1. HABERLER

  2. HABERLER

  3. Sağlık Bakanlığı: “Hepatit C’de artış yok”
Sağlık Bakanlığı: “Hepatit C’de artış yok”

Sağlık Bakanlığı: “Hepatit C’de artış yok”

Sağlık Bakanlığı, kan, kan ürünleri ve cinsel temasla bulaşan, önemli bir enfeksiyon hastalığı olan Hepatit C’nin “2010 ile Mart 2015 arasında anlamlı bir artışının söz konusu olmadığını” açıkladı.

A+A-

Sağlık Bakanlığı, bir çok enfeksiyon hastalığı gibi Hepatit C’nin de ihbarının zorunlu bir hastalık olduğunu belirterek, hastalıkla ilgili teşhis konduğu zaman mutlaka Temel Sağlık Hizmetleri Dairesi Müdürlüğü’ne ihbar edilmesi gerektiğini vurguladı.

Sağlık Bakanlığı, 2015 yılında KKTC uyruklu vatandaşlarda enfeksiyona rastlanmadığını ancak yabancı uyruklularda 1 Ocak-31 Mart tarihleri arasında 13 Hepatit C’li hasta tespit edildiğini belirterek, toplumun ve özellikle gençlerin hastalığa karşı bilinçlendirilmesinin önemine vurgu yaptı.

Sağlık Bakanlığı’ndan yapılan yazılı açıklamada, “Devlet Hastanesi’nde yapılan tetkiklerde, bildirimi zorunlu hastalıklara saptanırsa, Enfeksiyon Hastalıkları Uzmanlarının, Temel Sağlık Hizmetleri Dairesi Müdürlüğüne bildirimde bulundukları” kaydedilerek, serbest çalışan hekimlerin de bildirimi zorunlu hastalıkları mutlaka Sağlık Bakanlığına bildirme yükümlülüğünde oldukları ifade edildi.

“ÖZEL HASTANE HEKİMLERİ VE SERBEST ÇALIŞAN HEKİMLER UYARILIYOR”

Sağlık Bakanlığı, bildirimi zorunlu hastalıklar konusunda özel hastaneler ile serbest çalışan hekimlere de sürekli uyarılar gerçekleştirdiğini, çalışma ve oturma izni almak için müracaat edenlerden mutlaka Hepatit C, Hepatit B, Sifilis, HIV ve Tüberküloz tetkikleri istendiğin belirtti.

Ülkede Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı ile Sağlık Bakanlığı ve İçişleri Bakanlığı arasında imzalanıp, 2009 yılından beri yürürlükte olan protokol gereği çalışma izni ve oturma izni almak için müracaat eden her bireyden Hepatit C, Hepatit B, Sifilis, HIV ve Tüberküloz tetkiklerinin istendiğine işaret eden bakanlık, ilk ve ileri tetkikte Hepatit C’li olduğu saptanan kişilere çalışma ve oturma izni verilmediğini kaydetti.

Bakanlık açıklamasında, çalışma veya oturma izni çıkarmak durumundaki kişilerde Hepatit C’ye rastlanması durumunda izlenecek prosedür hakkında da bilgi verilerek, “İlk tetkikte pozitif çıkan kişi için iler bir tetkik yapılmaktadır. İleri tetkikten sonra da durum değişmez ve sonuç yine pozitif çıkarsa, hastalığın aktif olduğu anlamı ortaya çıkar ve söz konusu kişiye oturma veya çalışma izni verilmez, yurt dışına gönderilir” denildi.

Kişinin, ileri tetkik sonucunun negatif olması durumunda, söz konusu kişinin “Kronik Hepatit C” olarak değerlendirildiği kaydedilen açıklamada, bu kişilere bazı iş kollarında kesinlikle çalışma izni verilmediği, sadece sağlık açısından herhangi bir engeli olmayan iş kollarında çalışma izni verildiği ve bu tetkiklerin her yıl tekrarlandığı belirtildi.

Açılamada, belediyeler tarafından verilen ve Belediyelerle Sağlık Bakanlığı tarafından denetlenen sağlık karneleri için de aynı yöntemlerin uygulandığı ifade edildi.

“TÜM HASTANELERDE HEPATİT B, HEPATİT C VE HIV TESTLERİ YAPILMAKTADIR”

Bakanlık, tüm hastanelerde ve her operasyon öncesinde mutlaka Hepatit B, Hepatit C ve HIV testlerinin yapılmakta olunduğu belirterek, böylelikle hem hastanın durumunun görüldüğü hem de sağlık personelinin bilgi sahibi olup korunma yöntemlerini artırmasının sağlandığını kaydetti.

1 OCAK 2010 - 31 MART 2015 TARİHLERİ ARASINI KAPSAYAN İSTATİSTİKİ VERİLER

Açıklamada, bu tetkiklerin hem çalışma ve oturma izni hem de sağlık karnesi için her yıl sürekli olarak tekrarlandığı ve titizlikle takip edildiği belirtilerek, Hepatit C ile ilgili 1 Ocak 2010 ile 31 Mart 2015 tarihleri arasını kapsayan istatistiki verilere de yer verildi.

“ANLAMLI BİR ARTIŞ SÖZ KONUSU DEĞİL”

Açıklamada, Sağlık Bakanlığı’nın resmi ve güvenilir verilerine göre 2010 ile Mart 2015 arasında Hepatit C’de anlamlı bir artışın söz konusu olmadığı vurgulanarak, tüm dünyada artış eğilimi gösteren bu tür hastalıklarla ilgili yapılması gerekenin; halkın bilinçlendirilmesi ve koruma şekillerinin anlatılması olduğuna işaret edildi.

Yıllara göre KKTC ve Yabancı Uyruklu Hepatit C’li hastaların listesi şöyle:

KKTC uyruklu kronik ve aktif Hepatit C hastaları; 2010’da 6, 2011’de 1, 2012’de 2, 2013’te 3, 2014’te 3, 31 Mart 2015’e kadar 0, yabancı uyruklu kronik ve aktif Hepatit C’li hastaları ise; 2010’da 45, 2011’de 44, 2012’de 70, 2013’te 45, 2014 62, 31 Mart 2015’e kadar 13.”

“FARKINDALIĞIN ARTIRILMASI ÖNEMLİ”

Toplumun farkındalığının arttırılması ve bireylerin kendilerini korumasının sağlanmasının, hastalıkla mücadeledeki en etkin yöntem olduğuna vurgu yapılan açıklamada, Sağlık Bakanlığının bu anlamda okullarda her yıl “cinsel yolla bulaşan hastalıklar” konusunda çeşitli bilinçlendirme ve bilgilendirme kampanyalarını hayata geçirdiğine dikkat çekildi.

“HEPATİT C KAN, KAN ÜRÜNLERİ VE CİNSEL TEMASLA BULAŞIR”

Hepatit C ve hastalığın bulaşma yolları konusunda da bilgi veren Sağlık Bakanlığı, Hepatit C’nin kan, kan ürünleri ve cinsel temasla bulaşan önemli bir enfeksiyon hastalığı olduğunu belirtti.

“HENÜZ AŞI İLE KORUNMA MÜMKÜN DEĞİL”

“Hepatit C, henüz aşı ile korunmanın mümkün olmadığı bir hastalıktır” denilen Bakanlık açıklamasında, özellikle son zamanlarda çıkan yeni grup ilaçlarla tedavide başarı şansının artmakta olduğu ifade edildi.

“DİKKAT EDİLMESİ GEREKENLER”

Sağlık Bakanlığı, dikkat edilmesi gereken önemli unsurlar hakkındaysa şu bilgiyi verdi: “Kan transfüzyonu yapılacak hastaların bu anlamda mutlaka tetkiklerinin yapılmakta olunduğuna ve hastalarda kullanılan enjektör, iğne ucu gibi benzeri aletlerin de tek kullanımlık olanlarını tercih edilmektedir.

Diğer aletlerin ise uygun şartlarda steril edilmesi çok önemlidir. Sağlık çalışanları bu konuda yeterli bilgi ve donanıma sahiptir. Muayene ve müdahale sonrasında mutlaka koruyucu önlemlere özen göstermektedirler”.

KORUNMA YÖNTEMLERİ…

Hepatit C’nin cinsel temas ile bulaşmanın çok yaygın olmasından ötürü korunma yöntemlerinin elden bırakılmaması gerektiği uyarısında bulunan Sağlık Bakanlığı, “özellikle tek eşlilik ön planda tutulmalı ve desteklenmesinin” önemine vurgu yaptı.

Sağlık Bakanlığı, Hepatit C ile mücadelede özellikle şu noktaların önem arz ettiğini belirtti: “Hastalığın bildiriminin yapılması, Tıbbi işlemler esnasında gerekli önlemlerin alınması, Tıbbi müdahaleler öncesinde hastanın Hepatit C ile ilgili durumunun bilinmesi, Ülkemizde çalışma ve oturma izni almak için başvuran kişilerin Hepatit C açısından taranması, Sağlık Karnesi almak için başvuran kişilerin Hepatit C açısından taranması ve toplumun özellikle gençlerin bilinçlendirilmesi.”

TAK

Bu haber toplam 2340 defa okunmuştur