1. HABERLER

  2. DERGİLER

  3. Sağlıkla Zayıflatan Kış Tabakları
Sağlıkla Zayıflatan Kış Tabakları

Sağlıkla Zayıflatan Kış Tabakları

Sağlıkla Zayıflatan Kış Tabakları

A+A-

Dilara Topcan

Kilo kaybı meselesini bahara ya da yaz başına ertelemeden hemen şimdi çözmeye ne dersiniz? Hem de damak tadınızı kaybetmeden, hayata küsmeden ve ‘sürekli tok hissederek’! Eğer cevabınız evetse  gelin hep birlikte bu süreci çok daha kolay bir hale getirebilecek bazı püf noktalarını kısaca ele alalım.

DİYETE DESTEK ANA YEMEK SIRLARI

Salatayı ‘soğuk’ bulanlar…
Bu mevsimde ne yazık ki salata tüketimini azaltabiliyoruz. Yalnız salatalar sağlıklı bir beslenme programının vazgeçilmez bir parçası olduğundan özellikle de diyet sürecinde tok kalabilmek adına soframızda bulundurmamız gereken olmazsa olmazlar listesinin en başlarında yer alıyorlar…
Fakat kışın salata tüketmekte zorluk yaşıyorsanız hiç sorun değil,  çünkü bu durumun da çözümü var! Örneğin salata yerine sebze yemeği tüketiminizi 2-3 yemek kaşığı kadar artırabilir, sebzeleri yağlı kağıt üzerinde fırında bir müddet kızartıp tüketebilir ya da dilediğiniz sebzeleri tavada çok az yağ ekleyerek (ortalama 1 tatlı kaşığı) kısık ateşte bir miktar soteleyip tüketebilirsiniz. Bu noktada önemli olan şey yine dengeyi kurabilmek ve sebzelere aşırı yağ eklememektir.
Kısacası siz de kış diyetinde salata tüketemeyenlerdenseniz bahsettiğimiz bu leziz alternatifleri deneyerek hem tok kalabilir, hem sebzelerin sağlığınıza katacağı faydalardan yararlanabilir, hem de diyetinizi rahatlıkla sürdürebilirsiniz.

Çorbalara dikkat!
Kış gelince içimizi ısıtmak adına ölçüsüzce çorba tüketimi de son derece hatalı olabilir. Hatta bizi kilolandırabilir bile! Bu nedenle çorbayı hazırlayacağınız malzemeler ve yağ miktarına kesinlikle dikkat etmelisiniz.
Kış diyetinize yardımcı olan en masum çorba alternatifi yine sebze çorbalarıdır. Özellikle içeriğinde sırf sebze ve bir miktar zeytinyağı bulunan çorbalar hem sıvı ihtiyacına destek sağlayan, hem vitamin mineral ve posa bakımından zengin olan, hem de doyurucu alternatifler arasında yer almaktadır.

Kuru baklagillerle hem mutlu olun, hem tok kalın, hem de zayıflayın!
Kışın olası depresif modundan korunmak ve suni açlıkla mücadele edebilmek adına kuru baklagilleri de beslenme programınıza katmayı unutmayın. Özellikle kış mevsiminde duygusal beslenme uzaklarından bizleri koruyabilecek besinler arasında mutluluk verici etkileriyle kuru baklagiller de yer alıyor. Bunun yanısıra yüksek posa içeriğiyle hem tok kalmada hem de zayıflamada büyük etkiye sahip olan kuru baklagilleri kışın da haftada en az 2-3 kez tüketmeye çalışmak gerekiyor.

Omega 3 zengini yeşil yapraklı sebzeleri de sofranızdan eksik etmeyin…
Balık haricinde omega 3 yağ asidi içeren besinler arasında yeşil yapraklı sebzeler de yer alıyor. Omega 3 bilindiği gibi birçok faydası olan ve ne yazık ki vücudumuzun üretemediği dolayısıyla da dışarıdan almamız gereken bir yağ asidi.
Özellikle diyet sürecinde bu antioksidan özelliğe sahip olan, bilişsel performansı artıran ve modumuzu da olumlu yönde etkileyen omega 3 yağ asidi bakımından zengin besinlerle de beslenmeyi  ihmal etmeyelim. Hele ki omega 3 içeriğinin yanısıra düşük kalorili, bol posa içerikli ve mineral vitamin zengini olan yeşil yapraklı sebzelere de bu süreçte kesinlikle sık sık yer verelim.

Öğününüz ‘proteinsiz’ olmasın!
Protein içeren gıdalar daha uzun süre tok kalmamıza yardımcı olduğundan özellikle ana öğünlerde et, tavuk, balık, yoğurt, kuru baklagil gibi besinlere de kesinlikle yer verelim. Bu sayede kilo kaybı süreci de olumlu yönde desteklenecek ve bunun yanısıra diyet sürecinde olası kas kayıpları yaşamanın da önüne geçmiş olacağız.

TADINA DOYAMAYACAĞINIZ DÜŞÜK KALORİLİ VE SAĞLIKLI ARA ÖĞÜNLER

Tarçınlı elma ve armut tatlısı
Kışın hem sağlıklı hem düşük kalorili hem de ‘tatlı’ bir alternatif arayışı içerisindeyseniz tarçınlı elma ve armut tatlısı tam da size göre! Elma ve armutları kabuklarından arındırdıktan sonra dilediğiniz büyüklükte keserek bir tencereye aktarın. Üzerlerine bir miktar toz tarçın ve 2-3 yemek kaşığı su ekleyerek tencere kapağı kapalı bir biçimde bir müddet pişirin (meyveler yumuşayana kadar) ve sonra da afiyetle tüketin.
Bu masum tatlıya biraz yaramaz (kalorisini artıracağı için)  ama yine de sağlıklı ilaveler eklemeniz de mümkün. Örneğin birkaç diş eritilmiş bitter çikolatayla tatlınızın üzerini süsleyebilir, ya da bir top diyet vanilyalı dondurmayla tatlınızı bambaşka bir lezzete dönüştürebilirsiniz.

Kafeinsiz sütlü kahve ve kestane
1 su bardağı az yağlı sütle hazırlayacağınız kafeinsiz sütlü kahveniz ve yanında ona eşlik edecek olan 3 adet kestane kış için çok güzel bir ara öğün oluştabilir. Burada önemli olan nokta kahveyi kafeinsiz olarak sütle buluşturmaktır. Nedeni ise kafeinin kalsiyum emilimini azaltıyor oluşudur. Bu sebeple sıcacık sütlü kahvenizi hazırlarken ‘kafeinsiz kahve’ tercih etmeniz en sağlıklısıdır.

Bitter çikolata ve fındık parçacıklarıyla kaplı meyve dilimleri
Bu tatlıya aşık olabilirsiniz! Eritilmiş bitter çikolata ve fındık parçacıklarıyla kaplayacağınız herhangi bir meyveyi (kuru kayısı, kırmızı elma, armut olabilir) yanında bir fincan şekersiz çayınızla birlikte tüketebilir ve kendinize çok leziz ve tatmin edici bir ara öğün oluşturabilirsiniz. Tabii bu noktada bitter çikolata miktarınızın ortalama olarak 3 diş, meyvenizin de ortalama olarak 1 porsiyonu geçmemesi gerektiğini unutmamak koşuluyla...

Avokadolu ve peynirli kızarmış mini ekmekler ve yeşil çay
Bu alternatif de sizi tok tutmanın yanısıra kilo vermenize de destek sağlayacaktır. 2 adet mini kızarmış ve tuzsuz ekmek (etimek) üzerine ¼ pişmiş avokadoyu iyice ezdikten sonra sürün. Üzerlerine yarmışar kibrit kutusu büyüklüğünde az yağlı beyaz peyniri de ilave ettikten sonra yanına da bir fincan metabolizma hızlandıran ve antioksidan bakımından zengin olan şekersiz yeşil çayınızı da ilave edip afiyetle tüketin.

*Önerilerin tümü herhangi bir rahatsızlık varsayımı yapılmaksızın sunulmuştur. Size ve sağlık durumunuza özgü daha spesifik bilgi için lütfen diyetisyeninize danışınız.

 

HEMEN MOTİVASYONUNUZU ARTIRIN, KENDİNİZE İNANIN VE DİYETİNİZE BAŞLAYIN!

Gelin hep birlikte artan iştahımızı kontrol ederek ve varolan fazla kilolarımızı görmeyi bahara ya da yaz aylarına ertelemeyerek hemen şimdi bu güzel kış mevsiminde sağlıkla kilo kaybı sürecimizi başlatalım!
Unutmayın, diyet sürecinin de lezzetli bir süreç olabileceğini bilerek ve hedefinize odaklanarak siz de fazlalıklarınızdan kurtulabilir, diğer başaran tüm insanlar gibi siz de bu işi başarabilirsiniz! Yeter ki ‘yarın başlarım’ düşüncesinden vazgeçin ve lütfen artık piyasanın mütemadiyen sunduğu diyet tuzaklarına da aldanıp kilo vereyim derken sağlığınızı da riske atmayın. Siz en iyisi mi en güzel yolu seçerek doğanın bizlere sunduğu besinlerle beslenerek kilo kaybedin. Zaten en sonunda doğru yolun bu olduğunu siz de farkedeceksiniz…
Hepimize sağlık dolu haftalar diliyorum…

Bu haber toplam 1441 defa okunmuştur
Adres Kıbrıs 247. Sayısı

Adres Kıbrıs 247. Sayısı