1. HABERLER

  2. HABERLER

  3. Sağlıktaki eylemde uzlaşı…
Sağlıktaki eylemde uzlaşı…

Sağlıktaki eylemde uzlaşı…

Tıp-iş, Lefkoşa, Girne ve Güzelyurt’ta üyelerle yaptıkları görüşmeler sonucunda eylemin oyçokluğuyla askıya alındığını açıkladı

A+A-

Kıbrıs Türk Hekimler Sendikası (Tıp-İş), kamu hastanelerinde başlattığı eylemi bugün itibarıyla askıya alma kararı aldığını açıkladı.

Eylemi kısa süreliğine askıya alacaklarını duyuran Tıp-İş, “Eylemin durumu idarenin atacağı adımlara bağlı” değerlendirmesini yaptı.

Tıp-İş Başkanı Sıla Usar, Sağlık Bakanlığı’nın sendikaya sunduğu taslak protokolle eylemi askıya alma kararının bugün kitleyle görüşüldüğünü belirtti.

Usar; Lefkoşa, Girne, Güzelyurt ve Mağusa’daki toplantılarda oy çokluğuyla eylemin askıya alınmasına karar verildiğini söyledi.

“Tartışmalar hararetli geçti” diyen Usar, “Sayın Bakanın krizi iyi yönetememesi, bu dönemde gerginliği artıcı açıklamalar yapması, kitlenin siyasilere güveninin kalmaması, kararın alınmasını güçleştirdi” ifadesine yer verdi.

Eylemin kısa süreliğine askıya alınacağını, Sağlık Bakanlığı’nın Tıp-İş’e sunduğu protokolde ciddi bir takvimlendirme olduğunu söyleyen Usar, “Bakanlığın bunun gerisine düşmesi halinde grevler yine ve bu kez dozu artırılarak yapılacak” açıklamasında bulundu.

Sıla Usar, Tıp-İş’in, hastanelerdeki her branşın, alet, edevat ve alt yapı eksikliklerinin Haziran 2017’ye kadar tamamlanması konusunun protokolde yer alması konusunda ısrarcı olacağını da kaydetti. Usar, protokolün henüz imzalanmadığını, eylemin, protokol imzalandıktan sonra askıya alınacağını da ekledi.

 


Tıp-İş Başkanı Dr Sıla Usar İncirli’nin sosyal medya üzerinden yaptığı açıklaması şöyle:

“Bugün tüm hekimler için çok önemli bir gündü… Sabah saatlerinde tüm bölgelerde Sağlık Bakanlığı’nın önerdiği protokolü kabul edip etmeyeceğimizi tartıştık. Bütün bölgelerde çok büyük tartışmalar yaşandı. Hekim arkadaşların büyük kısmında siyasilere ciddi güvensizlikleri söz konusudur. Kitlemiz, siyasilerin verecekleri sözlere uymayacaklarından dolayı endişe duyuyor. Sağlık Bakanlığı’nın yapmayı taahhüt ettiği konularda dürüst davranmayabileceğiyle ilgili endişe taşıyor. Bu nedenle de çok ayrıntılı tartışmalar yaşandı. Bu tartışmaların bir sebebi de Sağlık Bakanı Faiz Sucuoğlu’nun bizzat kendisinin gerginliğini artırıcı, kamu hekimlerini itibarsızlaştırıcı açıklamaları oldu. Bu gerginlik de kitlenin eylemlilik sürecini askıya almasına kolay karar verememesini getirdi.Tüm bölgelerde tartışmalar yaşandı, bir grup arkadaşımız eylemliliği kaldırmadan devam etmemizi önerdi. Gerçekten onların söylediği gerekçeleri de iyi anladık, doğru bulduk. Bir grup arkadaşımız da takvimlendirmenin sıkı olarak devam etmesini, yerine getirilmediği takdirde eylemin daha sert bir şekilde yürürlüğe girmesi koşuluyla askıya alınmasını düşündüklerini söylediler. Oy çokluğuyla Lefkoşa, Girne ve Güzelyurt’ta eylemi askıya almamız yönünde onay verdi. Mağusa’dan henüz karar çıkmadı. Bu son kararımız değildir. Eylemi kaldırmayalım, devam edelim diyen arkadaşlarımızın da gerekçeleri tekrar değerlendirilecektir. Eylemi askıya alma, her şeyin bittiği anlamına gelmiyor.

Biz bu ülkede gerçek hastanelerde, içerisinde aleti yeterli olduğu hastanelerde hizmet vermek istiyoruz demiştik. Eylem gerekçelerimizden biri de buydu…  Bunun mutlaka protokolde yer alması lazım… İkincisi de özlük haklarımızın iyileştirilmesiydi. Şu andaki bakanlığın bize önerdiği özlük haklarının iyileştirilmesi bir dayatmadır. Bizim taleplerimizden çok uzaktır.  Ama bakanlık yeni bir yasa, Hekim Yasası yapılabileceği konusu kabul ettiği, bu yönde de özlük haklarının yeniden özlük haklarının iyileştirilmesi için mücadele zemini oluşmuştur.  Eylemin uzaması, insanlara, özellikle yoksul insanlara zorluk çıkarabilir. Değerlendirmemizi hızlıca bitirip, kararımızı bugün içerisinde vereceğiz.

Bu süreci bakan iyi yönetemedi, ortamı çok gerdi… O yüzden de kendisini bundan sonraki açıklamalarında daha yapıcı, uzlaşıcı, akılcı tutumlar içerisinde olmaya şiddetle tavsiye ediyorum. Grev kırıcılığı söylemleri bazı meslektaşlarımıza hiç yakışmadı. Ama serbest çalışan meslektaşlarımızdan da çok destek de geldi. Onlara teşekkür ederim. Serbest Çalışan Hekimler Birliği Derneği’nin yönetimine bu konudaki tavırlarını gözden geçirmeye davet ediyorum… Bize destek olan herkese çok teşekkür ediyorum. Hiçbir şey bitmiş değildir, bundan sonra mücadele daha da yükselerek devam edecektir. Mağusa’dan da sonuç gelince her şey netleşecektir. Eğer eylemi kaldırırsak da Sağlık Bakanlığı’na taahhüt ettiklerini yerine getirmeleri için kısa bir zaman vermek için yapacağız, eylemi kaldırmıyoruz. Bu süreçte bakan gerginlik yaratıcı tavır içerisinde olursa kitlenin çok kararlı olduğunu bilmekte fayda var. Bu kez grevimiz daha şiddetli şekilde gündeme gelecektir ”

 

 

Bu haber toplam 3324 defa okunmuştur
Etiketler : , ,
İlgili Haberler