1. HABERLER

  2. HABERLER

  3. “Sağlık sistemi SOS veriyor”
“Sağlık sistemi SOS veriyor”

“Sağlık sistemi SOS veriyor”

Kıbrıs Türk Tabipleri Birliği Başkanı Filiz Besim, sağlık sisteminin “SOS vermekte, can çekişmekte” olduğunu öne sürdü.

A+A-

Kıbrıs Türk Tabipleri Birliği Başkanı Filiz Besim, sağlık sisteminin “SOS vermekte, can çekişmekte” olduğunu öne sürdü.

Besim, siyasi iradenin, siyasi kaygılar gözetmeksizin alınması gereken kararları alması ve uygulamada kararlı olması gerektiğini vurguladı.
Filiz Besim yaptığı yazılı açıklamada, sağlık alanında yaşanan sıkıntılara değinerek, acil önlemler alınmasını istedi.
Geçtiğimiz günlerde bir meslektaşlarına yönelik sosyal medyada başlayan ve internet gazeteleri üzerinden devam eden meslek onurlarına yönelik saldırı yaşandığını kaydeden Besim, “sağlık sisteminin oturmadığı, özel sağlık hizmetleri ile kamu sağlık hizmetlerinin tam bir kargaşa içinde yürütüldüğü ülkede sistemsizlikten en çok yara alanların hekimler, hekimlik mesleği ve hastalar olduğunu” kaydetti.

Sağlık sisteminde gerekli düzenlemelerin yapılamamasının, hekimleri hem kamuda, hem de özelde çalışmak zorunda bıraktığına işaret eden Besim, hekimlik mesleği gibi çok zor, çok özverili bir mesleğin “para” gibi bir meta ile sınandığını belirtti.

“Sistem hasta ve hekimi karşı karşıya getiriyor”

Sistemin, hasta ve hekimi karşı karşıya getirdiğine dikkat çeken Besim, hastane hizmetlerinin yetersizliğinin hastayı bunalttığı, hekimi çaresiz kıldığı görüşünü dile getirdi.
Hastanelerde çok büyük özveriyle “hak ettiği maaşı alamadan” çalışan ve bunu hiç bir zaman gündeme getirmeyen meslektaşları olduğunu ifade eden Besim, birçok branşta Onkoloji, Nefroloji, Adli Tıp gibi bölümlerde ciddi hekim eksikliği bulunduğuna işaret etti.
Buradaki hekimlerin gece gündüz demeden çok büyük bir özveriyle çalıştığını belirten Besim, “Teşkilat yasalarının yeniden düzenlenmemesine bağlı hemşire ve yardımcı personel eksiklikleri vardır. Ancak en önemli eksiklik sistemin bozuk olmasıdır” dedi.

“Yasalar bir an önce düzenlenmeli”

Yetkililer ve siyasi otoritenin artık “ertelenemez” bu durumu düzeltmek için gerekirse gece gündüz çalışması, teşkilat yasalarını bir an önce düzenlemesi gerektiğini vurgulayan Tabipler Birliği Başkanı Filiz Besim, kamuda çalışan hekimle özelde çalışan hekimin ayrılması, bunun için Sağlık Çalışanları Yasası’nın bir an önce düzenlenerek yürürlüğe girmesi gerektiğini vurguladı.
Genel Sağlık Sigortası’nın da bir an önce devreye girmesi gerektiğine dikkat çeken Besim, bu yasanın hastaya hekim seçme özgürlünü getireceğini, özelde tedavi olmak isteyen hastalara katkı sağlayacağını kaydetti.

“Doğru yol hukuk yolu”

Besim şöyle devam etti:
“Sistemsizliğin sonucunda gelişen bu tür münferit olaylar hekimle hastayı karşı karşıya getirmekte ve aslında kaybeden yine bizler Kıbrıslı Türkler ve can çekişmekte olan sağlık sistemimiz olmaktadır.

Ve elbette ki sosyal medyayı ya da bazı gazeteleri kullanarak kimse kimseye hakaret edemez ve hekimlik mesleğinin onuru ve gururu ile oynayamaz. Yapılan bir hata varsa yapılması gereken, yetkili mercilere durumu bildirip şikayet etmektir. Kıbrıs Türk Tabipleri Birliği ve Sağlık Bakanlığı bu konuların muhatabıdır. Doğru yol her zaman hukuk yolu olmalıdır. Biz Kıbrıs Türk Tabipleri Birliği olarak bu tür onur kırıcı davranışların her zaman karşısında olacak ve gerekirse hukuk yolunu çalıştıracağız. Unutmayalım ki sağlığın bittiği yerde yaşam olmaz ancak hukukun bittiği yerde de toplumda kargaşa ve çok derin mutsuzluklar vardır.”

Bu haber toplam 1424 defa okunmuştur