1. HABERLER

  2. ÖZEL HABER

  3. Saray'a ‘KAÇAK’ bahçe!
Saraya ‘KAÇAK’ bahçe!

Saray'a ‘KAÇAK’ bahçe!

LTB ‘geçici bir peyzaj düzenlemesi olduğu bilgisini aldık dedi’ dedi, önceki gün açıklama için dünü işaret eden Şehir Planlama Dairesi ve Eski Eserler ve Müzeler Dairesi Müdürleri ise telefonları yanıtlamadı…

A+A-

Cumhurbaşkanlığı ‘çevre düzenlemesi’ dedi, ne ‘izin’ istedi, ne ’onay’ aldı

Cumhurbaşkanlığı önündeki ‘çevre düzenlemesi’nin ne Anıtlar Yüksek Kurulu, ne Şehir Planlama Dairesi, ne de Lefkoşa Türk Belediyesi’nden alınmış izni olduğu ortaya çıktı.

 

Meltem SONAY

Cumhurbaşkanlığı’nın ‘çirkin görüntüyü düzenleme’ amacıyla, hemen Cumhurbaşkanlığı önünde başlattığı düzenleme çalışmaları ‘KAÇAK’ çıktı…
Cumhurbaşkanlığı önündeki ‘çevre düzenlemesi’nin ne Anıtlar Yüksek Kurulu, ne Şehir Planlama Dairesi, ne de Lefkoşa Türk Belediyesi’nden de alınmış izni olmadığı öğrenildi.

Şehir Plancıları Odası’nın önceki gün yaptığı açıklamada, Cumhurbaşkanlığı önünde ‘izinsiz, onaysız’ devam eden inşaat faaliyetlerinin derhal durdurulması için Eski Eserler ve Müzeler Dairesi’ne çaptığı çağrıya karşın, ilgili daireden hiçbir açıklama gelmedi.

Daire müdürleri suskun!

Önceki gün konuyla ilgili açıklama yapmak için detaylı araştırma yapmak istediklerini ifade eden ve ‘Yarın açıklama yapabiliriz’ diyerek dünü işaret eden Şehir Planlama Dairesi Müdürü Ertan Öztek ve Eski Eserler ve Müzeler Dairesi Müdürü Fuat Azimli, dün gün boyu YENİDÜZEN’in aramalarına yanıt vermedi.

Planlama ve İnşaat Dairesi’nin Müdürü Hasan Çoban: “Açıklamayı Bakanım yapacak”

Cumhurbaşkanlığı’nın gerekli yasal işlemlerin yürütüldüğü adres olarak işaret ettiği Planlama ve İnşaat Dairesi’nin Müdürü Hasan Çoban, YENİDÜZEN’in konuyla ilgili sorularını yanıtsız bırakırken, “Açıklamayı Bakanım yapacak” demekle yetindi.

-------------------------------------------------------------------------------------

Anıtlar Yüksek Kurulu, Şehir Planlama ve LTB’den onay lazım…

Lefkoşa Surlariçi’ndeki eski eser olan veya olmayan binaların yıkım, inşaat ve tadilatı ve geliştirme çalışması için önce Anıtlar Yüksek Kurulu’nun onayı, Şehir Planlama Dairesi’nin Planlama onayı, ardından da Lefkoşa Türk Belediyesi’nin yıkım izni ve inşaat ruhsatı vermesi ile yapılabiliyor.
55/89 sayılı İmar Yasası’na göre, söz konusu bölgede yapılacak herhangi bir çalışma için öncelikle Anıtlar Yüksek Kurulu’nun onayı gerekiyor.

55/89 İmar Yasası ne diyor?

----------------------------------------------------------


LTB Bayındırlık ve İmar Şube Amiri Dervişe Ener: “Devletle ilgili projelerde yerel yönetimle istişare edilmiyor”

Lefkoşa Türk Belediyesi, Bayındırlık ve İmar Şube Amiri Dervişe Ener, Cumhurbaşkanlığı’ndan projenin Planlama ve İnşaat Dairesi tarafından yürütüldüğünün öğrenilmesinin ardından, Planlama ve İnşaat Dairesi Müdürü ile irtibata geçtiklerini ifade etti.

Şube Amiri Dervişe Ener, söz konusu çalışma ile ilgili görüştüğü Planlama ve İnşaat Dairesi Müdürü Hasan Çoban’dan yapılan düzenlemenin ‘geçici bir peyzaj düzenlemesi’ olduğu bilgisini aldığını aktardı.

Ener, Planlama ve İnşaat Dairesi Müdürü’nün, bütçede Cumhurbaşkanlığı yeni binası için finansman ayrılıncaya kadar, orada bir düzenleme yapıldığını kendisine aktardığını da ifade etti.

Şube Amiri Dervişe Ener, yapılan peyzaj düzenlemesinin 120 cm’den aşağı olduğu, bu nedenle bir izne gerek olmadığının da aktarıldığını belirtirken, “Genelde Planlama ve İnşaat Dairesi devletle ilgili projelerde devletin inşaat izninden muaf olmasından dolayı yerel yönetimlerle istişare etmiyor” şeklinde konuştu.

“Koruma Bölgesi… Eski Eserler’in müdahale yetkisi var…”

Konuyla ilgili Eski Eserler ve Müzeler Dairesi ve Planlama ve İnşaat Dairesi ile görüşüleceğini ifade eden Dervişe Ener, bölgenin ‘Koruma bölgesi’ olması nedeniyle Anıtlar Yüksek Kurulu’na proje sunulması gerekliliği dolayısıyla, Eski Eserler’in müdahale etme yetkisi olduğunu kaydetti.
Şube Amiri Dervişe Ener, söz konusu çalışmayla ilgili yıkım izinlerinin bulunduğunu ancak daha sonra yapılan çalışmayla ilgili inşaat izni olmadığını ifade ederken, belediyenin ilgili taraflarla görüşmelerinin süreceğini de kaydetti.

-----------------------------------------------------------

Şehir Plancılar Odası: “İzinsiz, onaysız proje derhal durdurulmalı”

Şehir Plancıları Odası önceki gün yaptığı açıklamada, Cumhurbaşkanlığı önünde ‘izinsiz, onaysız’ devam eden inşaat faaliyetlerinin derhal durdurulması için Eski Eserler ve Müzeler Dairesi’ni göreve çağırmıştı.

Oda açıklamasında, Anıtlar Yüksek Kurulu’nun hiçe sayılarak, izin ve onay almamış ve Suriçi dokusuyla bağdaşmayan bir proje uygulanarak suç işlendiğini ifade ederken, yasaların eksiksiz uygulanması konusunda Kıbrıs Türk Halkına örnek olması gerekirken, yasalara aykırı bir uygulamanın Cumhurbaşkanlığı bünyesinde gerçekleştirilmesinin de büyük bir talihsizlik olarak nitelemişti.

Oda, yasalara aykırı inşaat faaliyetlerinin derhal durdurulması, yapılacak olan düzenlemenin, İdari Bina projesi uygulanıncaya kadar ihtiyaçlara cevap verecek bir biçimde projelendirilmesi ve Anıtlar Yüksek Kurulu’na sunulmasını talep etmişti.

 

Bu haber toplam 2374 defa okunmuştur