1. HABERLER

  2. HABERLER

  3. ‘Sağlık, yeni fırsatlar yaratacak’
‘Sağlık, yeni fırsatlar yaratacak’

‘Sağlık, yeni fırsatlar yaratacak’

Gülle, yeni hastane yapımıyla ilgili LAÜ ile birlikte ortak bir vizyon oluşturarak, sağlık bilimleri alanında işbirliği protokolü imzalamayı amaçladıklarını kaydetti. İlk görüşmenin yapıldığını söyleyen Gülle,bayram sonrasında ekiplerin yeniden bir araya

A+A-

YENİDÜZEN’e konuşan Sağlık Bakanı Ahmet Gülle, Cengiz Topel Hastanesi’nin kapatılmasının söz konusu olmadığına dikkat çekerek, bölge halkının bu konuda endişe duymamasını istedi

Ayşe GÜLER

Sağlık Bakanı Ahmet Gülle, Bakanlar Kurulu tarafından alınan Güzelyurt’a yeni hastane yapılması kararı ile sağlığın bölgeye yeni fırsatlar yaratacağını dile getirdi.

Gülle, Lefke ve Güzelyurt bölgesindeki gereksinimler ve Lefke Avrupa Üniversitesi’nin sağlık alanındaki açılımları nedeniyle Güzelyurt’a yeni bir hastanenin yapılmasının öngörüldüğünü söyledi.

Uzun yıllardır bölgeye ekonomik, sosyal ve kültürel anlamda yeterli yatırımların yapılmadığını ifade eden Gülle, yapılması planlanan yeni hastane ile uzun yıllardır oluşan kısır döngüyü tersine çevirmeyi hedeflediklerini açıkladı.

YENİDÜZEN’e konuşan ve hastane yapılması ile ilgili bölge halkı tarafından yayınlanan deklarasyonu değerlendiren Gülle, alınan karar ile Cengiz Topel Hastanesi’nin kapatılmasının söz konusu olmadığını vurguladı.

Gülle, bölge halkının bu konuda endişe duymaması gerektiğini ifade ederek, sağlık alanındaki gelişmelerin bölgede yeni kıvılcımların doğmasına neden olacağını savundu.

Gülle sözlerini şöyle sürdürdü: “Bölgenin geliştirilmesi vizyonu ile hareket ediyoruz. Bölgede geçmişte ciddi travmalar yaşandı. Ancak bu travmaların gölgesinde hareket etmemeliyiz. Bizim için Cengiz Topel Hastanesi oldukça anlamlıdır. Bu değere sahip çıkacağız. Kapatılacağına dair tartışmaların içerisine girmemek gerekmiyor.”

“Hedef, LAÜ ile işbirliği”

Yeni hastane yapımıyla ilgili LAÜ ile birlikte ortak bir vizyon oluşturarak, sağlık bilimleri alanında işbirliği protokolü imzalamayı hedeflediklerini açıklayan Gülle, bu konudaki ilk görüşmenin yapıldığını, bayram sonrasında da ekiplerin yeniden bir araya geleceğini belirtti.

Gülle, Kurban Bayramı öncesinde Cengiz Topel Hastanesi, Lefke Belediye Başkanı ve bölgedeki sivil toplum örgütleriyle görüştüklerini söyleyerek, sivil toplum örgütlerinin her zaman sürecin içerisinde olacağını kaydetti.

“Bölgeyi geliştirmek adına sivil toplum örgütleriyle birlikte hareket edeceğiz. Biz Cengiz Topel Hastanesi çalışanlarının ve bölge halkının yanındayız” diyen Gülle, “yapılacak yeni hastane ile bölgeye yeni bir kıvılcım gelecek” dedi.

Gülle, yapılması planlanan hastanenin yerinin belirlendiğini, detayları ise önümüzdeki günlerde açıklayacaklarını sözlerine ekledi.


Örgütler kararın iptalini istemişti

Öte yandan Bakanlar Kurulu tarafından Güzelyurt’a yeni hastane yapılması için arazi tahsis edilmesi üzerine Lefke ve yöresi halkı ve sivil toplum örgütleri geçtiğimi gün konuyla ilgili bir deklarasyon yayınlamış, tepkilerini dile getirmişti.

9 maddeden oluşan deklarasyona 9 sivil toplum örgütü imza koymuştu. Yayınlanan deklarasyonda Cengiz Topel Devlet Hastanesi’nin bölgeye 85 yıldır hizmet verdiğine değinilmişti.

Örgütler, hastanenin yeni bina yatırımlarıyla fiziki altyapı eksikliklerinin tamamlanıp, eksik uzman doktor ve diğer personelin en kısa sürede atanmasını talep etmişti. Ayrıca, hastane kadrosunda bulunan 25 doktor kadrosunun derhal doldurulması ve II. sınıf hekimlik hizmetini tam anlamıyla veren bir hastaneye dönüştürülmesi isteğini belirtilmişti.

Deklarasyonda bu konuda alınan Bakanlar Kurulu kararı iptal edilmeyerek, ısrarcı olunması halinde de tepkinin büyük olacağı vurgulanmıştı.

Deklarasyon ne içeriyor?

Sivil toplum örgütleri tarafından oy birliği ile kabul edilen 9 maddelik deklarasyon şöyle:

“1-Yaklaşık 85 yıldan beridir bölge insanına hizmet vermekte olan Cengiz Topel Hastanesi bölgemizin olmazsa olmazlarından biridir.
2- Cengiz Topel Hastanesi kurulurken tesadüfen bugünkü yerine kurulmamış, bölgemizde hastane inşa edilebilecek en iyi yer seçilmiştir. Denize sıfır, yeşili bol, geniş genişleme alanına sahip, nem ve rutubetten uzak bir yer aranmış ve bulunmuştur.
3- Daha kuruluş aşamasında, Poli’den, Serhatköy’e ve Trodos dağı zirvesinden Akdeniz sahillerine kadar uzanan bir coğrafyaya hizmet vermesi düşünülerek yer seçilmiştir.
4- Güzelyurt – Lefke bölünmüş yolu inşaatının önümüzdeki aylarda tamamlanacak olduğu düşünüldüğünde, çok yakın gelecekte gerek Güzelyurt ve gerekse Lefke merkezden Cengiz Topel Hastanesi’ne ulaşmak hem kolaylaşacak ve hem de süratlenecektir.
5- Şimdiye kadar Cengiz Topel Hastanesi’nin yerinden veya ulaşım zorluğundan kaynaklanmış herhangi bir istenmeyen olaydan söz etmek mümkün değildir.
6- Bizler Lefke ve yöresi halkı yapılacak yeni hastanenin Cengiz Topel Hastanesi’nin bugünkü yeri dışındaki bir yere yapılmasına kesinlikle karşıyız ve bunun gerçekleşmesine kesinlikle izin vermeyeceğiz.
7- Cengiz Topel Hastanesi doktor kadrosunda kayıtlı olan ve başka hastane ve sağlık merkezlerine görevlendirilen doktorların derhal kendi hizmet kadrolarını olduğu Cengiz Topel Hastanesi’nde göreve başlamalıdırlar.
8- Bu aşamada yapılması gereken hastanemizin yeni bina yatırımlarıyla fiziki altyapı eksikliklerinin tamamlanıp, eksik uzman doktor ve diğer personelin en kısa sürede atanıp hastane kadrosunda bulunan 25 doktor kadrosunun derhal doldurulması ve II. sınıf hekimlik hizmetini tam anlamıyla veren bir hastaneye dönüştürülmesidir ve bunu ısrarla talep ediyoruz.
9- 40 yıldan bu yana hep kaybetmiş olan Lefke’nin 6’ncı ilçe olma hakkı doğmuş ve ilçe olma kararı alınmıştır. Lefke 6’ncı ilçe oluncaya kadar çalışmalarımızı ve mücadelemizi sürdüreceğiz”

Bu haber toplam 1497 defa okunmuştur