1. HABERLER

  2. HABERLER

  3. “Savcı ağır bir suç işledi”
“Savcı ağır bir suç işledi”

“Savcı ağır bir suç işledi”

Lord’un avukatı Mehmet Bensen; Başsavcı Yardımcı Muavini Ahmet Varol’u müvekkili Bilge Lordu ve Doktor Mehmet Çakıcı’yı ‘rencide’ etmekle suçladı

A+A-

MAHKEMEDE GERGİN ANLAR… Çocuk cinayeti davasında sanık Bilge Lord’un avukatı Mehmet Bensen, Başsavcı Yardımcı Muavini Ahmet Varol’u telefon görüşmelerini temin ederek ağır bir suç işlemek ve medyatik olmakla suçladı ortam gerildi, duruşmada gergin anlar yaşandı.

BAŞKAN AKSUN TEPKİSİNİ KOYDU… Mahkeme Başkanı Fadıl Aksun, tarafların sözü tartışmasına tepki koydu. Aksun, savcık ve savunma avukatının şahsi gerginliklerini davayı etkilemesine mahkemenin izin vermesinin mümkün olmayacağını belirterek oturuma ara verdi.

BENSEN SUÇ DUYURUSUNDA BULUNDU…  Savunma avukatı Mehmet Bensen, müvekkilinin telefon kayıtlarını alan savcılık, Cezaevi yönetimi, İçişleri Bakanlığı, tahkikat memuru hakkında suç duyurusunda bulundu. 

Devrim DEMİR

Gönyelide geçtiğimiz yıl Mayıs ayında 7 yaşındaki oğlunu bıçaklayarak öldüren, ardından avukatının talebi üzerine Psikiyatrist Doktor Mehmet Çakıcı tarafından yapılan kontrollerinde ‘akıl sağlığı yerinde olmadığı’ bulgusu yapılan sanık Bilge Lord davası Lefkoşa Ağır Ceza Mahkemesi’nde devam ediyor.

İddia Makamı’nın ilk tanığı polis memuru Hamza Tarman’ın dinlenmesine devam edilebilmesi için dünkü tarihe ertelenen oturumda savcılık ve savunma avukatı arasında gerginlik yaşandı.

Avukat Mehmet Bensen, Ahmet Varol, Cezaevi yönetimi, İçişleri Bakanlığı ve tahkikat memuru Hamza Tarman aleyhinde müvekkilinin telefon görüşmelerinin ifşa edildiği iddiası ile suç duyurusunda bulundu.

Varol ve Bensen arasında yaşanan gerginliğe mahkeme başkanı Fadıl Aksun müdahale etti.

Aksun,  tarafların sözlü tartışmasına tepki koyarak iki tarafın da sakinleşmesi için oturuma ara verdi.

Son oturumda tahkikat memuru Hamza Tarman’ın sanık Bilge Lord’un cezaevinde ailesi ile yaptığı telefon görüşmeleri mahkemeye aktarılırken, dava ses kayıtlarının dinlenmesi için 8 Mayıs tarihine ertelenmişti.

Başkanlığını Fadıl Aksun’un yaptığı, Kıdemli Yargı. Alev Ulunay Hüdaverdi ve Yargıç Temay Sağer’in baktığı davada, avukat Mehmet Bensen ve Başsavcı Yardımcı Muavini Ahmet Varol hazır bulundu.

Bensen: Bu bilgiler hukuka aykırı

Tahkikat memuru Hamza Tarman’ın dinlenmesine başlamadan önce itirazda bulunan Bilge Lord’un avukatı Mehmet Bensen, savcılığın bu davada verdiği bilgilerin hukuka aykırı olduğunu iddia ederek itiraz etti.

Bu davada tıbbi şahadetin tartışılması gerektiğini savunan Bensen, İddia Makamının sergilediği hal ve tavırların sanığın adil yargılanma durumunun ortadan kaldırıldığını söyledi.

Başsavcı Yardımcı Muavini Ahmet Varol’un müvekkilinin cezaevinde yaptığı telefon görüşmelerini ifşa etmekle medyatik olmaya çalıştığını öne süren Bensen, mahkeme veya yargıç tarafından karar olmadıkça gizliliğe kimsenin dokunma hakkı olmadığını söyledi.

“Çakıcı ve Lord inciniyor”

Bu davada son duruşmada, Varol’un sergilediği tavır ile medyatik olma çabasında olduğuna vurgu yapan Bensen, “Haberleşme özgürlüğüne herkes sahiptir. Haberleşme gizliliği esastır. Mahkeme veya yargıç tarafından karar olmadıkça bu gizliliğe kimse dokunamaz. Cezaevindeki telefon görüşmelerinin ardından hem Doktor Mehmet Çakıcı, hem de sanık Bilge Lord rencide oldu. Sanık inciniyor, ben serbest kalmasını talep etmiyorum, başkalarına da zarar vermesin diye akıl hastanesinde tedavi görmesi gerektiğini savunuyorum. Müvekkilim işlediği suçu kabul ediyor ve maktulu öldürdüğünü kabul ediyor” dedi.

Bensen suç duyurusunda bulundu

Sanık Bilge Lord’un avukatı Mehmet Bensen, Başsavcı Yardımcı Muavini Ahmet Varol’un “Özel hayatın gizliliği” suçunu işlediğini anayasaya aykırı davrandığını iddia ederek, “Tüm savcıları zan altında bırakmak istemiyorum ama Ahmet Varol ağır bir suç işledi. Bir tutuklunun telefon kayıtları bile bile ifşa edilemez. Buna zemin hazırlayan gerek Cezaevi yönetimi, İçişleri Bakanlığı, soruşturmayı yürüten polis memuru Hamza Tarman ve Ahmet Varol aleyhinde suç duyurusunda bulunuyorum. Lord’un yaptığı telefon görüşmelerinin mahkemede emare olarak sunulması anayasaya aykırıdır” dedi.

Aksun: “İki tarafta dinlemeyi öğrenecek”

Bensen’in iddialarına cevap vermek isteyen Başsavcı Yardımcı Muavini Ahmet Varol’un konuşmasını bölen avukat Mehmet Bensen ve Varol arasında sözlü tartışma yaşandı. Huzurunda görüşülen davada yaşanan olaya Lefkoşa Ağır Ceza Mahkeme Başkanı Fadıl Aksun tepki koydu. Aksun, “Hukuk yapacaksak iki tarafta birbirini dinlemeyi öğrenmeli. Şahsi gerginliğinizin davayı etkilemesine bu mahkeme izin veremez” sözlerini kullanarak oturuma tarafların sakinleşmesi için 15 dakika ara verdi.

 



Başsavcı Yardımcı Muavini Ahmet Varol:

“Sanık kendi beyanından nasıl rencide oldu?”

Başsavcı Yardımcı Muavini Ahmet Varol, avukat Bensen’in gerek kendi aleyhine gerekse, tahkikat memuru, İçişleri Bakanlığı ve Cezaevi yönetimi hakkında yaptığı talebin yasal dayanağı olmadığını kaydetti.

Varol,  sanık Bilge Lord’un cezaevinde yapılan tüm telefon görüşmelerinin kayıt altında olduğunu bildiğini öne sürerek, sanığın annesi ve ablası ile 16 Ocak tarihinde yaptığı telefon konuşmasını anımsattı.

Varol, “Sanık Bilge Lord, 16 Ocak tarihinde ablası ve annesi ile 8 dakika 27 saniyelik bir telefon görüşmesi yaptı. Telefon görüşmesinin üçüncü dakikasında sanık Bilge annesine avukat tarafından tembihlendim telefonda konuşmayın” dediğini hatırlatarak ses kayıtlarının kendisine ait olduğunu ve bu beyanından nasıl rencide olabileceği konusunda avukatının açıklama yapması gerektiğine vurgu yaptı.

“Bu kayıtları doktorlar da dinleyecek”

Varol, Lord’un itham edileceği gün avukatının itirazda bulunduğunu ve akıl hastası iddiası yapıldığını hatırlattı. Ön duruşma yapılarak sanığın kendi seçtiği bir doktorun mahkemeye gelip şahadet verdiğine değinen Varol, “Doktor Mehmet Çakıcı tespitleri ile ilgili birçok çalışma yaptı. Sanığı muayene eden diğer doktorlar da mahkeme gelip bulgularını aktaracak. Cezaevinde yapılan telefon görüşmesinin ses kayıtlarını mahkemede ifade verecek olan doktorlarda dinleyecek. Ses kayıtları kişinin psikolojik durumunu belirleyecek” dedi.

Varol: Yaktıkları ateşi kendileri büyüttüler

Başsavcı Yardımcı Muavini Ahmet Varol, Bensen’in “savcı medyatik olmaya çalışıyor” sözlerine de dikkati çekerek, sosyal medyada ve basında sanık avukatının ve Çakıcının beyanlarını anımsattı.

Yasanın verdiği yetkinin dışına çıkmadığını kaydeden Varol, adalet mahkemenin her şeyi dinleyerek var olabileceğine dikkati çekerek davanın sonucunu mahkeme kararı ile belirleneceğini kaydetti. Sanık ve Çakıcının ‘rencide’ olduğuna bir kez daha değinen Varol, “Yaktıkları ateşi kendileri büyüttüler. Esas medyatik olmaya çalışan sanık avukatıdır” dedi.

“Diker’de bu mahkemede yargılandı müebbet hapis aldı”

Varol, 2012 yılında Erol Dikeri’nde 7 yaşındaki çocuğunu öldürmekle ilgili Lefkoşa Ağır Ceza Mahkemesi’nde yargılandığını ifade ederek müebbet hapse mahkûm olduğunu anımsattı.

Bilge Lord’un da yargılanacağını kaydeden Varol, mahkemenin adil yargılama yeri olduğunu, Bensen’in ise kendi adını öne çıkarmak için bu davayı kullandığını kaydetti.

Varol sözlerini şöyle tamamladı, “Benim aleyhime suç duyurusunda bulunan avukat Mehmet Bensen’i bende baroya mı şikâyet edeyim? “

Bensen’in müracaat kararı 16 Mayıs’ta açıklanacak

İddia makamının da sözlerini tamamlamasının ardından, mahkeme başkanı Fadıl Aksun, Bensen’in savcılığın dinletmek istediği ses kayıtlarının anayasaya aykırı olduğu iddiası ile mahkemeye yaptığı müracaatın kararını 16 Mayıs saat 11.00’de açıklayacaklarını belirterek oturumu kapattı.

 

yeniduzen-satin-aliniz-20190509095122.jpg

 

 

Bu haber toplam 4699 defa okunmuştur
İlgili Haberler