1. HABERLER

  2. HABERLER

  3. 'Sağlık'ta Güzelyurt-Lefke Bölgesindeki Son Durum
Sağlıkta Güzelyurt-Lefke Bölgesindeki Son Durum

'Sağlık'ta Güzelyurt-Lefke Bölgesindeki Son Durum

Güzelyurt-Lefke bölgesinin son günlerdeki önemli tartışma konusu yeni hastane yapılması ve Cengiz Topel Hastanesinin ne olacağı tartışmalarıdır

A+A-

 

Dr.Hüseyin ERÇAL*
(CTP BG  Güzelyurt Milletvekili)

Yıllardır tartışılan ancak bugüne kadar yeterince geliştirilemeyen bölgedeki kamu-özel sağlık hizmetleri, bölgenin belirsizliği, ekonomik yetersizlik,turizm ve eğitim sektöründe arzulanan noktada olamama yanında yeterli sağlık hizmetleri alabilecek olanakların olmaması da Güzelyurt-Lefke bölgesinden göçü hızlandıran başlıca nedenlerden birisidir. Ayrıca Güzelyurt-Lefke bölgesinde zamanında ve yeterli müdahale edilemediğinden yitip giden canlarımız, insanlarımız. Bir sağlıkçı olarak böylesi durumlarda cevabını vermekte zorlandığımız sorular. Ülkemiz ve bölgemiz insanının çok daha yeterli düzeylerde sağlık hizmetine layık olduğunu düşünüyorum. Sağlık hizmetlerinin geliştirilmesinde devletimizin ve bizlerin önemli sorumluluklarımız vardır.Üzerimize düşeni yapmak ertelenemeyecek görevlerimizdendir. Sağlık hizmetleri herkese gerekli, sürekliliği ve yeterliliği olması gereken zorunlu hizmetlerdir.

Güzelyurt-Lefke bölgesinin son günlerdeki önemli tartışma konusu yeni hastane yapılması ve Cengiz Topel Hastanesinin ne olacağı tartışmalarıdır. Bir hekim olarak Cengiz Topel Hastanesinin (CTH) bugünlere gelmesinde önemli katkılarım olduğunu düşünüyorum. Bu hastanenin kapatılması veya seviyesinin düşürülmesi hedefimin olmadığını belirtmek istiyorum. Ancak yaklaşık 40 yıllık bir sağlıkçı  ve 30 yıl Güzelyurt-Lefke bölgesinde çalışan bir hekim olarak tüm ilçe nüfusuna daha etkili ve yeterli sağlık hizmetleri verebilecek yeni bir hastaneye ihtiyaç olduğunu savunma hakkım olduğunu düşünüyorum.Yeni hastanenin ikinci basamak sağlık hizmetleri vereceği ve acil olaylarda ilk müdahale yeri olduğu bilinmelidir.Ciddi sağlık olaylarında hasta ilk müdahale sonrasında Lefkoşa Devlet Hastanesine sevk edilecektir.Bölge ve ülke insanımıza  yeterli hizmeti verecek hastanenin taşıması zorunlu bazı özellikleri olmalıdır.

Bu özelliklerin başlıcaları şunlardır:
1- Kolay ulaşılabilir,zaman kaybına neden olmayacak bir konumda olmalıdır.
2- Nüfus yoğunluğunun yoğun olduğu olabildiğince fazla insanımıza hizmet verebilecek bir noktada olmalıdır.
3- Maddi gücü yeterli olmayan insanlarımızın toplu taşıma araçları ve yaya olarak ulaşabilecekleri bir konumda olması tercih edilmelidir.
4- Hayati öneme haiz sağlık olaylarında Güzelyurt-Lefke ilçesindeki  insanımızın kolay ve süratli ulaşabileceği ve ilk müdadale sonrasında sevk edilmesi gereken Lefkoşa Devlet Hastanesi istikametinde olması zaman kaybı yönünden çok önemlidir.
5- Hasta potansiyeli yeterli olacak bir hastaneye başta doktor olmak üzere yeterli sayıda ve kalifiye çalışan bulmak ve bu kurumun gün geçtikçe gelişme şansı olduğu bilinmektedir.

Tekrardan belirtmeliyim, Cengiz Topel Hastanesi’nin kapatılacağı iddiaları gerçeği yansıtmamaktadır. Kendimin bugüne kadarki uğraşlarım Cengiz Topel Hastanesi’nin daha yeterli ve verimli çalışabilmesini sağlamak yönünde olmuştur. Bu yöndeki  uğraşlarım devam edecektir. Ancak Güzelyurt-Lefke bölgesinin bir ferdi, sağlık çalışanı ve milletvekili olarak bölgemizdeki hayati sağlık olaylarında zamanında-yeterli-çağdaş hizmetler verebilecek yeni bir hastanenin kazandırılmasının şart olduğunu savunmak görevimdir.Bu görevimi yaparken duygusal davranmak veya siyasi geleceğim endişesiyle doğru olduğuna inandığım düşüncelerimi söylememe lüksüm olmadığını düşünüyorum.Önemli olanın özelde Güzelyurt-Lefke bölgesindeki insanlarımızın ve genelde ülke insanlarımızın yararına uygulamaları hayata geçirebilmemizdir.Amacımız gelişmiş,kaliteli yaşam düzeyi olan ve mutlu insanların yaşayacağı bir ülke yaratmaktır.Bu yöndeki uğraşlar ülkemizde yaşayan tümümüzün görevidir.

Bu haber toplam 1406 defa okunmuştur