1. HABERLER

  2. HABERLER

  3. Sanayi Odası: Coğrafi Tescil sahibi odamız
Sanayi Odası: Coğrafi Tescil sahibi odamız

Sanayi Odası: Coğrafi Tescil sahibi odamız

Kıbrıs Türk Sanayi Odası Başkanı Ali Çıralı, “hellimin” Türkiye’deki coğrafi tescilinin sahibinin Kıbrıs Türk Sanayi Odası olmasına rağmen Türkiye’de 70 firmanın 'hellim' adıyla üretimi sürdürmesi halinde hukuki yollara başvuracaklarını açıkladı.

A+A-

Başbakan Yardımcısı Serdar Denktaş, yaklaşık 6 ay sonra yürürlüğe girecek “Hellim’in Coğrafi İsim Tescili” hakkının şimdiden duyurularının yapılmaya başlandığını; hellim benzeri herhangi bir peynirin yapımını engelleme gibi bir niyetlerinin olmadığını, sadece “Hellim” isminin, yurtdışında yapılan bir üründe kullanılmayacağını kaydetti.
Kıbrıs Türk Sanayi Odası Başkanı Ali Çıralı, “hellimin” Türkiye’deki coğrafi tescilinin sahibinin Kıbrıs Türk Sanayi Odası olmasına rağmen Türkiye’de 70 firmanın hellim adıyla üretimi sürdürmesi halinde hukuki yollara başvuracaklarını açıkladı.

Denktaş: “Yasal takip başlatmak zorundayız”
Denktaş, dün bir kabulü sırasında, “Kıbrıs Türk Sanayi Odası’nın, ‘hellimin’ Türkiye’deki coğrafi tescilinin sahibi olmasına rağmen, Türkiye’de 70 firmanın hellim adıyla üretimi sürdürmesi halinde hukuki yollara başvuracakları” yönündeki açıklamasıyla ilgili görüşünün sorulması üzerine, yasal süre başladıktan itibaren üretim yapmaya devam eden firmalar hakkında yasal takip başlatmak zorunda olduklarını belirtti.

“Hayvancılık politikası değişmezse, 5-6 yıl sonra üretemeyeceğiz”
Kıbrıs’ta üretimdeki sıkıntının hellimin içeriğindeki küçükbaş hayvan süt oranlarında yaşandığının altını çizen Denktaş, aynı sorunun hem Türk hem Rum tarafında bulunduğunu hatırlattı.
Denktaş, “Rum tarafındaki sıkıntı bize göre daha az olmasına rağmen, Tarım Bakanlığıyla istişare halinde çözme durumundayız. Belli bir yıl içerisinde de hayvancılık politikasını herhalde gözden geçirip değiştirmemiz gerekecek, coğrafi tescil hakkımız olmasına rağmen hellimi 5-6 yıl sonra biz de üretemeyeceğiz. O nedenle 5-6 yıl içerisinde mutlaka önlemler de alınmalıdır” şeklinde konuştu.

-------------

Sanayi Odası Başkanı Ali ÇIRALI: “Coğrafi tescile rağmen Türkiye’de 70’e yakın firma ‘hellim’ ismini kullanıyor”

Kıbrıs Türk Sanayi Odası Başkanı Ali Çıralı, “hellimin” Türkiye’deki coğrafi tescilinin sahibinin Kıbrıs Türk Sanayi Odası olmasına rağmen Türkiye’de 70 firmanın hellim adıyla üretimi sürdürmesi halinde hukuki yollara başvuracaklarını açıkladı.
Oda’dan yapılan açıklamaya göre, Antalya’da devam eden Yöresel Ürünler Fuarı (YÖREX) kapsamındaki “Yerel Kalkınmanın Anahtarı: Yöresel Ürünler Paneli”nde konuşan Kıbrıs Türk Sanayi Odası Başkanı Ali Çıralı, hellimin coğrafi tescilinde yaşanan sürece ilişkin gelişmeleri anlattı.
Çıralı, Türkiye’deki coğrafi tescil çalışmalarından farklı olarak hellimin coğrafi tescilinde, Kıbrıs’ın iki bölgeli yönetiminden ve hellimin ortak kültürel ürün oluşundan kaynaklanan sorunları ve bu konuda yapılan girişimleri anlattı.

“Tescil sahibi odamız”
Çıralı, coğrafi tescilin önce KKTC’de, daha sonra da Türkiye’de Patent Enstitüsü tarafından yapıldığını anlatarak, “Hellimin coğrafi tescili Türkiye’de gerçekleşmiştir. Tescil sahibi de odamızdır. Fakat maalesef Türkiye’de 70’in üzerinde imalatçı ‘Hellim’ adı altında üretim yapmaktadır. Bu üretimden vazgeçilmesi için gerekli uyarıları defalarca yaptık ve zamanı tanıdık. TOBB’a da bu konu hakkındaki rahatsızlığımızı ilettik” dedi.

“Türkiye’de hellim adıyla üretim sürerse hukuki yollara başvuracağız”
Ali Çıralı, paneldeki sunumunun sonunda, tescilli bir ürün olan hellimin Türkiye’de üretiminin sürmesi durumunda hukuki yollara başvuracaklarını söyledi.
Başkan Ali Çıralı’nın ardından Hellim Denetleme Kurulu Uzmanı Kemal Öztürk de “Hellim Peyniri Coğrafi İşaret Tescil Uygulamaları” konulu sunumunu yaptı.
Öztürk, ağırlıklı olarak teknik ve denetleme uygulamaları hakkında detaylı bilgi vererek, hellim üreticilerinin coğrafi tescil şartları uyarınca üretim aşamaları, denetleme ve raporlama süreçlerini anlattı.

---------


Güney Kıbrıs da mücadele ediyor
 

Yunan şirketine dava açtı, kazandı

Güney Kbrıs’ta yayınlanan Fileleftheros Gazetesi hafta başında yayınladığı haberinde, Güney Kıbrıs’ın, “Filotas Belas ve Yios AE” isimli Yunan şirketinin, Yunanistan içerisindeki ve yurt dışındaki ürünlerinin üzerinde yasa dışı olarak,  “hellim” ismini kullanması nedeniyle Veria Asliye Hukuk Mahkemesi’nde dava açtığını yazmıştı.
Habere göre, Veria Asliye Hukuk Mahkemesi verdiği kararla, Yunan şirketinin, üzerlerinde  “Vermion hellimi” yazan paketlerin piyasaya dağıtılmasını yasakladı.
Mahkeme ayrıca, Yunan şirketinin mahkeme masraflarını ödemesi yönünde de karar üretirken üzerinde hellim yazan tüm ürünlere de el konulmasını talep etti.

Bu haber toplam 1946 defa okunmuştur