1. HABERLER

  2. ÖZEL HABER

  3. 'Sağlık' YAZI DİZİSİ-3
Sağlık YAZI DİZİSİ-3

'Sağlık' YAZI DİZİSİ-3

Yıllık bin 400 civarında yatan hasta sayısı olduğunu açıklayan Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları ve Yeni Doğum Uzmanı Dr. Çiğdem Bakkaloğlu, yaz ve kış aylarında bu rakamların değiştiğini aktardı. Bakkaloğlu, yaz aylarında 700 kış aylarında ise bin 100 civar

A+A-

YENİDÜZEN, devlet hastanelerinin nabzını tutmayı sürdürüyor… Sağlık Dosyası’nın bu dizisinde Lefkoşa Burhan Nalbantoğlu Devlet Hastanesi’nin Çocuk Servisi ile görüştük

Didem MENTEŞ

Minicik bedenlere hayat verebilmek için ‘özveri’ ile çalışan Çocuk Servisi’nde her yıl binlerce hayat kurtarılıyor. Eylül 2014’den beri Çocuk Servisi’nin klinik şefliğini yürüten Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları ve Yeni Doğum Uzmanı Dr. Çiğdem Bakkaloğlu, yıllık bin 400’ün üzerinde yatan hasta sayısı olduğunu dile getirdi. Çocuk Servisi ve yoğun bakım bölümü ile Yeni Doğan Yoğun Bakım Ünitesi ile hizmet vermeye çalıştıklarını söyleyen Bakkaloğlu, 11 doktor ve 31 hemşirenin görev yaptığını aktardı.

Dr. Çiğdem Bakkaloğlu şuan için en fazla görülen vakaların başında ‘akciğer enfeksiyonu’ geldiğini belirterek, rota virüsü salgını, ishal rahatsızlıkların ve RSV salgının kış aylarında daha fazla görüldüğünü aktardı.

Çiğdem Bakkaloğlu, serviste bazı malzemelerde eksiklik yaşandığını ama personelin büyük özverisiyle bunların azaltılamaya çalışıldığını belirterek, malzeme ve personel eksikliğinin giderilmesi gerektiğini söyledi. Lefkoşa Devlet Hastanesi’nin fiziki bakımından artık yetersiz kaldığını vurgulayan Uzman Dr. Çiğdem Bakkaloğlu, yeni bir hastane yapılmasının kaçınılmaz olduğuna dikkat çekti.

------------------------------------------------------------

Dr. Çiğdem Bakkaloğlu: “Yoğun bakım servisimiz var ama yeterli değil”

1994 yılında kamuda hizmet vermeye başlayan Çocuk Doktoru ve Yeni Doğum Uzmanı Çiğdem Bakkaloğlu, 1999 yılında Lefkoşa Devlet Hastanesi’nde göreve başladığını dile getirdi. Yıllardır serviste hizmet veren Bakkaloğlu, Eylül 2014’de de Çocuk Servisi’nin klinik şefliğini üstelendiğini aktardı. Bakkaloğlu, Çocuk Servisi’nde 2 yeni doğum uzmanı, 2 çocuk onkoloji uzmanı, 1 kan hastalıkları uzmanı, 1 alerji uzmanı ve bir de çocuk böbrek hastalıkları uzmanının yanı sıra toplamda 11 doktorun serviste hizmet verdiğini belirti. Bir doktorun emekli olmaya hazırlandığını, diğer doktorun da Sağlık Bakanlığı’nda çalıştığını ama Çocuk Servisi’nde nöbete de kaldığını aktaran Bakkaloğlu, ileriki günlerde Çocuk Nöroloji Uzmanının da göreve başlayacağını söyledi.

Dr. Bakkaloğlu, Çocuk Servisi’nde 15 hemşirenin, yoğun bakım ünitesinde ise 16 hemşirenin görev yaptığını aktardı.

“Kış aylarında yoğunluk yaşanıyor”

Çiğdem Bakkaloğlu, Lefkoşa Hastanesi’nin Kuzey Kıbrıs genelinde yoğun hastaların tek yer olduğunu hatırlatarak, Çocuk Servisi’nde de dönem dönem yoğunluk yaşandığını dile getirdi. Yıllık Bin 400 civarında yatan hasta sayısı olduğunu aktaran Bakkaloğlu, yaz ve kış aylarında bu rakamların değiştiğini aktardı. Bakkaloğlu, yaz aylarında 700 kış aylarında ise bin 100 civarlarında yatan hasta sayısı olduğunu belirtti. Yoğun bakım servisinde ise yılda 400-450 civarında hastanın yattığını aktaran Bakkaloğlu, en az 100-150 civarında solunum cihazında hasta tedavi edildiğini ifade etti.
Çocuk Servisi’nde onkoloji de dahil 47 tane yatak olduğunu, Yeni Doğan Servisi’nde ise 21- 22 tane küvez bulunduğunu aktardı.

Çocuk Servisi’nde yoğun bakım bölümü olduğunu belirten Dr. Çiğdem Bakkaloğlu, şunları aktardı: “Yoğun bakım servisimiz var ama yeterli değildir. Yoğun bakımımızda 3 tane yatak var. Sonuçta biz ihtiyaca göre bunu genişletiyoruz. Yeni Doğan Bölümü’nden destek alıyoruz. Dünyada da olduğu gibi yoğun bakım hastalarını sıklıkla Pediatri (yeni doğan uzmanları) izliyor. Servisimizin Pediatri uzmanına ihtiyavı var. Yoğun Bakımla ilgili deneyimleri nedeniyle, bunu yeni doğan uzmanları karşılar.”

------------------------------------------------------

“Akciğer enfeksiyonu ilk sırada”

Çocuk Servisi’nden en fazla onkoloji hastalarının başka hastanelere sevk edildiğini söyleyen Dr. Çiğdem Bakkaloğlu, “Tanı için, tedavinin düzelmesi için giderler. Böbrek hastalıklarından sevk olur. Diğer hastalıklarda sevk oranları azdır. Bir de nadir olarak yeni doğanlardan gözleri nedeniyle ya da nöroloji rahatsızlığı nedeniyle sevk yazarız” dedi.

Dr. Çiğdem Bakkaloğlu şuan için en fazla görülen vakaların başında ‘akciğer enfeksiyonu’ geldiğini belirterek, rota virüsü salgını, ishal rahatsızlıkların ve RSV salgının kış aylarında daha fazla görüldüğünü aktardı.

Dr. Bakkaloğlu, Yeni Doğum Yoğun Bakım Servisi’nde yatan hastalara bakıldığı zaman en fazla doğum ağırlığı küçük bebekler, doğumunda sıkıntı yaşamamış ve sarılık hastalığına yakalanan bebekler olduğunu belirtti. 

----------------------------------------------------------

“Yeni bir hastane şart!”

Dr. Çiğdem Bakkaloğlu, serviste yaşanan eksikliklere de değinerek, giderilmesi yönünde görüş belirtti.

Bakkaloğlu, “Doktor sayısı 11 tane gözükse de aslında iş dağılımı dengesiz şekildedir. Şuanda en büyük sorunlarımız, iş dağılımındaki düzensizliktir. Ama şuanda bunu çok iyi düzeltme ihtimalimiz yoktur. Doktor sayısı olarak yeterli görülse de bu iş dağılımını yasalar nedeniyle düzenleyemiyoruz. Şuan ki koşullarda bunu yasalarla düzenlememiz gerekir” dedi.

Çiğdem Bakkaloğlu, yatak kapasitesinin yetersiz oluşuna da dikkat çekerek, hastane binasının eskidiğine dikkat çekti.

Hastane binasını düzeltmek için çok işler yapıldığını ancak bunun artık yetersiz kaldığını söyleyen Bakkaloğlu, alt yapısı, sistemleri, oksijen çıkışları gibi her şeyin ciddi şekilde yenileneceği bir yeni hastaneye ihtiyaç duyulduğunun altını çizdi.

Dr. Bakkaloğlu,  Yoğun Bakım Servisi’nin teknik olarak ve diğer koşullar açısından da ihtiyaçlar olduğunu ve acilen bunların sağlanması gerektiğini söyleyen Bakkaloğlu, malzeme ve alet eksikliğine ihtiyaç duyulduğunu çünkü personelin özverisiyle bu eksiklerin kapatılmaya çalışıldığını söyledi.
Çocuk Servisi Klinik Şefi Dr. Çiğdem Bakkaloğlu, servis personelinin özveriyle çalıştığını vurgulayarak, personel sayısının artırılmasını ve yaşam koşullarını daha konforlu hale getirilmesinin şart olduğuna dikkat çekti.


--------------------------------------------------

“Personel özveriyle çalışıyor ama sayıları artırılmalı”

Bakkaloğlu, şunları vurguladı:
“Personel gerçekten çok aşırı özveriyle çalışıyor. Bunu çalışmayan görmez ama defalarca eksik malzemeler ve aletler tekrar tekrar siliniyor, uğraş veriliyor. Bizim elemanlarımız sürekli ek mesai ile ve kendi özverileriyle çalışıyorlar. Özveriyle çalışarak açığı öyle kapatıyorlar. Sayının artırılması ve onların yaşam koşullarını daha konforlu hale getirmemiz gerekir. Çünkü ailelerine ve dinlenmelerine de zaman ayırmak zorundalar. Onlardan bu kadar çok özveri istemeye hakkımız yoktur. Özellikle dönem dönem hasta yükü fazla olduğunda çok fazla özveride bulunmak zorunda kalıyorlar. Çalışanlar zaten stres altında çalışıyor, bu insanlar eksik malzemelerle çalıştığı zaman da stres altına girebiliyor. Özellikle yoğun bakım servislerinde çalışanların streslerini en aza indirgemek gerekiyor bu nedenle eksiklerin giderilmesi gerekir.

Çocuk Servisi’nde hastaların çok çabuk hasta olup çok çabuk düzelebildiklerini vurgulayan Dr.Çiğdem Bakkaloğlu, “çok çabuk bozulduğu dönemde ona yardım ettiğimiz zaman, yaptığınız işten inanılmaz keyif alıyorsunuz. Yaptığınız işin güzelliğini gözle görüyorsunuz. Bu nedenle bunu daha güzel bir hale getirmemiz lazım” diyerek sözlerini tamamladı.

Bu haber toplam 5203 defa okunmuştur