1. HABERLER

  2. HABERLER

  3. Savaş kurbanı 14 çocuğa hüzünlü veda
Savaş kurbanı 14 çocuğa hüzünlü veda

Savaş kurbanı 14 çocuğa hüzünlü veda

Savaş kurbanı 14 çocuğa hüzünlü veda

A+A-

Kıbrıs savaşının yaşandığı Ağustos 1974’te EOKA-B’cilerin katliamı sonucu öldürülen 14 çocuk toprağa verildi.

Muratağa-Sandallar katliamıyla ilgili Kayıplar Komitesi’nin Muratağa’da yürüttüğü kazılarda bulunarak DNA testleri aracılığıyla kimlikleri tespit edilen yedisi kız, yedisi erkek 14 çocuk, bugün Muratağa-Sandallar Şehitliği’nde törenle toprağa defnedildi, hüzünlü bir veda yaşandı.

 

Çocukların en küçükleri dört ve altı aylık, en büyükleri ise 15 yaşındaydı.

En küçük çocuk dört aylık Hayriye Arif... Henüz altı aylık bir bebekken EOKA-B’ciler tarafından katledilen Zehra Bayram da DNA testleriyle kimliklendirilerek defnedildi.

3 yaşındaki Mustafa Bayram, 6 yaşındaki Ayşe Bayram, 6-7 yaşlarındaki Yüksel Arif, 9 yaşındaki Eren Bayram, 9-10 yaşlarındaki Göksel Arif, 10 yaşındaki Aziz Fikri, 10 yaşındaki Sevgi Hasan, 10-11 yaşlarındaki Havva Süleyman, 11 yaşındaki Halil Bayram, 12 yaşındaki Aliye Süleyman ve 15-16 yaşlarındaki Ayşe Hasan, Kıbrıs trajedesinin unutulmazları arasına isimlerini yazdırdı.


En acılı isimler

Defin töreninde en acılı isimlerden biri evlatlarını defneden bir anne; Emine Reyhan ile bir baba; Bayram Karabudak’tı.

Katliamda eşini ve 5 çocuğunu kaybeden Bayram Karabudak, 46 yıl önce kaybettiği çocuklarını defnederken onların ardından bir kez daha gözyaşı döktü.  Zaman zaman ayakta durmakta zorlanan Bayram Karabudak yakınları tarafından teskin edildi. 


Yazarımız Sevgül Uludağ unutulmadı

Törene, Cumhurbaşkanı Ersin Tatar, Meclis Başkanı Teberrüken Uluçay, Başbakan Ersan Saner, bakanlar, milletvekilleri; Kıbrıs Türk Barış Kuvvetler Komutanı Tümgeneral Sezai Öztürk, Güvenlik Kuvvetleri Komutanı Tümgeneral Zorlu Topaloğlu ve diğer yetkilileri ile şehit aileleri katıldı.

Şehit Aileleri ve Malül Gaziler Derneği Başkanı Gürsel Benan, 46 yıl önce yaşanan ve toplumsal bellekte büyük yer eden acıları hatırladıklarını söyledi. Benan, “İnsanlık tarihine yüz karası olarak geçen bu olayları unutmadık ve unutmayacağız” dedi.

Benan, kayıp şahısların bulunmasında büyük özverisi olan Kayıp Şahıslar Komitesi çalışanlarına, ayrıca bu kayıpların bulunmasına katkı koyan araştırmacı yazar Sevgül Uludağ’a şehit aileleri olarak  teşekkür ettiklerini belirtti.

Katliamda annesini ve kardeşini kaybeden,1974’te köyün öğretmeni olan Aysel Soykara ise öğrencilerine son görevini yerine getirmek için törendeydi.


Tatar’da komiteye teşekkür

Cumhurbaşkanı Ersin Tatar, dünyanın gözü önünde yaşananların insanlık namına ibret verici olduğunu söyledi.
1974’te gerçekle
ştirilen Muratağa-Sandallar katliamıyla ilgili Kayıplar Komitesi’nin Muratağa’da yürüttüğü kazılarda bulunarak DNA testleri aracılığıyla kimlikleri tespit edilen 14 yavrumuzun uzun çalışmalar sonucunda kimliklerinin teşhis edildiğini anımsatan Cumhurbaşkanı Tatar, bu çalışmaları yürüten herkese yürekten teşekkür etti.

 

 

Bu haber toplam 7555 defa okunmuştur