1. HABERLER

  2. HABERLER

  3. Sanık 9 davadan yargılanacak
Sanık 9 davadan yargılanacak

Sanık 9 davadan yargılanacak

Sanık B.Ç aleyhine;“sirkat”, “kanunsuz ateşli silah taşıma, kullanma, tasarruf”, “kanunsuz patlayıcı madde tasarruf, taşıma”, “şiddet tehdidi”, “silah taşıma” ve “meskun mahalde ateş etme” suçları getirildi

A+A-

Lefkoşa-Güzelyurt anayolu üzerinde 24 Temmuz’da meydana gelen silahlı soygun olayı ile ilgili Merkezi Cezaevinde hükümsüz tutuklu bulunan sanık B.Ç yargılanmak üzere Ağır Ceza Mahkemesi’ne sevk edildi

 

Didem MENTEŞ

Lefkoşa-Güzelyurt anayolu üzerinde 24 Temmuz’da meydana gelen silahlı soygun olayı ile ilgili Merkezi Cezaevinde hükümsüz tutuklu bulunan sanık B.Ç yargılanmak üzere Ağır Ceza Mahkemesi’ne sevk edildi. Sanık B.Ç’nin, hazırlanan davaların dosyalanmasının ardından ilk tahkikat duruşması yapılmaksızın evrak üzerinden Ağır Ceza’ya havale edilmesine karar verildi. Sanık B.Ç’nin duruşmaları görüşülmek üzere Mahkeme 5 Aralık 2014 tarihine gün verdi. Aleyhinde başlatılan soruşturmanın tamamlanması ardından üç ay Merkezi Cezaevi’ne gönderilen B.Ç, davalarının görüşülmesine başlanmak ve ağır cezaya sevk edilmesi için dün yeniden Güzelyurt Kaza Mahkemesi’ne çıkarıldı. Sanık B.Ç ‘cevap hakkını Ağır Ceza’da kullanmak üzere’ 9 davadan itham edildi. Bu arada dava duruşması dün saat 11:00’e başlanması beklenirken, dava dosyalarının hazırlanmasında gecikme yaşandığı için oturum saat 14:30’da başladı. 
Aynı meseleyle ilgili olarak cezaevinde tutuklu bulunan M.F ve R.A ise 27 Kasım Perşembe günü Güzelyurt Kaza Mahkemesi’ne çıkarılarak itham edilecek.

Sanık B.Ç aleyhine 9 dava getirildi
Güzelyurt Kaza Mahkemesi Yargıcı Rauf Kürşad, huzurunda görüşülen duruşmada, Başsavcılık adına davada Savcı Ergin Atıcı ve Savunma Makamı’nda Avukat Tansay Fıratlı mahkemede hazır bulundu.
Savcı Atıcı, sanık B.Ç’yi 9 davadan itham etti. Sanık B.Ç, “sirkat”, “kanunsuz ateşli silah taşıma, kullanma, tasarruf”, “kanunsuz patlayıcı madde tasarruf, taşıma”, “şiddet tehdidi”, “silah taşıma” ve “meskun mahalde ateş etme” suçlarından itham edildi.   Sanık B.Ç, aleyhine getirilen davalara ‘cevap hakkını Ağır Ceza’da kullanmak üzere’ saklı tuttu.

Savcı, Ağır Ceza Mahkemesi talep etti
Savcı Atıcı, sanık aleyhindeki davaların Ağır Ceza Mahkemesi’nin yetkisinde olması nedeniyle, davaların görüşülmesi için evrak üzerinden sanığın havale edilmesini talep etti. Buna bağlı olarak davayla ilgili Başsavcılık yazısını emare 1, ithamnamenin bir suretini emare 2 ve iki adet gönüllü ifade, yazılı dava tebliği, belgeler, fotoğraf albümü ve 4 adet CD’den oluşan toplam 171 adet kanıtı emare 3 olarak Mahkeme’ye ibraz etti. Bu arada sanık B.Ç’ye olay günü kaçırılan araçları ateşe vermek, 22 adet çam ağacını yakarak hasara uğratma suçları da getirildi.

Avukat, tutukluluk süresinin dolduğunu öne sürdü
Savunma Makamı, İddia Makamı’nın sanık B.Ç’nin Ağır Ceza Mahkemesi’nde yargılanması için yaptığı talebe itiraz etmedi. Ancak, Anayasa’nın 16 maddesinin 7. Fıkrasına göre sanık B.Ç’nin tutukluluk süresinin üç aydan fazla olduğunu ve yasanın ihlal edildiği gerekçesiyle müvekkilinin tutuksuz yargılanmasını talep etti.

Ağır Cezaya havale edildi
Yargıç Rauf Kürşad ise huzurunda yapılan tüm beyanları değerlendirmek üzere duruşmaya 15 dakika ara verdi. Yeniden oturumu açan Yargıç Kürşad, Avukat’ın ‘tutuksuz yargılanma’ talebine yönelik Anayasa’nın ilgili maddesine değinerek, Yüksek Mahkeme’de alınan bir karardan örnek vererek olgular ışığında istenilen talebi ret etti. Yargıç, sanığın tutuksuz yargılanması süresinin Ağır Ceza Mahkemesi tarafından değerlendirilmesini uygun buldu. Rauf Kürşad, suçun ciddiyetini, ifadeleri ve birçok veriyi değerlendirerek, sanığın serbest kalması halinde tanıklara müdahale etme olasılığına vurgu yaptı. Sanığın Ağır Ceza Mahkemesi’nde hazır bulunması için tutuklu kalmasına kanaat getiren Yargıç Rauf Kürşad, sanığın Ağır Ceza Mahkemesi’ne sevk edilmesine karar vererek, 5 Aralık 2014 tarihine gün verdi.

Soygun nasıl gerçekleşmişti?
24 Temmuz’da Lefkoşa-Güzelyurt anayolu üzerinde yaşanan 3 Milyon TL’lik soygun olayında henüz ele geçirilmeyen 2 milyon 229 bin 500 TL ile ilgili günlerdir hiçbir gelişme yaşanmadı. Polis ekipleri tarafından bölgede başlatılan geniş çaplı soruşturma sonucunda paranın 770 bin 500 TL’sini ele geçirmiş, geriye kalan miktar ise bulunamamıştı.
Soruşturma kapsamında gözaltına alınan zanlı M.F’nin itirafı doğrultusunda polis Güneşköy ve Akdeniz’de yaptıkları aramalarda 770 bin 500 TL’yi bulmuştu.Bulunan paranın 70 bin TL’sini ‘sakladığı’ iddia edilen R.A da tutuklanmıştı. Soygun olayıyla ilgili tutuklanan B.Ç,M.F ve R.A, 3 ayı geçmemek kaydıyla cezaevine gönderilmişti.
Soygunda bağlantısı olduğu iddia edilen ve İngiltere’de olduğuna inanılan M.Ç ile Türkiye’de olduğu düşünülen R.F ise tespit edilememişti.

Bu haber toplam 1488 defa okunmuştur