1. HABERLER

  2. ÖZEL HABER

  3. Seçimler, partilerin kasalarını boşalttı
Seçimler, partilerin kasalarını boşalttı

Seçimler, partilerin kasalarını boşalttı

Son 3 yılda 4 seçim yaşadık. Lefkoşa’da belediye başkanlığı için ara seçim, Erken Genel Seçim, yerel seçimler ve Cumhurbaşkanlığı!.. Yurttaş da siyasetçi de seçim yorgunu. Partiler ise ‘seçim harcamaları’ için kaynak arayışında.

A+A-

YENİDÜZEN (Özel)

3 yılda 4 seçim siyasi partilerin ‘kasalarını’ boşalttı. ‘Mali’ olarak ciddi sıkıntı yaşadığı öğrenilen partiler, ne oranda bir ‘borçlanma’ yaptıklarını ya da ‘mali pozisyonları’nı kurultayları dışında herhangi bir kurumla paylaşmıyor.

7 Nisan 2013 Lefkoşa Türk Belediyesi Başkanlığı ve Meclis Üyeliği Ara Seçimi ile başlayan süreç, 28 Temmuz 2013 Erken Genel Seçimleri ile sürdü. 29 Haziran 2014’teki ‘Yerel Seçimler’in ardından en son Cumhurbaşkanlığı seçimi ile birlikte ortaya “yorgun” bir tablo çıktı.

Yurttaş da siyasetçi de seçim yorgunu. Partiler ise ‘seçim harcamaları’ için kaynak arayışında.
CTP, en son Cumhurbaşkanlığı Seçimleri’nde yaptığı harcamaları kalem kalem açıkladı: 1 milyon 280 bin TL – Ulusal Birlik Partisi ile Demokrat Parti, ayrıca bağımsız adaylar Dr. Derviş Eroğlu ile Mustafa Akıncı henüz detaylı açıklama yapmadı. Kudret Özersay da seçim harcamalarını açıklayan isimlerden biri.


Servet harcandı…

Seçimlerde, en etkileyici kampanyası için de yarışan siyasal partiler yazılı ve görsel basına, pankartlar, billboardlar, broşür ve afişlere, reklam filmleri, şarkılar, mitinglere, kiralık araçlardan, danışmanlık hizmetlerine ‘servet’ harcadı.

CTP-BG 1 milyon 280 bin TL!

Her seçimin ardından seçim harcamalarına ilişkin detaylı açıklama yapan CTP-BG, Cumhurbaşkanlığı seçimi harcamalarını da kalem kalem açıkladı.
CTP-BG Cumhurbaşkanlığı seçimi için toplam 1 milyon 280 bin 933.14 TL harcadı.

CTP kalem kalem açıkladı…

Seçim sürecinde, gazete, TV, radyo reklamları ve hizmet bedelleri için 302 bin 396,85 TL, Outdoor reklam bedeli için 261 bin 363 TL, matbaa baskı bedeli için 110 bin 280,85 TL, sosyal medya reklam ve hizmet bedeli için 64 bin 432,40 TL, resepsiyon ve miting için 116 bin 781,18 TL, izazı ikram için 27 bin 91 TL, eşantiyon malzemeleri için85 bin 812,50 TL, muhtelif giderler için 55 bin 180, 31 TL, hizmet alımı için 257 bin 594,25 TL harcandı.

CTP- BG 29 Haziran 2014 tarihinde gerçekleşen yerel seçimlerde de toplam 1 milyon 445 bin 26,13 TL harcadığını açıklamıştı.
CTP- BG, kampanyada harcanan 1,445,026.13 TL’nin 500,000.00 TL’sinin yerel bankalardan borç, 945,026.13 TL’sinin de partinin öz kaynaklarından karşılandığını belirtmişti.

UBP ‘borç batağı’ndan çıktı mı?..

UBP’nin seçim harcamaları ile ilgili resmi açıklama yapılmazken, 2014 yılı başında ortaya çıkan ‘2013 Yılı Seçim Harcamaları Raporu’, seçim bütçesinin yaklaşık ‘4 katı’ harcamanın, ‘şişirilen faturalar’, ‘faturasız işlerle’ yapıldığını ortaya koymuştu.

UBP’nin, borç batağında olduğu iddia edilmişti.
2013 yılında, seçim için ayrılan 1 milyon 800 bin TL’lik bütçeye karşın, 4 milyon 678 bin 292.13 TL harcama yapan dönemin UBP yönetimi, 2014 seçiminde partiyi dara düşürmüştü. UBP’nin yerel seçimlere girerken ‘maddi sıkıntı’ çektiği de konuşulanlar arasındaydı.
Güvenilir kaynaklar UBP’nin son genel seçimde de önemli bir borç içerisine girdiği bilgisini verdi.

Eroğlu’na DP-UG ile birlikte 3’te 1 katkı
Cumhurbaşkanlığı seçimlerinde Bağımsız Cumhurbaşkanı adayı Derviş Eroğlu’na destek veren UBP’nin, Eroğlu’nun ‘resmi’ seçim harcaması olan 1 milyon TL’nin üçte birine, DP-UG ile birlikte katkısı olduğu güvenilir kaynaklardan elde edilen bilgiler arasında.

DP-UG’den kısıtlı katkı…

Milyonları aşan harcamaların yapıldığı 28 Temmuz 2013 Erken Genel Seçimleri’in ardından, 28 belediye için yürütülen 29 Haziran 2014’teki yerel seçim kampanyaları partileri zora sokmuştu.

Genel Seçimlerden sonra bir basın kuruluşuna açıklama yapan DP-UG’de Genel Sayman Hasan Tosunoğlu, 2 milyon 200 bin TL harcama yapıldığını, bunun 1 milyon 500 bin TL’sini yerel bir bankadan borçlanıldığını kaydetmişti.
O dönem bankaya 1 milyon TL’ye yakın borç olduğunu açıklayan Tosunoğlu, borçların devlet katkılarıyla düzenli şekilde ödendiğini de ifade etmişti.

Yerel seçim için yeniden borçlanmaya giden DP-UG’in yerel seçimlerde 1 milyon TL harcadığı, Cumhurbaşkanlığı seçiminde de Eroğlu’nun kampanyasına kısıtlı bir katkısı olduğu elde edilen bilgiler arasında.

TDP genel seçimde 500 bin, yerel seçimde 200 bin TL…

Genel seçimlerden önce kullanılacak bütçe ile ilgili açıklama yapan dönemin TDP Genel Sekreteri, şimdinin Genel Başkanı Cemal Özyiğit,  devletten alınan katkı payı ve adayların katkıları ile oluşturduğu 500 bin TL’lik bütçesini kullanacaklarını belirtmişti.

Yerel seçimlerden önce basına yaptığı bir açıklamada ise yerel seçimler için partinin özel bir bütçesi olmadığını, piyango satışları,  devlet katkısı ve adayların kendi kişisel bütçeleriyle oluşturdukları rakamların bulunduğunu ifade eden Özyiğit, tahmini harcamanın 200 bin TL olacağını, bu rakamın yarısını radyo, tv, ve gazete reklamlarının oluşturacağını söylemişti.

TDP’nin Cumhurbaşkanlığı seçimlerinde destek verdiği Cumhurbaşkanı Mustafa Akıncı’nın kampanyasına yaptığı katkı ise henüz açıklanmadı.

Özersay artırdı, bağışladı

Bağımsız Cumhurbaşkanı Adayı Kudret Özersay ise Cumhurbaşkanlığı seçimindeki harcamalarını sosyal medya üzerinden açıkladı.
Özersay, gönüllülerin bağışları ile toplanan ve kampanyada kullanılmayan parayı da Lefkoşa’da Çocuk Yurdu’na bağışlayarak, hem para artırdı, hem de sosyal sorumluluk örneği sergiledi.

Bu haber toplam 2221 defa okunmuştur