1. HABERLER

  2. HABERLER

  3. SANDIKTAN 'BARIŞ' ÇIKTI
SANDIKTAN BARIŞ ÇIKTI

SANDIKTAN 'BARIŞ' ÇIKTI

Türkiye'nin seçiminden "Tek başına iktidar" çıkmadı, TC Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın "Başkanlık Sistemi" için rejim değişikliği talebi onay bulmadı.

A+A-

TEK ADAMLIK KAYBETTİ
 

Türkiye'nin seçiminden "Tek başına iktidar" çıkmadı, TC Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın "Başkanlık Sistemi" için rejim değişikliği talebi onay bulmadı. Halkların Demokratik Partisi (HDP) barajı geçerek önemli bir başarı elde ederken, Adalet ve Kalkınma Partisi seçimden birinci parti çıktı. Türkiye "koalisyon olasılıkları"nı ya da yeni bir "erken seçim"i konuşmaya başladı. AKP dahil tüm partiler seçim sonrası kendini "zafer kazanmış" ilan etti.

--------------------------------------------------------------------

HDP Eş Genel Başkanı Selahattin Demirtaş

'AKP ile koalisyon kurmayacağız'

• “Bu zafer bu ülkede yaşayan bütün etnik kimliklerin. Bu zafer işçilerin, işsizlerin, emeği sömürülenlerin yani solun ortak zaferidir.”

• “Bu zafer en çok da bu ülkenin kadınlarının ortak zaferidir. Seçim kampanyası olarak ne söylediysek arkasındayız. Artık HDP Türkiye'dir. Seçimin en önemli sonuçlarından biri, AKP Türkiye'nin doğusunda sıfırlanmıştır”

Partisi genel seçimlerde yüzde 10 barajını aşan HDP Eş Genel Başkanı Selahattin Demirtaş, seçim sonuçlarını değerlendirdi.
7 Haziran Milletvekili Genel Seçimleri'nde yüzde 10 barajını aşan HDP'nin Eş Genel Başkanı Selahattin Demirtaş saat 22.00 sıralarında kameraların karşısına geçti.
Kendilerine oy verenleri mahcup etmeyeceklerini söyleyen Demirtaş, "Söz verdiğimiz gibi, içeriden veya dışarıdan koalisyon yapmayacağız" dedi.
"Bu saat itibarıyla Türkiye'de başkanlık tartışmaları son bulmuştur" diyen Demirtaş, "Türkiye uçurumun kıyısından dönmeyi başarmıştır" ifadelerini kullandı.
Demirtaş'ın açıklamalarından öne çıkan diğer başlıklar şöyle:
"Herkesi canı gönülden kutluyorum. Eşitsiz, adil şartlarda geçekleşmeyen bir seçim kampanyasını tamamladık. Seçimlerin demokratik özgür bir ortamda gerçekleşmediğini ifade etmek istiyorum.
Devletin bütün imkanlarına karşı, bir partinin devletin bütün olanaklarını arkasına alarak yürüttüğü saldırıya karşı Türkiye'nin ezilenleri olarak, barıştan yana olanları olarak muhteşem bir zafer ve muazzam bir başarı elde ettik.
Bu seçimde özgürlük ve demokrasiden yana olanlar kazanmış, baskı otoriterlik ve kibirli duruştan yana olanlar, kendini Türkiye'nin tek sahibi olanlar kaybetmiştir. Bu zafer bu ülkede yaşayan bütün etnik kimliklerin. Bu zafer işçilerin, işsizlerin, emeği sömürülenlerin yani solun ortak zaferidir.
Bu zafer en çok da bu ülkenin kadınlarının ortak zaferidir. Seçim kampanyası olarak ne söylediysek arkasındayız. Artık HDP Türkiye'dir. Seçimin en önemli sonuçlarından biri, AKP Türkiye'nin doğusunda sıfırlanmıştır Hangi gerekçeyle oy vermiş olurlarsa olsunlar, bize emaneten oy vererek de demokratik siyasetin önünü açmak isteyenleri mahcup etmeyeceğiz."

------------------------------------------------------------

AKP Genel Başkanı Ahmet Davutoğlu:
Davutoğlu: Hep milli irade dedik, demeye devam edeceğiz


Resmi olmayan sonuçlara göre, AKP'nin yüzde 40,86'sını alarak 258 milletvekiliyle Meclis'te çoğunluğu kaybetmesinin ardından TC Başbakanı Ahmet Davutoğlu, balkon konuşması yaptı.
“Size selamlar getirdik. Selam olsun ülkemizin her köşesine, her ırmağına, her dağına, her ovasına. AK Parti’nin demokrasi makamı kıldığı bu balkondan sesleniyorum. Onlara da selam olsun. Her birini bağrımıza basıyoruz. Allah onların iradelerinden razı olsun ve bu balkonu bir demokrasi makamı yapan Cumhurbaşkanımıza da selamlar olsun.”

“11 seçimin de 1'ncisi AK Parti'dir”
“Aziz dava arkadaşlarım, sizin bu coşkunuz dahi tam bir demokrasi şölenidir. Bu şöleni yaşatan teşkilatımıza selam olsun. İşte bir demokrasi şöleninin akşamında, güzel bir günün akşamında hepinizi selamlıyorum.
Her şeyden önce en büyük teşekkür milletimizedir. Aziz milletimizi tebrik ediyorum. Her bir vatandaşımızı, sandığa gidip oy kullanan, irade beyan eden her vatandaşımıza selamlarımı, saygılarımı sunuyorum.
AKP, 13 yıldır tek bir şeyin davasını verdi, o da milli irade, milli irade ve milli irade. Her türlü engelle karşılaştık, kurucu genel başkanımız yasaklı ilan edildi, e-muhtıra verdiler, her türlü vesayet sınavının içinden gelen AK Parti kadrolarına selam olsun. Partimizi kapatmaya çalıştılar ama biz hep milli irade dedik, demeye devam edeceğiz.”


--------------------------------------------------------------------

MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli:
Bahçeli: “Erdoğan ya anayasal sınırlar içinde kalmalı ya istifayı düşünmeli”

MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli, AKP oylarındaki erimenin sebebi olarak TC Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan'ın tutumunu gösterdi
MHP'nin aldığı oyları başarı olarak yorumlayan Bahçeli "Bugün AKP kaybetmiş, Türkiye umutlanmıştır" dedi.
AKP 13 yıllık tek başına iktidarını kaybetmiştir. AKP için sonun başlangıcı görülmüştür. Gerilime dayalı ağır bir yenilgi almıştır. Milli iradeyi karartmaya, demokrasiyi çarpıtmaya dönük her türlü algı operasyonunun tutmayacağı anlaşılmıştır.

'Valiler AKP’ye çalışmıştır'
AKP 7 Haziran’da devletin tüm imkânlarını pervasızca kullanmıştır. Devlet kanalı, TRT, yandaş medya AKP’ye tahsis edilmiştir. Valiler AKP’ye çalışmıştır. Demokrasiye aykırı ne kadar tutum ve tavır varsa bizahiti AKP tarafından hevesle kullanılmıştır.
Yalan, riya, iftira, dedikodu hiç bu kadar hâkimiyet kurmamıştır. Erdoğan Türkiye’nin huzurunu kaçırmıştır. Erdoğan’ın başkanlık propagandası amacına ulaşamamış, milletimizden kabul ve ilgi görmemiştir.

'Ya anayasal sınırlar içinde kalmalı ya istifayı düşünmeli'
Artık Recep Tayyip Erdoğan’ın Cumhurbaşkanlığı koltuğunda oturması telafi edilemeyecek hasarlara neden olabilecektir. Bu itibarla Erdoğan görevine devam edecekse ya anayasal sınırlar içinde kalmalı ya da istifayı düşünmelidir.

'Demokrasi rayından çıkmıştır'
Maalesef demokrasi rayından çıkmıştır. AKP’nin hızlı düşüşü, şikâyet ve sorunların sandığa yansıdığının açık kanıtıdır. Türk milleti AKP’den tamamen kurtuluş sürecini başlatmış, tercihini yapmıştır.
Milliyetçi Hareket Partisi 2011 seçimlerine göre oylarını yüzde 33 artırmıştır. Milletvekili sayımıza 31 yeni ilave olmuştur. Gücümüze güç eklenmiştir.
 

----------------------------------------------------------------------

CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu

'İstifayı gerektirecek bir durum yok'

Seçim sonuçlarını değerlendiren CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, “demokrasinin kazandığını” söyledi.
CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, saat 22.00 sıralarında milletvekili seçim sonuçlarına ilişkin ilk değerlendirmesini yaptı.
Kısa konuşmasında "demokrasi" vurgusu yapan Kılıçdaroğlu, "Hepinizi muhabbetle kucaklıyoruz. Demokratik yolla bir baskıcı yönetimi sona erdirdik. Demokrasi kazandı, Türkiye kazandı. Yaşasın demokrasi" ifadelerini kullandı.
İstifa sorusuna da yanıt veren Kılıçdaroğlu,"Sonuçtan memnunum istifayı gerektirecek bir durum yok" dedi.

-------------------------------------------------------------


MHP Genel Başkan Yardımcısı Tanrıkulu: "Şu anda koalisyon hesabımız yok"

25. Dönem Milletvekili Genel Seçimi'nde resmi olmayan sonuçlara göre MHP'nin oy oranı yüzde 16.42 oldu.
Seçim sonuçlarını MHP İzmir İl Başkanlığı'nda takip eden MHP Genel Başkan Yardımcısı Ahmet Kenan Tanrıkulu, gazetecilere yaptığı açıklamada, 2015 milletvekili genel seçimlerinin Türkiye'ye hayırlı olmasını temenni etti.

Sonuçların büyük bir kısmının açıklandığını ifade eden Tanrıkulu, "Seçimlerde görev alan bütün partili arkadaşlara, bize oy veren, teveccüh gösteren İzmirlilere ve Türk milletine şükranlarımı iletiyorum" dedi.
Seçim sonuçlarının Türkiye için gelecekte farklı bir siyasi yapıya yol açacağına işaret eden Tanrıkulu, "MHP, İzmir'de daha önce 2 olan milletvekili sayısını yüzde 100 artırarak 4'e çıkarmıştır. Önümüzdeki günlerde hedeflerimizi yeniden ele alarak hem yerel seçimlere hem genel seçimlere teşkilat olarak daha güçlü hazırlanmamıza vesile olan seçim sonuçlarıyla karşılaşmış olduk" diye konuştu.

Tanrıkulu, koalisyon ve erken seçim senaryolarına ilişkin, "Bunları değerlendirmek için çok erken. Seçim sonuçlarını kesin neticelerini alalım, o zaman bakarız. Ama Milliyetçi Hareket Partisi'nin koalisyon hesabı yok şu anda" ifadelerini kullandı.

Kesin olmayan sonuçlara göre İzmir'de 1. Bölge 2. sıradan milletvekili seçilen Aslan Savaşan da İzmir halkına kendisine verdiği destekten ötürü teşekkür etti. Savaşan, İzmir'de milletvekili sayısının artırmalarına karşın daha çok çalışıp, gelecek seçimlerde daha iyi sonuçlar alacaklarını ve İzmir'i Ankara'da daha güçlü temsil edeceklerini kaydetti. NTV

 

------------------------------------------------------------------------------------------------

Haluk Koç: Sivil darbe girişimi millet tarafından önlenmiştir, CHP göreve hazırdır

CHP Sözcüsü Haluk Koç:
• İlk kez, 13 yıldır gittikçe baskıcı bir yönetim anlayışına dönüşen iktidar, sandıkta millet tarafından düşürülmüştür. Ülke 7 Haziran'da baskıcı, zorba bir rejim tehlikesinden şu an itibariyle kurtulmuş bulunmaktadır. Tek kişinin rejim ipoteği millet tarafından kaldırılmıştır, sivil darbe girişimi millet tarafından önlenmiştir. Bu milletin zaferidir
• Fiili ve hukuki durum 1) AKP iktidarı sona ermiştir. 2) Bekleme odasına alınan parlamenter demokrasi kazanmıştır. 3) Sayın Kemal Kılıçdaroğlu ve CHP bu sonuçlardan sonra hükümeti kurabilecek en önemli siyasi aktör haline gelmiştir. 4) CHP şu andan itibaren cumhuriyetimizin işleyebilmesi için her türlü göreve hazırdır.

----------------------------------------------------------------------------

CHP NEDEN YERİNDE SAYDI?

CHP'den HDP'ye oy kaydı

CHP kampanya sırasındaki dikkat çekici performansını sandığa yansıtamadı.
Gözlemciler bunda CHP'den HDP'ye kayan ödünç oyların etkili olduğuna dikkat çekiyor.
Kalesi İzmir'de yüzde 1 oy artışı kaydeden CHP'nin en başarılı olduğu kentler yüzde 5,9'laOrdu, yüzde 4,5 oy artışıyla Bolu, yüzde 4,1 oy artışıyla Bilecik, yüzde 3,8 oy artışıyla Eskişehir ve yüzde 3 oy artışıyla Bursa oldu.
CHP'nin birinci parti olduğu Edirne'de oy artışı yüzde 2 oldu.
Zonguldak da, CHP'nin birinci parti olduğu kentlerden, oy oranındaki artış yüzde 1,7.
CHP'nin Mersin'de birinci parti olmasına karşın oy kaybı yüzde 2; İstanbul ve Ankara'daki kaybı da yüzde 2.

------------------------------------------------------

DOĞU ANADOLU / 2011-2015 KARŞILAŞTIRMASI

AKP 'doğuda' düştü

AKP'nin Kürt oyların çoğunlukta olduğu pek çok ilde oyları düştü.
AKP'nin 2011-2015 genel seçimlerindeki oylarının farkı şöyle:

• ŞIRNAK:
2011 Genel Seçimleri: Yüzde 20,64
2015 Genel Seçimleri: Yüzde 10,63
• AĞRI:
2011 Genel Seçimleri: Yüzde 47,54
2015 Genel Seçimleri:  Yüzde 18,64
• SİİRT:
2011 Genel Seçimleri: Yüzde 48,09
2015 Genel Seçimleri:  Yüzde 27,93
• BİTLİS:
2011 Genel Seçimleri: Yüzde 50,62
2015 Genel Seçimleri:  Yüzde 31,74
• VAN
2011 Genel Seçimleri: Yüzde 40,18
2015 Genel Seçimleri:  Yüzde 22,78

---------------------------------------------------------------------

Yeni TBMM'nin renkleri: Roman, Ermeni ve Süryani adaylar Meclis'te

2015 milletvekili seçimleri Türkiye tarihinin en renkli Meclis'lerinden birini oluşturdu. Meclis'e ilk defa Roman bir adayın yanısıra AKP, CHP ve HDP'den seçilen Ermeni adaylar da yeni dönemde TBMM'de yer alacak. HDP'nin Süryani milletvekili de Meclis'in yeni dönemdeki renklerinden olacak.
7 Haziran 2015 milletvekili seçimleri sonucunda yeni dönemde TBMM’de 4 partili bir yapı oluştu.
AKP , CHP , MHP ve HDP’den oluşan Meclis’te CHP İzmir Milletvekili Özcan Purçu bir ilki gerçekleştirdi. Cumhuriyet tarihinde ilk kez bir Roman aday TBMM’de yer aldı. Oy kullanma işleminin ardından açıklama yapan Purçu, tarihi bir günü yaşadıklarını belirterek, “ Türkiye’de ilk defa Roman etnik kimlikli bir milletvekili Meclis’te olacak. Roman kardeşlerimizin sözcüsü olacak. Bu demokrasi açısından çok önemli. İlk defa demokrasiyi gerçek anlamda yaşamış olacağız” dedi.
Bu dönemde TBMM’de temsil edilen 4 partinin 3’ünde Ermeni adaylar yer aldı. HDP’den Garo Paylan, CHP’den Seline Özuzun Doğan ve AKP’den Markar Esayan Meclis sıralarında demokrasiye katkı sunacak.
Bu dönemde Süryanilerin sesi HDP Mardin Milletvekili Erol Dora da TBMM’de yankılanacak.

------------------------------------------------------

Kuzey Kıbrıs’ta da HDP sevinci vardı

Halkların Demokratik Partisi HDP, dün gerçekleşen Türkiye Genel Seçimleri’nde barajı aştı. Lefkoşa ve Mağusa bölgelerinde daha yoğun olmak üzere halk mutluluğunu coşkuyla kutladı.

Bu haber toplam 1232 defa okunmuştur