1. HABERLER

  2. DÜNYA

  3. Samaras, Güney Kıbrıs'ta
Samaras, Güney Kıbrısta

Samaras, Güney Kıbrıs'ta

Samaras, ortak hedefin, Kıbrıs’ın AB normlarıyla uyumlu, adil, kalıcı ve işlevsel bir çözümle yeniden birleşmesi olduğunu belirtti.

A+A-

Yunanistan Başbakanı Andonis Samaras, Güney Kıbrıs Rum Yönetimi Başkanı Nikos Anastasiadis’in, Türkiye’nin yayımladığı NAVTEX’in ardından aldığı, Kıbrıs Rum tarafının müzakerelere katılımını askıya alma kararını desteklediğini söyledi.

Kıbrıs Rum radyosunun haberine göre, Güney Kıbrıs’taki temasları çerçevesinde bu sabah Anastasiadis ve siyasi parti liderleriyle bir araya gelen Samaras, öğle saatlerinde düzenlenen ortak basın toplantısında açıklamalarda bulundu.

Yunanistan Başbakanı Samaras, “Türk tahriklerinin” görmezden gelinemeyeceği gibi, ödüllendirilemeyeceğini savunarak, ortak hedefin, Kıbrıs’ın AB normlarıyla uyumlu, adil, kalıcı ve işlevsel bir çözümle yeniden birleşmesi olduğunu belirtti.

Samaras, “Türk işgalini kabul etmelerinin asla mümkün olmayacağını” vurgulayarak, Türkiye’den adanın yeniden birleşmesine yönelik açık işaret beklediklerini ve Ankara’nın da, müzakere sürecinin başarısız olmasını arzulamadığını söyledi.

Yunanistan’ın her zaman Güney Kıbrıs’ın yanında olduğunu yineleyen Samaras, iki ülke arasındaki verimli ve teşvik edici müzakerelerden söz etti.

Samaras, Güney Kıbrıs’ın  “Münhasır Ekonomik Bölgesi” içerisindeki hidrokarbon yataklarının, hem Yunanistan’ın hem de Güney Kıbrıs’ın rolünü güçlendirdiğini söyledi.

Güney Kıbrıs Rum Yönetimi Başkanı Nikos Anastasiadis ise, Samaras ile yaptıkları görüşmede, iki ülkenin koordinasyonu ve “Türk tahrikleriyle” mücadele için bir dizi önlem alınmasıyla ilgili meseleleri görüştüklerini söyledi.

Anastasiadis, iki ülkenin birleştiği ortak fikrin, bölgedeki gerginliğin sona ermesi olduğunu ve Kıbrıslı Türkler ile Türkiye’nin, gerginliklerin hiçbir menfaate hizmet etmediğini anlayacaklarını belirtti.

Hidrokarbon yataklarının “Kıbrıs Cumhuriyeti’ne” ait olduğunu yineleyen Anastasiadis, çözümün ardından, bu yataklardan elde edilecek gelirden, “adada yasal olarak ikamet eden tüm halkın” yararlanabileceğini vurguladı.

(tak)

Bu haber toplam 1564 defa okunmuştur