1. HABERLER

  2. HABERLER

  3. Seçim sonuçları dövizi vurdu
Seçim sonuçları dövizi vurdu

Seçim sonuçları dövizi vurdu

Dolar/TL genel seçimlerde hiçbir partinin tek başına hükümet kuracak çoğunluğu elde edememesinin etkisiyle 2,8097 ile tarihi zirvesini gördü.

A+A-

Dolar/TL genel seçimlerde hiçbir partinin tek başına hükümet kuracak çoğunluğu elde edememesinin etkisiyle 2,8097 ile tarihi zirvesini gördü.

Geçen hafta ABD'de açıklanan tarım dışı istihdam verisinin beklentilerin üzerinde artmasının ardından dolar endeksi, 94,65 seviyelerinden 97 sınırına kadar yükselmişti.

Doların gelişmekte olan ülke para birimlerine karşı değer kazanmasıyla yükselişe geçen dolar/TL, dün gerçekleştirilen genel seçimde hiçbir partinin tek başına hükümet kuracak çoğunluğu elde edememesiyle tüm zamanların en yüksek seviyesine çıktı.

Seçimin kesin olmayan sonuçlarının ardından Asya piyasalarında yükselişe geçen dolar/TL, yurtiçinde bankalararası piyasanın açılmasıyla tarihi zirvesi olan 2,8097'yi gördü. Dolar/TL şu dakikalarda 2,80'in hemen altında işlem görürken, Euro/TL de son 15 ayın en yükseği olan 3,1178'i gördükten sonra 3,1050 seviyelerinde dengelenme çabasında.

Analistler, siyasi partilerin hükümet kurma çalışmaları ve bu konuda yapılacak açıklamaların kısa vadede piyasaların yönü üzerinde ana belirleyici olacağını ifade ediyor.

Kur üzerindeki baskı nedeniyle TCMB'nin daha sıkı bir para politikası yürütmesinin beklenebileceğini dile getiren analistler, dolar/TL'de 2,80 ve 2,84 seviyelerinin direnç konumunda olduğunu, bu seviyelerin aşılması durumunda ise 2,95 seviyelerinin gündeme gelebileceğini tahmin ediyor.

--------------------------------------------------

TCMB'DEN DÖVİZ DEPO FAİZ ORANLARINA İLİŞKİN AÇIKLAMA

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB), bir hafta vadeli döviz depo faiz oranlarının dolar için yüzde 4'ten yüzde 3,5'e, Euro için yüzde 2'den yüzde 1,5'e indirilmesine karar verildiğini bildirdi.
TCMB'den döviz depo faiz oranlarına ilişkin yapılan açıklamada, yakın dönemde gözlenen küresel ve yerel gelişmeler nedeniyle bankaların TCMB'den alabilecekleri bir hafta vadeli döviz depo faiz oranlarının yarından itibaren dolar için yüzde 4'ten yüzde 3,5'e, Euro için yüzde 2'den yüzde 1,5'e indirilmesine karar verildiği kaydedildi.
(AA)

Bu haber toplam 1214 defa okunmuştur