundu.
Kaptan, “protokol görüşmelerinde masadan kalkışımızla birlikte hükümetin niyeti de ortaya çıkmıştır. Maliye Bakanı, bu tavrı ortaya koyarak çalışanların örgütlerinin tavrını ne olacağını biliyordu. Direk olarak görüşmeleri sonlandırması hükümetin iyi niyetli olmadığını gösteriyor” şeklinde konuştu.
Kaptan şöyle devam etti: “Maliye Bakanı çalışanların sıkıntılarını anlasaydı hükümet değerlendirecek şeklinde konuşurdu. Bakan, hükümet adına tek başına bir karar üretiyorsa derhal istifa etmelidir”
KTAMS Yönetim Kurulu’nun yarın bir araya gelerek, değerlendirmede bulunacağını aktaran Kaptan, Yönetim Kurulu’nda paydaşlarla görüşme kararı çıkarsa, ilgili sendikalarla bir araya geleceklerini belirtti.

KTÖS Genel Sekreteri Şener Elcil: “4 maddelik öneriye olumlu yanıt alamadık”

Öte yandan KTÖS Genel Sekreteri Şener Elcil ise KTOEÖS ile birlikte Maliye Bakanlığı’na 4 maddelik öneri sunmalarına rağmen hiçbir talebe olumlu yanıt gelmediğini aktararak, protokol masasına dönmenin anlamının kalmadığını savundu.

Elcil, sundukları önerilere de değindi. Göç yasası konusunda öğretmenlerin, Öğretmenler Yasası kapsamına alınarak ayni çatı altına toplanmasını istediklerini söyleyen Elcil,  bununla birlikte toplu iş sözleşmeli sendikacılık hakkının öğretmen ve memurlara da tanınması konusunda öneri sunduklarını ifade etti.
Elcil ayrıca 2011 yılından sonra işe giren öğretmenlere ders ödeneklerinin verilmesi ve stabil para birimine geçilmesini talep ettiklerini söyleyerek sözlerini şöyle tamamladı: “Tüm taleplerimiz reddedildi. Bakanlık bize bu işlerin hiçbirinin olmayacağını söyleyerek, bir şey sunmadı. Masada görüşülecek bir şey yok”

KTOEÖS Mali Sekreteri Vedat Tek: “ Adım atılmazsa eylemlere başlayacağız”

KTOEÖS Mali Sekreteri Vedat Tek, Maliye Bakanlığı’na KTÖS ile birlikte sundukları önerilerinin hiçbirine olumlu yanıt alamadıklarını dile getirdi.
Tek, “2008 ve 2011’den sonra işe girenlerin öğretmenler yasası ve ayni barem altına alınarak birleştirilmesi, tüm sendikalara toplu iş sözleşmesinin hakkının verilmesi, hayat pahalığının kaldırılması, hayat pahalılığı kaldırılacaksa stabil bir para birimine geçilmesi ve 2011’den itibaren işe giren öğretmenlere hazırlık ödeneği ödenmesi’ konusundaki taleplerine yasaların öne sürülerek olumlu yanı alamadıklarını açıkladı.
Maliye Bakanlığı’nın önerilere karşı yeniden öneri sunduğunu söyleyen Tek, “ önerilerimizin 4’ü de bir anda çözümlenemez. Ancak hazırlık ödeneği konusunda adım atılabilirdi. Tüm öğretmenlerin ayni yasada buluşturulması sağlanıp, belirli bir takvimlendirilme ile teknik çalışma yapılabilirdi” şeklinde konuştu.
Tek, Maliye Bakanlığı’nın kendilerine sunduğu önerilerde ‘başsavcılığın görüşü vardır ödenemez, stabil paraya geçirilemez’ şeklinde karşı önerilerin bulunduğunu aktardı.
Bu konuda adım atılmaması halinde protokol masasına dönmeyeceklerini açıklayan Tek, eylemlere başlayacaklarını belirtti.

Kamu-Sen Genel Sekreteri Metin Atan: “ Taleplerimizin maddi kaynak istediği, bazılarının ise Kamu Reformu Yasası’nda olacağı söylendi”

Kamu-Sen Genel Sekreteri Metin Atan ise sendika olarak Maliye Bakanlığı olarak 10 veya 12 maddelik talepte bulunduklarını, bu taleplere karşılık olumlu yanıt alamadıklarını dile getirdi.
Atan, “talep ettiklerimiz maddeler ile ilgili maddi kaynaklarının olmadığı söylendi, bazı maddelerin yeni çıkacak Kamu Reformu Yasası içerisinde olduğuna dair yorumda bulundular” şeklinde konuştu.
Maliye Bakanlığı’nın taleplerine karşı yaptıkları değerlendirmelerin kabul edilemez olduğunu ifade eden Atan, “Olumlu yanıt alamadığımız için masayı terk ettik” dedi.

Ebeler ve Hemşireler Sendikası Genel Sekreteri Ahmet Öğüt: “Önerilere yapıcı yaklaşmadılar”

Ebeler ve Hemşireler Sendikası Genel Sekreteri Ahmet Öğüt, Maliye Bakanlığı’nın kendilerine sunduğu önerilerin sektördeki sorunları çözme amacı gütmediğini savunarak, bakanlığın önerilere yapıcı yaklaşmadığını kaydetti.
Öğüt, “Maliye Bakanlığı topu başka kurumlara, ileride tarihi belli olmayan yapılacak çalışmalara atıfta bulunarak problemlerin çalışmalarla çözümleneceği ifade ederek zamana oynadı. Şu andaki mevcut problemleri ötelemeye çalışıyorlar” dedi.
Bakanlığın sunduğu önerilerin problemlerin Kamu Reformu Yasa’sında yapılacağı yönünde beyanların bulunduğunu söyleyen Öğüt sözlerini şöyle tamamladı: “Sorunların bu yasa ile çözümlenebileceğini söylendi. Meslek ötelene ötelene problemler kronik hale geldi”

Tıp-İş toplantıya katılmadı…

Öte yandan Tıp İş Başkanı Erol Şeherlioğlu ise ‘tepki’ olarak toplantıya katılmadıklarını belirtti.

 

SENDİKALARIN TALEPLERİNİ OKUMAK İÇİN TIKLAYINIZ

Bu haber toplam 1709 defa okunmuştur