1. HABERLER

  2. HABERLER

  3. SAĞLIK ÖRGÜTLERİNDEN UYARI GREVİ
SAĞLIK ÖRGÜTLERİNDEN UYARI GREVİ

SAĞLIK ÖRGÜTLERİNDEN UYARI GREVİ

Kıbrıs Türk Hekimler Sendikası ve Kıbrıs Türk Tabipleri Birliği, Dipkarpaz, Mehmetçik, Yeni Erenköy, Geçitkale, Serdarlı, İskele Sağlık Merkezleri ve Maraş Semt Polikliniğinde bu sabah 2 saatlik grev gerçekleştirdi

A+A-

Kıbrıs Türk Hekimler Sendikası (TIP-İŞ) ve Kıbrıs Türk Tabipleri Birliği (KTTB), acil sağlık hizmetlerinin yetersizliğine ve hekim eksikliğine dikkat çekmek, hekime şiddeti kınamak amacıyla Gazimağusa ve İskele bölgesindeki 6 sağlık ocağında 10.00-12.00 saatleri arasında uyarı grevi yaptı.

TIP-İŞ VE KTTB, Dipkarpaz, Mehmetçik, Yeni Erenköy, Geçitkale, Serdarlı, İskele sağlık merkezleri ve Maraş Semt Polikliniği’nde yapılan grevin ardından ortak basın toplantısı düzenledi.

Basın toplantısında yapılan ortak açıklamada grevin amaçları şöyle sıralandı;

“Devlet eliyle yürütülen hekimleri değersizleştirme ve itibarsızlaştırma politikalarının bir sonucu olan hekime şiddeti kınamak, birinci basamak ve acil sağlık hizmetlerinin yetersizliğine dikkat çekmek, dayanılmaz boyutlara ulaşan hekim kadro eksikliklerini işaret etmek, devletin daha az sayıda hekimle daha az ücretlerle daha çok iş yaptırma baskısını protesto etmek…”

Açıklamada, birinci basamak sağlık hizmetlerinin koruyucu, tedavi edici ve rehabilite edici sağlık hizmetlerini kapsadığı, bu hizmetlere ayrılan finansman, alt yapı ve insan iş gücünün yeterli olması gerektiği kaydedildi.

Lefkoşa’da ortaya çıkan acil bir duruma nasıl müdahale ediliyorsa Yeşilırmak ve Dipkarpaz’da da aynı hızda, aynı özenle yaklaşılması gerektiği belirtilen açıklamada, sağlık ocaklarının insan iş gücü ve alt yapı eksiklikleri nedeniyle koruyucu sağlık hizmeti ve birinci basamak sağlık hizmeti vermek konusunda sıkıntılar yaşadığı kaydedildi.

“HEKİM SAYISI KABUL EDİLEMEYECEK KADAR AZ”

Koruyucu sağlık hizmetlerinden farklı olarak acil hizmetlerinin anında ve hızlı girişimlerle hastayı hayatta tutmayı hedeflediği vurgulanan açıklamada, şu ifadeler kullanıldı:

“Dr. Burhan Nalbantoğlu Devlet Hastanesi, Barış Ruh ve Sinir Hastalıkları Hastanesi, Cengiz Topel Hastanesi, Mağusa Devlet Hastanesi ve Girne Akçiçek Hastanesi bünyelerinde hizmet veren acil servisler vardır. Acil servislere her gün yüzlerce başvuru olmaktadır. Yaşamla ölüm arasında olan bu hastalara hizmet veren hekim sayısı kabul edilemeyecek kadar azdır. Acil servislerdeki hekim ihtiyacı perifer hastanelerde uzman hekimlerle, DBNDH’de mecburi hizmettekiler ve asistan hekimlerle karşılanmaya çalışılmaktadır. Acil servislerde hekimler kötü koşullarda ve düşük ücretlerle çalıştırılmaktadır. 112 Hızır Servis sağlık ocaklarında tümden, DBNDH’de çoğunlukla hekimsiz olarak çalışmaktadır. Hemşire eksiği ise hat safhadadır. Her geçen gün hasta başvuru sayısı artmakta, buna karşın acil sağlık hizmetleri veren kadro sayıları artmamaktadır.”

“ÖNERİLEN KOŞULLARDAN ÇOK UZAK”

Acil tıbbi hizmetlerde görev yapan hekimlerin hemen tümünün acil tıp uzmanlığı dışındaki branşlardan olduğu da belirtilen açıklamada, bu durumda hizmet içi eğitim büyük önem kazandığı ifade edildi.

Acil servislerin alt yapı ve fiziki koşullarının uluslararası önerilen koşullardan uzak olduğu belirtilen açıklamada, hiç bir acil serviste hastaları öncelik sırasına göre düzenleyen triyaj sistemi olmadığı, hastaların mahremiyetten uzak koşullarda müşahedede tutulduğu, hayatı tehdit eden durumlar dışında önemli sayıda poliklinik hastasının da acil servisleri meşgul ettiği ifade edildi.

Acil servislerin hasta, hasta yakınları ve sağlık çalışanlarının güvenliğini sağlayan önlemlerden yoksun olduğu belirtilen açıklamada, bu sebeple istenmeyen sorunlarla sıklıkla karşılaşıldığı, sağlık çalışanlarının şiddete maruz kaldığı kaydedildi.

“YASALAR HAYATA GEÇİRİLMELİ”

Kamu Sağlık Çalışanları Yasası değişikliği, Genel Sağlık Sigortası Yasası, Özel Hastaneler Yasası ve Hasta Hakları Yasası’nın tümünün eşgüdümlü olarak yaşama geçmesi gerektiği vurgulanan aıklamada, şu ifadeler yer aldı:

“Birinci basamak ve acil sağlık hizmetlerine özel önem verin. İkinci ve üçüncü basamak hastanelerde kadro eksikliklerini derhal giderin. Ne hastaların ne de biz hekimlerin dayanacak gücü kalmıştır. Mevcut hekim azlığı yoğun hasta akışını karşılayacak düzeyde değildir. Acil sağlık hizmetlerinde çalışma koşullarını iyileştirin, çalışmayı özendirin. Ülkemizde insan hayatı tehlikededir. Sağlık Bakanlığı’nı daha önce sayısız kez yaptığımız uyarıları dikkate almaya ve gerekli girişimleri yapmaya çağırıyoruz. Acil sağlık hizmetlerinden yeterli şekilde yararlanamayan ve bu durumdan zarar gören her hastadan Sağlık Bakanlığı’nın sorumlu olduğunu kamu oyuna duyururuz. Sağlıkta tasarruf halk sağlığını tehlikeye sokar ama acil hizmetlerde tasarruf ölümle sonuçlanır.”

(TAK)

 

Bu haber toplam 1609 defa okunmuştur