1. HABERLER

  2. ÖZEL HABER

  3. 'Saray'ın bahçesi MERCEK ALTINDA
Sarayın bahçesi MERCEK ALTINDA

'Saray'ın bahçesi MERCEK ALTINDA

YENİDÜZEN’e gelen “yapı izinsizdir” ihbarlarına rağmen söz konusu yıkım ve düzenleme çalışmasının ‘izin ve onayları’ ile ilgili net bilgi vermeyen Şehir Planlama ve Eski Eserler, “yapılacak araştırmadan sonra” bugün bir açıklama yapılabileceğini belirtti.

A+A-

Cumhurbaşkanlığı’nın gerekçesini ‘çirkin görüntüyü düzenleme’ amacıyla olarak belirttiği ve Cumhurbaşkanlığı önünde başlattığı yıkım ve düzenleme çalışmalarında ‘KAÇAK’ şüphesi…

Meltem SONAY

Cumhurbaşkanlığı’nın ‘çirkin görüntüyü düzenleme’ amacıyla, hemen Cumhurbaşkanlığı önünde başlattığı yıkım ve düzenleme çalışmalarında ‘KAÇAK’ şüphesi…

Koruma altındaki Lefkoşa Surlariçi’ndeki Cumhurbaşkanlığı’nın, ‘düzenleme’ niyetiyle bölgedeki binaları yıkıp yerine sürdürdüğü çalışma, Şehir Planlama Dairesi ve Eski Eserler ve Müzeler Dairesi’nce ‘araştırılıyor’.

Anıtlar Yüksek Kurulu, Şehir Planlama ve LTB’den onay lazım…

Lefkoşa Surlariçi’ndeki eski eser olan veya olmayan binaların yıkım, inşaat ve tadilatı için önce Anıtlar Yüksek Kurulu’nun onayı, Şehir Planlama Dairesi’nin Planlama onayı, ardından da Lefkoşa Türk Belediyesi’nin yıkım izni ve inşaat ruhsatı vermesi ile yapılabiliyor.
Söz konusu yıkım ve düzenleme çalışmasının ‘izin ve onayları’ ile ilgili net bilgi vermeyen Şehir Planlama ve Eski Eserler, yapılacak araştırmadan sonra bugün bir açıklama yapılabileceğini belirtti.

Cumhurbaşkanlığı: “Gerekli işlemleri Planlama ve İnşaat Dairesi yürüttü”

Cumhurbaşkanlığı Basın Bürosu, bu konuda gerekli yasal işlemlerin Bayındırlık ve Ulaştırma Bakanlığı, Planlama ve İnşaat Dairesi’nce yürütüldüğünü bildirirken, Cumhurbaşkanlığı’nın ‘ita amiri’ olduğu kaydedildi.
Planlama İnşaat Dairesi’ne ise ulaşılamadı.

Eroğlu: “Herkesin Cumhurbaşkanlığımızın önünden geçerken takdir edeceği bir alan ortaya çıkarılmasını istiyoruz”

Cumhurbaşkanlığı resmi sosyal medya hesabından da paylaşılan ve Cumhurbaşkanı Eroğlu’nun, ‘Cumhurbaşkanlığı olarak hemen önümüzde bulunan ve çok çirkin bir görünü oluşturan alanı düzenleyerek güzel bir görünüme kavuşturuyoruz. Herkesin Cumhurbaşkanlığımızın önünden geçerken takdir edeceği bir alan ortaya çıkarılmasını istiyoruz” ifadelerinin de yer aldığı paylaşımda, söz konusu binaların yıkımının yapıldığı duyuruldu.
Aynı paylaşımda, Cumhurbaşkanı Derviş Eroğlu’nun, “tarihsel doku, kültür, sanat, edebiyat, spor ve çevreye verilen önemin bir toplumun sağlıklı gelişimi için büyük değer taşıdığını, Cumhurbaşkanlığı olarak konunun üzerinde önemle durduklarını” ifadeleri de yer alıyor.

‘Binalar yıkıldı’

Cumhurbaşkanlığı ‘yeşil alan’ yapmak üzere, Tanzimat Sokak ile Selahattin Sonat Sokak arasında bulunan eski binaları yıktı. Yıkılan binaların yerine ‘yeşil alan’ yapılması için de çalışmaların devam ettiğini duyurdu.

-------------------------------------------------------------------------------

Şehir Planlama Dairesi Müdürü Öztek: “Araştırma sürecimiz devam ediyor”

Şehir Planlama Dairesi ekiplerinin geçtiğimiz gün söz konusu bölgeye giderek inşaatı yerinde gördüğünü ifade eden Daire Müdürü Ertan Öztek, araştırma sürecinin devam ettiğini belirtti.
Müdür Öztek, doğru açıklama yapabilmek için araştırılması gerektiğini, söz konusu düzenleme ile ilgili izin olup olmadığına ilişkin yapılacak araştırmadan sonra bugün daha detaylı açıklama yapabileceğini kaydetti.

-------------------------------------------------------------------------------


Eski Eserler ve Müzeler Dairesi Müdürü Azimli: “Araştırıyoruz… Aykırı bir işlem varsa gerekeni yapacağız”

Yapılan çalışmanın izinli olup olmadığını ‘araştırdıklarını’ ifade eden Eski Eserler ve Müzeler Dairesi Fuat Azimli de, “Bir iki izin var ama Anıtlar Yüksek Kurulu’na sunulan başvuruları inceleyeceğiz” şeklinde konuştu.
Söz konusu çalışmanın ‘izinli olup olmadığına’ ilişkin net bir açıklama yapmayan Müdür Azimli, bugün daha detaylı açıklama yapabileceğini ifade ederken, “Aykırı bir işlem varsa gerekeni yapacağız” şeklinde konuştu.

---------------------------------------------------------------------------------


Kıbrıs Şehir Plancıları Odası: “Uygulama yasa dışı”

Kıbrıs Şehir Plancıları Odası dün yaptığı yazılı açıklamada, Cumhurbaşkanlığı Sarayı önündeki uygulamanın yasa dışı olduğunu belirtti. Uygulamaya derhal son verilmesi gerektiği vurgulanan açıklama şöyle:

“Cumhurbaşkanlığı Sarayı önündeki alanda şu anda izinsiz onaysız olarak sürdürülmekte olan inşaat faaliyetlerinin derhal durdurulması için yetkili merci Eski Eserler ve Müzeler Dairesi’ni göreve çağırıyoruz.

2007 yılında, Cumhurbaşkanlığı’nın Kıbrıs Türk Mimar Mühendis Odaları Birliği’yle işbirliği içinde düzenlediği Cumhurbaşkanlığı İdari Binası Ulusal Mimari Proje Yarışması’nda birinci gelen ve 2008 yılında Anıtlar Yüksek Kurulu tarafından onaylanan projenin uygulanabilmesi için Salahattin Sonat Sokak ile Tanzimat Sokak arasında bulunan alan kamulaştırılmış olmasına rağmen, kaynak bulunmadığı gerekçesi ile proje bu güne dek uygulanmamıştır.

Bu alandaki binaların, kötü görünüm arz etmesi nedeni ile yıkılması için Anıtlar Yüksek Kurulu Haziran 2014’de karar almıştır. Ancak, bu karar yalnızca yıkımla ilgili olmasına rağmen, yarışma ile belirlenmiş projenin kaynak bulunsa bile uygulanmasını göz ardı eden bir anlayışla, Eski Eserler Yasası’na göre, yetki alanına giren konularda aldığı kararlar kesin olan Anıtlar Yüksek Kurulu hiçe sayılarak, izin ve onay almamış ve Surlariçi dokusuyla bağdaşmayan bir proje uygulanarak suç işlenmektedir. En yüce Makam olan Cumhurbaşkanlığı’nın, yasaların eksiksiz uygulanması konusunda Kıbrıs Türk Halkına örnek olması gerekirken, yasalara aykırı bir uygulamanın Cumhurbaşkanlığı bünyesinde gerçekleştirilmesi büyük bir talihsizliktir.
Yasalara aykırı inşaat faaliyetlerinin derhal durdurulması, burada yapılacak olan düzenlemenin, İdari Bina projesi uygulanıncaya kadar ihtiyaçlara cevap verecek bir biçimde projelendirilmesi ve Anıtlar Yüksek Kurulu’na sunulmasını talep ediyoruz.”

Bu haber toplam 2235 defa okunmuştur