1. HABERLER

  2. RÖPORTAJ

  3. 'Sanal hayat sürdürülebilir değil'
'Sanal hayat sürdürülebilir değil'

'Sanal hayat sürdürülebilir değil'

Denktaş, ekonomik sıkıntılar  dövizdeki yükseliş ve Kıbrıs konusu hakkında açıklamalarda bulundu.

A+A-

Maliye Bakanı Serdar Denktaş Radyo Vatan’da Levent Özadam’ın sunduğu “Serbest Kürsü”  programına konuk oldu. Denktaş, ekonomik sıkıntılar  dövizdeki yükseliş ve Kıbrıs konusu hakkında açıklamalarda bulundu.

RUMLARIN NİYETİ SAMİMİ DEĞİL.  ZAMANA OYNAYIP BİZİ VE TÜM DÜNYAYI OYALIYORLAR

İlk olarak, Kıbrıs sorunu konusunda konuşan Maliye Bakanı Denktaş; “Kıbrıs sorununa yönelik iki ayaktan bahsedebiliriz bunlardan birincisi  ‘ne zaman bir çalkantılı dönem olsa Kıbrıs konusunda yeni bir evreye geçiliyor ve ekonomik kriz,  Kıbrıs sorununun üzerini örtüyor biz bu filmi yıllardır görüyoruz’ dedi.

ESKİYE GÖRE DAHA İYİ BİR YOLDAYIZ. TOPLUMSAL FEDAKÂRLIK YAPMALIYIZ

Ekonomik konularında masaya yatırıldığı programda Maliye Bakanı, 2019’da artı bütçeye geçmeyi hedeflediklerini ancak ne yazık ki bu fırsatın kaçırıldığını ifade ederek, bu durumunun döviz krizi ve Türkiye’deki sistem değişikliğinden kaynaklandığını belirti. “Tamamen öz kaynaklarımızla 10. ayı bitiriyor ve yolumuza devam ediyoruz. Bu durumda eskiye göre daha iyi bir yolda olduğumuzu görüyoruz. Birazda toplumsal fedakârlık yapmamız ve geçmişte verilen bazı haklardan vazgeçmemiz gerekiyor. Bu anlamda maaşlardan değil, çalışma verimliliğinden bahsediyorum” dedi.  

YILLARCA SÜREGELEN SANAL HAYAT SÜRDÜRÜLEBİLİR DEĞİL.

Maliye Bakanı Serdar Denktaş, ekonomik kriz noktasında farklı görüşler olduğunu hatırlattığı konuşmasının devamında; “Ekonomik sıkıntıların ithal bir kriz olduğu ve bunun tamamen Türkiye tarafından karşılanması gerektiğini düşünen bir görüş var. Bu doğru değil.  Bu krizin ana nedeni ABD’dir. Bütün dünya ABD’nin yeni para politikalarından etkilenmektedir. Bu çok üzün sürmez. Bunun tabii ki bize etkisi var. Türkiye’de kriz olunca hemen, ‘Euro’ya gecelim’ gibi düşünceler de ortaya atılıyor. Bunlar teknik açıdan da çok zor. Unutmayalım ki, Güney Kıbrıs ekonomik kriz yaşarken Euro kullanmaktaydı. Şimdi onlar artı bütçeye geçti. Mesela maaşları artırmadılar, tedbirler aldılar. IMF olsa bu tür önlemleri döve döve yaptırır. Çok şükür ki karşımızda Türkiye var ” diye konuştu.

Denktaş hükümet olarak üzerlerine düşeni yaptıklarını belirtirken; “ancak statükocu bir kesimin hiç bir şey değişmesin istiyor. Yıllarca süregelen sanal hayat sürdürülebilir değil. Başarabilirsek geleceğimiz daha iyi olur. Başaramazsak da arada kalan nesiller mağdur olur” dedi.

BİZE SEVGİYLE BAKAN BİR MUHATABIMIZ VAR

Denktaş konuşmasını şöyle sürdürdü: “Türkiye hem şikâyet edip, hem de para koparılacak yer değildir. Tabi ki Türkiyesiz olmaz. Ama bir bütçe yapıyorsunuz. Artık elimizde IMF gibi topuzla duran değil ama IMF kriterleriyle fakat bize sevgiyle bakan bir muhatap var. Üstümüze düşeni yaparak Türkiye’nin karşısına dik gitmeli ve ihtiyacımızı o şekilde dile getirme imkânını sağlamalıyız. Bunları yapmazsak ve biri çıkıp eleştirirse buna alınmayacaksınız.”

DÖVİZ DÜŞÜYOR AMA AKARYAKIT BORSASI DÜŞMÜYOR. FİF’İ SEÇİM YATIRIMI OLARAK KULLANDILAR

Maliye Bakanı Serdar Denktaş, dövizin düşüşü noktasında da açıklamalarda bulunduğu yayında şunları söyledi; “Döviz düşüyor. Peki, döviz düşerken neden indirim yapılmıyor deniliyor. Evet, döviz düşüyor ama akaryakıt borsası düşmüyor. Fiyat İstikrar Fonu da zamanında seçim yatırımı için o kadar kullanıldı ki şimdi biz gerektiği zamanda kullanamıyoruz. Biz bu fonu kullanılması gereken yerde ‘kriz zamanı’  kullandık. Ancak Ağustos’tan itibaren Fiyat İstikrar Fonunu kullanamaz duruma geldik” dedi.

KABLOYLA ELEKTRİK BİRAZ ZAMAN ALACAK

Elektrik konusunda ise Maliye Bakanı; “Elektrikte de yine borsa ve döviz krizi nedeniyle fiyatlar arttı. Bir önceki zammı devlet olarak üstümüze aldık. Daha fazlasını yapma imkânımız yok. Enterkonnekte sistem için siyasi durum yüzünden sorun yaşadık.  Türkiye’de santral kurup kablo ile elektrik getirme konusu gündeme geldi ama maliyeti fazla oluyor” diye konuştu.

TÜPGAZIN BORSA FİYATINDA YÜZDE  %25’LİK BİR ARTIŞ OLDU

Tüp gaz konusunda ise; “Tüp gaz denetimli bir malzeme değil. Tüp gazın borsa fiyatında yüzde  %25’lik bir artış oldu. Bütün incelemelerimizi yaptıktan sonra firmalar fiyatı en son 80 lirada tutabildi. Bunlar tamamen dış kaynaklı artışlardır. İthalata bağlıyız yapabileceğimiz bir şey yok. FİF zamanında kullanılmadığı için fiyata müdahale edemiyoruz.”

HAYAT PAHALILIĞI…

Hayat Pahalılığı konusunda sendikalarla görüşüp konuştuklarını hatırlatan Maliye Bakanı Serdar Denktaş, geçen Temmuz ayında hayat pahalılığını  %12.11 verdiklerini hatırlattı.

Denktaş; “DPÖ Hayat pahalılığı tahmini 40,5 olacağı yönünde. Bunun %12.11’i Temmuz ayında yansıtıldı. Şimdi buna ilave %20 daha 2019 Ocak ayı maaşlarına yansıtılacak. Yani 2018 Ocak ayı maaşlarına toplam %34,5 bir artış gelmiş olacak” dedi.

ÖZEL SEKTÖR…

Maliye Bakanı, özel sektör için ise; “Özel sektörde çalışana yönelik bir rahatlama için çalışıyoruz. Kiralar için de stopajları düşürdük. Kiracıya sorumluluk getirerek sözleşmeyle başvurmaları halinde ödenen stopajın büyük bir kısmını kiracıya ödeyeceğiz. Bu şekilde kayıt dışılığı da büyük oranda ortadan kaldırmayı planlıyoruz” diye belirtti. 

MAAŞ KESİNTİLERİ GÜNDEME GELEBİLİR

Zor bir dönemden geçildiğine işaret eden Maliye Bakanı; “bazı yerlerde maaş kesintisi bile gündeme gelebilir. Kamuya bağlı kurumları kastediyorum, bazı önlemler almamız gerekebilir. Yılların yanlışlarının düzeltilmesine yönelik bazı girişimlerimiz olacak. Çok daha güzel günler bizi beklemekte, yapıcı eleştirilere açığız. ‘Hükümet değişirse tüm bu sorunların ortadan kalkacağını söyleyenlere de halkımızın cevap vermesi gerekir” dedi.

Bu haber toplam 2016 defa okunmuştur
İlgili Haberler