1. HABERLER

  2. ÖZEL HABER

  3. ‘Sağlık’taki sistem tartışmasını bu kez yurttaşa sorduk
‘Sağlık’taki sistem tartışmasını bu kez yurttaşa sorduk

‘Sağlık’taki sistem tartışmasını bu kez yurttaşa sorduk

Leman Sivri isimli yurttaşın çarpıcı iddiası: “Ben yeni anne oldum ve ultrasound randevusunun tarihi doğumdan sonraya verilmişti”

A+A-


• Hastanede özellikle sıra beklemekten şikâyetçi olan yurttaşlar, ilaç eksikliğinden ilgisizliğe, ayrımcılıktan geç verilen randevulara kadar pek çok soruna dikkat çekti.


• Olumsuzluklara rağmen hastane servislerinin eskiye oranla daha iyi olduğunu söyleyen yurttaşlar da vardı.

 

Feray YALÇUK

Sağlık sistemi tartışmalarında yurttaşın görüşü, devletin halka sağlık borcu olduğu yönünde birleşti.

YENİDÜZEN Sağlık Dosyası kapsamında, Dr. Burhan Nalbantoğlu Devlet Hastanesi’nde yurttaşlarla görüştü.

Özellikle sıra beklemekten şikâyetçi olan yurttaşlar, ilaç eksikliğinden ilgisizliğe, ayrımcılıktan geç verilen randevulara kadar pek çok soruna dikkat çekti.

Olumsuzluklara rağmen hastane servislerinin eskiye oranla daha iyi olduğunu söyleyen yurttaşlar da vardı.

“Ultrasound randevum doğumdan sonraya verildi”

Leman Sivri isimli yeni doğum yapan bir yurttaş, ultrasound randevusunun “doğumdan sonraya” verildiğini ifade etti.

Hastanedeki yurttaşlar ne dedi?

Bahar Kaylak: “Tansiyon ilacım yok. Eczaneden alacak param da yok”
“Tansiyon ilacımı almaya geldim fakat depoda yokmuş dediler. Benim kocam dar gelirli. Yüksek tansiyonum var benim ve şimdi ilacımı içmeyecek miyim? İlacın ne zaman geleceğini de söylemediler.”

Mevhibe Çıraklı: “Muayene için devlet hastanesini tercih etmiyorum”
“İlaç almak için geldim fakat doktor yokmuş diye bekliyorum. Daha kolay ve planlı bir sisteme geçmeliyiz. Bir ilaç yazdırmak için sefil oluyoruz. Muayene için devlet hastanesini tercih etmiyorum. En büyük sıkıntı işlerin uzayıp saatler alması.”

Nafile Arslanmaya: “4 yıldır her ay geliyorum, hiçbir aksaklıkla karşılaşmadım”
“Bence kas erimesi var, bu yüzden de 4 yıldır her ay kontrol için geliyorum. Hiçbir aksaklıkla karşılaşmadım. Doktorlar veya ilaçlar konusunda hiçbir sorun yaşamadım. Sabah gelip sıra numarası alıyorum çünkü telefonda randevular biraz sıkıntılı. Hastalığım tekrarladı fakat tedaviyle yeniden iyi oldum. Sabah 07.00’da geliyorum ve en geç 11.00’da işim bitmiş oluyor. Genellikle boş dönmüyorum, mutlaka birileri ilgileniyor. O kadar çok hastaydım ki beni neredeyse mezarın başından aldılar. Çok memnunum fakat MR (emar) veya EKO testleri için neredeyse 2 ay bekliyoruz. Bu testlerin tarihleri daha erken zamanlara verilebilirse çok memnun olacağız. ”

Yaşar Kızıltan: “Herkes kafasına göre davranıyor”
“Randevulu olarak geldim ve sıra numarasıyla bekleyenler benden önce kontrole giriyorlar. Randevu sistemi doğru dürüst işlemiyor. Ya bize daha geç saat verecekler ya da sıra numarası almayı kaldıracaklar. Hastane kapılarında bekliyoruz saatlerce. Sadece yönetim ve doktorlar da değil sıkıntı, hastalar da sıralarının gelmesini beklemiyorlar. Herkes kafasına göre davranıyor.”

Kemal Bolay: “İlaçlarımızı genellikle depoda buluyoruz”
“Randevulu geliyoruz ve randevu saatleri biraz aksamayla genellikle tutuyor. İlaçlarımızı genellikle depoda buluyoruz fakat bulamadığımız zamanlar da oluyor. İlaç konusu düzene girse çok iyi olur. Göz tansiyonum var ve onun kontrolleri genellikle zamanında olabiliyor fakat MR çekebilmek için aylarca bekliyoruz.”

Suna Çamur: “En büyük sorun uzun süre muayene sırası bekliyor oluşumuz”
“Doktorlar ve hemşirelerden gördüğümüz muamele genelde iyidir. Acil Servis’e de gittiğimde iyi bakıyorlar. En büyük sorun uzun süre muayene sırası bekliyor oluşumuz. Devlet Hastanesi’nin de böyle sıkıntıları var. En büyük sıkıntılardan bir diğeri ise randevu alan hastalarla sıra numarası alan hastaların bir türlü düzenlenememesi.”

Ziynet Soyelçin: “Düzensizlik en büyük sıkıntı”
“İngiltere’den 8 yıl önce geldim. Oranın disiplini yok tabii ama geliştirilebilir. Sürekli uzun prosedürlerle uğraşıyoruz ve buna pratik çözümler bulunmalıdır. Örneğin sağlık kartı yenilemesinin daha uzun sürede veya daha pratik bir yöntemle yapılası gerekmektedir. Düzensizlik en büyük sıkıntımız.”

Fatma Aydoğan: “Sıraya bile girmiyorum çünkü ilacın olmadığından eminim”
“Randevu sistemi düzgün değil. Bu yüzden devlet hastanesini sürekli tercih etmiyorum. Özel sektörde çalışanlar için büyük sıkıntı. Geldiğinizde ne kadar bekleyeceğinizin garantisi yok. İlaçlarda büyük sıkıntı var. Ben ilaç almak için sıraya bile girmiyorum çünkü ilacın mevcut olmadığından eminim. Doktorlar saatinde gelmiyor. Biz genciz fakat yaşlılar bu tempoya nasıl ayak uyduracak. 3 – 4 saatlik muayene sırası yaşlılara göre değil. Ayrıca onlara refakat eden birilerinin de olması şart. Hastanenin içindeki bölümlerin kendi aralarında iletişim sorunları var. Sürekli oradan oraya yollanıyoruz. Bir de bu sıcaklarda tam eziyet yaşıyoruz.”

Hasan Kaşıkan: “Kıbrıslı değilseniz ayrımcılık yaşıyorsunuz”
“Sabah 06.30 gibi gelip 10.00’a kadar bekliyoruz ve bazen muayene olamadan geri dönmek zorunda kalıyoruz. Doktorlar izinliyse ya da gelmeyeceklerse bunu bize bildirmiyorlar ve böylece sabahtan akşama kadar burada beklemiş oluyoruz. İnsanlara ayrımcılık yapılıyor. Kıbrıslı değilseniz büyük ayrımcılık yaşıyorsunuz. İlgisiz davranıyorlar, sorduğumuz sorulara ya tersleyerek ya da hiç cevap vermeyerek karşılık veriyorlar. MR veya Röntgen randevuları 2 – 3 ay sonraya veriliyor. Doktorlar, hemşireler bizi başlarından atıyorlar.”

Erkan İnce: “Eskiye göre daha iyi bir sistem var fakat hala sıkıntılı”
“Çok bekleyip beklememiz gününe göre değişiyor. Eskiye göre daha iyi bir sistem var fakat hala sıkıntılı. Yeterince personel olmadığı için “vezne”de 1 kişi çalışıyor ve bu nedenle uzun kuyruklar oluşuyor. Plansızlık en büyük sorun bence.”

Leman Sivri: “Ben yeni anne oldum ve ultrasound randevusunun tarihi doğumdan sonraya verilmişti”
“Ben yeni doğum yaptım ve ultrasound randevusunun tarihi doğumdan sonraya verilmişti. Jinekoloji doktorlarının odalarında ultrasound yok ve bizi hastanenin diğer ucuna yolluyorlar. Doktorlar hastalara çok bağırıp çağırıyor. Hasta numaralarını göstermeye yarayan duvardaki ekranlar çalışmıyor. Giderek kötüye gidiyoruz.”

Bu haber toplam 1961 defa okunmuştur