1. HABERLER

  2. HABERLER

  3. Sağlık Bakanlığı Müsteşarı Gür YENİDÜZEN'e konuştu
Sağlık Bakanlığı Müsteşarı Gür YENİDÜZENe konuştu

Sağlık Bakanlığı Müsteşarı Gür YENİDÜZEN'e konuştu

“Eksik ilaç iddialarıyla” ilgili olarak YENİDÜZEN’e konuşan Sağlık Bakanlığı Müsteşarı Ömer Gür, ilaç ihalesinde teklif bulmayan bazı ilaçların ülkeye getirilmesinde yaşanan sıkıntıların giderilmesi için çalışmaların sürdüğünü vurguladı

A+A-

Didem MENTEŞ

Sağlık Bakanlığı Müsteşarı Ömer Gür, ülkede ciddi bir ilaç eksikliği olmadığını belirterek, ihalesi olmayan bazı özel ilaçların Türkiye’de bulunmaması nedeniyle, Avrupa’dan getirilmesinde sıkıntı yaşandığını dile getirdi. Gür, ihalede teklif bulmayan bazı ilaçların getirilmesinde yaşanan sıkıntıların giderilmesi için çalışmaların sürdüğünü  vurguladı.
Bazı basın yayın organlarının ‘ilaç yok’ şeklindeki haberlerinin doğruluk payı içermediği yönünde YENİDÜZEN’e açıklama yapan Ömer Gür, MS hastalığında kullanılan ‘Gilenya’ isimli ilacın özel sipariş üzerine Avrupa’dan getirildiğini ve bunun bir sürece tabi olduğunu aktardı.
Öte yandan YENİDÜZEN’e konuşan  İlaç ve Eczacılık Dairesi Müdürü Mertdoğan Soyalan ise özellikle kanser ve MS hastalıklarında ‘kişiye özel’ ilaçlar olduğunu ve bu ilaçların Avrupa’dan sipariş üzerine getirildiğini vurgulayarak,  diğer tüm ilaçların dairenin depolarında mevcut olduğunu ifade etti.
‘Gilenya’  adlı ilacın Türkiye Eczacılar Birliği tarafından getirilerek dağıtımının yapıldığını söyleyen Soyalan, “kişiye özel bir ilaç olduğu için doktor reçetesi bize ulaştırılır, bu reçete Ankara’ya gönderilir, Eczacılar Birliği’ne parası yatırılır ve sipariş verilir. Türkiye’ye geldikten sonra bize gelir” dedi.

Sağlık Bakanlığı Müsteşarı Ömer Gür:

“Türkiye’de bulunmayan bazı ilaçların bize ulaşması zaman alıyor”


Sağlık Bakanlığı Müsteşarı Ömer Gür, ciddi bir ilaç eksikliği olmadığını belirterek, ihalesi olmayan bazı özel ilaçların Türkiye’de bulunmaması nedeniyle, getirilmesinde sıkıntı yaşandığını söyledi. MS hastalığında kullanılan ‘Gilenya’ ilacının bunlardan biri olduğunu ve Türkiye Eczacılar Birliği’nin vasıtasıyla bu ilacın Avrupa’dan sipariş üzerine getirildiğini belirten Gür, “bize reçete gelir, Maliye Bakanlığı’na göndeririz, parası çıkar ve Türkiye’ye göndeririz. Eczacılar Birliği’ne para peşin olarak yatırıldıktan sonra Avrupa’dan ilaç getirilir. Yaşanan belli bir süreç meselesidir” dedi.
Yeni reçeteler yazıldığı zaman İlaç Eczacılık Dairesi’ne ulaştırıldıktan sonra hastaların ilacın hemen gelmesini beklediğini ancak zaman gerektirdiğini yineleyen Ömer Gür, “daha önceden sipariş verilip gelen eldeki diğer ilaçtan tüm hastaların yararlanması için ilaçlar bölüştürülür” dedi. Özellikle Gilenya’ ilacının 6 bin TL civarında olduğunu ve iyi sonuç veren pahalı bir ilaç olduğunu vurgulayan Müsteşar Gür, yeni jenerasyon bir ilaç olup, Güney Kıbrıs’ta da bulunmayan bir ilaç türü olduğunu belirtti. Gür, “ne kadar pahalı olsa da biz getirtiyoruz. İhaleye çıkmamıza rağmen kimse başvurmuş değil. rtibata geçtiğimiz bir firma var ama onlarda ihaleye başvurmadı. Başka bir şirket ise Eczacılar Birliği’nde aldıkları ilaçları limana getirecekler, onlardan talep ettik ve biraz almaya çalışacağız. Türkiye’de bulunmadığı için elimizden geleni yapıyoruz ve mağdur etmemeye çalışmamıza rağmen bu tür şeyler oluyor” şeklinde konuştu.


İlaç ve Eczacılık Dairesi Müdürü Mertdoğan Soyalan:

“Kişiye özel olan ilaçlar sipariş üzerine gelir… İlaç sıkıntımız yoktur”

MS ve kanser hastalıkları için ‘kişiye özel’ bazı ilaçlar olduğunu ve bu ilaçların sipariş üzerine getirildiğini belirten İlaç ve Eczacılık Dairesi Müdürü Mertdoğan Soyalan, bu tür ilaçların ara sıra gecikmeli geldiği için sıkıntılar yaşanabildiği söyledi. Mertdoğan Soyalan, bazı basın organlarında çıkan ‘ilaç yok’ haberlerinin asılsız haberler olduğu yönünde açıklamalar yaparak, diğer tüm ilaçların ise İlaç Eczacılık Dairesi’nin depolarında bulunduğu söyledi. MS hastalarının kullandığı birçok ilaç olduğunu, bu ilaçlardan ‘Gilenya’ adlı ilacın ‘kontrole tabi’ tutulduğunu aktaran Soyalan, bu ilaç için ihaleye çıkıldığını ama teklif alınmadığı için ‘sipariş’ üzerine Türkiye’den getirildiğini vurguladı. ‘Gilenya’  adlı ilacın Eczacılar Birliği tarafından getirilerek dağıtımının yapıldığını söyleyen Soyalan, “kişiye özel bir ilaç olduğu için doktor reçetesi bize ulaştırılır, bu reçete Ankara’ya gönderilir, Eczacılar Birliği’ne parası yatırılır ve sipariş verilir. Türkiye’ye geldikten sonra bize gelir” dedi.
İlaç ve Eczacılık Dairesi Müdürü Mertdoğan Soyalan, şöyle konuştu: “Bu ilaç Avrupa’dan gelir ve sipariş üzerine getirtilir. Bizdeki hastanın reçetesi gider Ankara’ya Eczacılar Birliği’ne parası yatırılır, ilaç siparişini veririz ve ilaç orya gelince bize gelir. Bütün hastalar için aynı prosedür uygulanır. ‘Gilenya’  hazırda, stokta bekleyen bir ilaç değil. Biz ihaleye çıktık ama teklif alınmadı. Bu ilaç dünyada kontrole tabi bir ilaçtır. Tedaviler aksamaması için kimseyi ilaçsız bırakmadık, başka bir hastaya gelen ilacın bir kısmından ilaç verdiğimiz hastalar var. Sıkıntıları aşmaya çalışıyoruz. . Kanser ve MS gibi hastalıklarda kişiye özel ilaçlar piyasada varsa veririz yoksa sipariş verilir ama şuanda ilaç sıkıntımız yoktur”

Bu haber toplam 2251 defa okunmuştur