1. HABERLER

  2. HABERLER

  3. "Sayıştay, kurumları doğru ve bütünlüklü değerlendirmeli"
"Sayıştay, kurumları doğru ve bütünlüklü değerlendirmeli"

"Sayıştay, kurumları doğru ve bütünlüklü değerlendirmeli"

CTP Mağusa milletvekili ve Tarım ve Doğal Kaynaklar eski Bakanı Erkut Şahali, bugünkü meclis oturumunda Sayıştay’ın faaliyetlerine değindi.

A+A-

 

CTP Mağusa milletvekili ve Tarım ve Doğal Kaynaklar eski Bakanı Erkut Şahali, bugünkü meclis oturumunda Sayıştay’ın faaliyetlerine değindi. 

Sayıştay’ın tüm kamu kurumlarının mali denetiminden sorumlu olup gücünü Anayasa’dan alan bağımsız bir organ olduğunu ifade eden Erkut Şahali, bu kurumun da tüm kamu kuruluşları gibi bütçesinin 5’te 4’ünün personel giderlerine harcandığını söyledi. 

Sayıştay’ın mevcut yapısı ile 400’ün üzerinde denetime tabii tutulan kurumu etkin ve sürekli biçimde denetlemesinin mümkün olamayacağını kaydeden Şahali, buna rağmen Sayıtay tarafından denetlenen kurumların bütünlüklü ve doğru bir biçimde değerlendirilmeleri gerektiğine vurgu yaptı. 

Sayıştay’ın yıllarca girmediği ve denetlemediği kurumlarda kısmi veya spesifik bir dönemi içeren denetimlerin yapılıp raporlanmasının da doğru olmadığını belirten Şahali, denetlenen kurumda gerçekten bulunmayan bir birim ya da kurul adı kullanarak raporlama yapılması, tüm bulguların doğru olması halinde bile güvensizlik ortamı yaratacağının altını çizdi. 

Şahali,  Sayıştay denetçilerinin sayılarının artırılmasına gereksinim duyulabileceğini ancak mevcut denetçilerin verimli bir şekilde çalışmalarının sağlanmasının da ertelenemeyecek bir gereksinim olduğuna da değindi. D

ar tabanlı ve çok parçalı azınlık hükümetinin meclise sevk ettiği ilk yasalardan olan Sayıştay Yasası değişikliği ile kurumun etkinliğinin artırılması hedeflendiği ifade eden Şahali, komitede bu konuyla ilgili çok ciddi uğraş verdiklerini ancak yasa değişikliği ile Sayıştay Başkanı’nın tahsisatının artırılmasıyla Sayıştay üyelerine tahsisat sağlamak dışında bir şey yapılmadığını vurguladı. Bunun hükümetin iradesi ile şekillenen bir durum olduğunu kaydeden Şahali, “Böylesi bir sonuç mu Sayıştay denetimletinin etkinliğini ve denetçilerin motivasyonunu artıracak?” sorusunu sordu. 

Denetçilere tahsisat sağlanmadığı bir durumda yapılan değişikliklerin motivasyon kaybına yol açacağını dile getiren Erkut Şahali, hükümetin ilk icraatlarından biri olarak, kendini denetleyen makamın en tepesine tahsisat artışı ve tedariki yapmasının son derece olumsuz bir tablo ortaya çıkardığını sözlerine ekledi. 

Sayıştay'ın etkin, verimli ve şeffaf bir biçimde görev yapabilmesini sağlayacak bütçeyi hazırlamanın hükümetin görevi olduğuna işaret eden Şahali, “Bu görevi hükümet yerine getiremiyorsa, o zaman biz burada, bunu ya komite aşamasında ya da genel kurulda yapmalıyız ki hükümet de ona göre gerekli ödeneği nasıl sağlayacağını düşünsün” ifadelerini kullandı.

 

 

Bu haber toplam 1969 defa okunmuştur
Etiketler : , ,