1. HABERLER

  2. DERGİLER

  3. Salty’s Fish And Chips
Salty’s Fish And Chips

Salty’s Fish And Chips

Salty’s Fish And Chips

A+A-

 

Zekai ALTAN


Yeni kitabımı baskıya vermek için matbaaya gitmeden önce patronum Tuncer Bağışkan abimiz ile Girne’de yıllar sonrası bir kültür ve çevre turu. Değişmeyen değil, değişen çevremizi de gördük. Özellikle Karaoğlanoğlu’nda eski Zeyko zeytinyağı fabrikasının peşkeş çekilmesinden sonra devam eden inşaatın sekiz katını da görüntüledik. Hemen yanında da  Aziz Phanourius Kilisesi ve kayalara oyulmuş efsanesi ile yaşayan mağara. Peşkeş sonrası acaba bunlar ne olacak. Nuhun Gemisi gibi antik kilisenin yerle bir edilmesi veya kumul tepesinin ortadan kaldırılması mı olacak. Bafra’daki Zafer inşaatın yeşil çam ağaçları ile florayı insafsızca yok etmesine yine mi seyirci kalınacak. (KKTC’nin kalkınma modeli.) Bu kısa tur sonrası rotamızı Girne üzerinden Lefkoşa’ya çevirdik. Girne’de bir öğle yemeği molası. Tuncer abimin önerisi üzerine Yeni Limana giden yoldaki çemberin yanında bir restorana gittik. Yol üzerinde. Salty’s Fısh and Chips.

SALTY’S FISH AND CHİPS

Mekan yol üzerinde köşe başında. Güzel dizayn edilmiş bir dış alan bahçesi. Gölgeli. Şemsiyeli. Masalar düzenli ve örtülü. İç mekan oldukça temiz. Küçük bir mekan. Sade bir mekan. Mutfak kısmı açık. Duvar üzerinde de kara tahtaya yazılı mönü. Bizi karşılayan Irene. Bayan servis görevlisi. Güleryüzlü. Sempatik. Yabancı uyruklu. Türkçesi fazla değil. Hijyenik. İşletmeci Yusuf bey üniforması ile çalışıyor. Uzun yıllar İngiltere’de yaşadı. Ve Salty Fısh konusunda oldukça tecrübeli. 

MÖNÜ VE LEZZET

Mönü kartı basit ve fotoğraflı. Fiyatlandırılmış. Anlaşılabilir bir dilde hazırlandı. Burada İngiliz mutfağının lezzetlerini tadarsınız. İngiliz mutfağının en önemli yemeği Fish & Chips’tir. İngiltere‘de çok yaygın. Özellikle İngiltere’ye giden Kıbrıslıların işlettiği veya işledikleri yerlerdir. Fish & Chips bir İngiliz klasiğidir. İngiliz mutfağı denince akla ilk gelen yemeklerden birisi olan fish and chips kızarmış balık ve patates ikilisidir. Yapması ustalık ister, birkaç basit püf noktasına dikkat edilirse çok lezzetli olur. İngiltere'de batter denilen un ve bira karışımı bir bulamaca batırılıp kızartılmış morina (cod) veya mezgit balıklarının yanında dilimlenmiş patates kızartması, tartar sos, bezelye püresi ile birlikte servis yapılır. Üzerine malt sirkesi dökülür. Bu tadı Kıbrıs’a getiren de Yusuf bey. Genelde yabancı misafirlerin uğrak yeri. Özellikle İngiltere’den gelip burada yaşayan veya tatile gelen İngilizlerin aradığı kendi tatları olduğu için burası onların uğrak yeri. Ben siparişimi steak and kidney chips, Tuncer abi de cod chips verdi. Servis öncesi tartar sos, tereyağı, soğan ve kornişon servisi yapıldı. Cod ve steak and kidney servisi çok gecikmeden yapıldı. Tuncer abi tadı çok beğendi. Yusuf bey İngiltere’de çalışırken çalıştığı yer bir fish and chips restorantı idi. Ve burada özellikle cod balık yapılırdı. Kuralına göre malzemeleri de standart olarak kullanılan bu cod balığı yapılışında aynı tadı ve lezzeti bulduğunu söyledi. Yani burada yapılan cod balığı standarta uygun olarak hazırlanıp servis ediliyor. Steak and Kidney pie da İngiliz mutfağında özel olarak yapılıyor. Biftekli ve böbrekli. Hamur içerisinde servis edildi. İç malzemesinin iyi işlendiğini tam bir pie olduğunu söyleyebilirim. İç malzemeler çok iyi ezildi. Nefis bir tat ve hafif bir yemek. Yanında kızartılmış patates. Yani cips. Evet Girne’de Yeni Limana giderken çemberin yanında Salty’s Fish and Chips, sizlere İngiliz Mutfağı tadını sunuyor. Gündüz saatlerinde de kısa süreli yemekleriniz için uğrayabileceğiniz bir mekan. Öneririm. Tuncer Bağışkan abimin dediği gibi. Herşey değişti Cod Fısh değişmedi.


TEL: 0533 828 90 28
ADRES: YENİ LİMAN YOLU ÇEMBER YANINDA –GİRNE
KIŞ MEVSİMİ PAZAR GÜNLERİ KAPALI, YAZ MEVSİMİNDE HERGÜN AÇIK

Bu haber toplam 4762 defa okunmuştur
Adres Kıbrıs 276. Sayısı

Adres Kıbrıs 276. Sayısı