1. HABERLER

  2. SPOR

  3. Sadece izliyoruz
Sadece izliyoruz

Sadece izliyoruz

FIVB 21 yaş Altı Dünya Plaj Voleybolu Şampiyonası, bugün Larnaka’da başlıyor. Organizasyona Türkiye de katılıyor

A+A-

 

 

Süleyman Rebge

Uluslararası Voleybol Federasyonu (FIVB) tarafından düzenlenen 21 yaş Altı Dünya Plaj Voleybolu Şampiyonası, bu yıl Larnaka’da Finikudes Plajı’nda gerçekleştiriliyor. Bugün başlayacak olan bu önemli etkinlik Pazar günü tamamlanacak. Dünya çapından 64 ülkenin yer alacağı etkinlikte ayrıca Türkiye de yer alacak. Her fırsatta siyasi alanda birbirlerini tanımadığını belirten Kıbrıs Cumhuriyeti ve Türkiye, bir kez daha spor çatısı altında aynı organizasyonda yer alacaklar.

Daha önce birçok spor organizasyonunda karşılaşan ve aynı turnuvalarda yer alan Kıbrıs Cumhuriyeti ve Türkiye takımları bu kez Larnaka’daki turnuvada yer alacak. Yaşanan bu durumu ülkemizde plaj voleyboluna gönül veren sporculara sorduk. Kerem Karaduman sadece Türkiye’deki turnuvalara katılabildiklerini, ambargolardan dolayı bu tür organizasyonlarda yer alamadıklarını belirtti. Ali Osman Nurettin, bu tarz organizasyonlarda yer alan ülkelerden ülkemiz sporcularının yetenek anlamında bir farkının olmadığını dile getirirken, Salih Hekimoğlu ilerleyen nesillerdeki gençlerin önünün açılabilmesi için adımlar atılmasına vurgu yaptı. Ferdi Gürses, yaşadıkları topraklarda gerçekleşen bu tür turnuvalara katılamamanın acı olduğunu belirtirken, Kemal Şah bu tür turnuvaları Kıbrıs’ın kuzeyinde yer alan sporcuların sadece izlediğini kaydetti. İşte plaj voleybolu sporcularının yaptıkları açıklamalar:

Kerem Karaduman: “Sadece Türkiye’deki turnuvalara katılabiliyoruz”
“Ben bir sporcu olarak ülkemizde bize engel olan ambargolar nedeniyle çeşitli yurt dışı turnuvalarına katilamamanın ezikliğini yaşıyorum. Ben ve benim gibi sporculara fırsat verilmesi halinde ve üst düzey platformlara katılma hakkı sağlandığı takdirde ülkemizi başarılı bir şekilde temsil edebiliriz. Ancak mevcut durumumuz her zaman önümüzü kesmekte. Sadece Türkiye turnuvalarına ve ülkemizde yapılan turnuvalara katılabiliyoruz. Hatta kendi içimizde bile federasyon tarafından ambargo görüyoruz. Federasyon tarafından engellere maruz kalıyoruz. Çok yetenekli sporculara sahibiz ancak yeteneklerimizi boşa harcayarak yok olup gidiyoruz. Umarım bundan sonraki senelerde çeşitli fırsatlar yaratılır ve ambargolar son bulur. Bizler de ülkemizi en iyi şekilde temsil ederiz. Örneğin Güney Kıbrıs’taki turnuvaya katılamıyoruz. Bu bizi derinden üzüyor. Bizlerin onlardan hiçbir eksiği bulunmamakta. Bizler o platformda olsak ben eminim ki iyi sonuçlar elde ederiz”

Ali Osman Nurettin: “Katılacak olanlardan bir farkımız yok”
“En başta bir insan sonrasında Kıbrıslı Türk bir sporcu olarak tüm dünya tarafından adeta yokmuş muamelesi görmek gerçekten çok acı bir durum. Larnaka’da başlayacak olan 21 yaş altı FIVB Plaj Voleybolu Dünya Şampiyonası’na ve bunun gibi daha bir çok uluslararası turnuvaya katılamamak gerçekten çok trajik bir durum.

Önümüzdeki şampiyonanın Larnaka’da gerçekleştirilecek olmasıda olayın eziklik ve çaresizlik boyutlarını tüm gerçekliğiyle ortaya koyuyor.
Halbuki turnuvaya katılamama nedenimiz ne bir yetersizlik ne de elemeleri veya başarı kriterlerini geçememek değil. Bunun tam olarak nedenini bilmiyorum ama ismine ambargo deniliyor. Bana göre ülke voleybolunda özellikle plaj voleybolunda potansiyelimiz gerçekten çok yüksek. Önümüze gerçek bir hedef konsa ve o hedefe doğru çalışarak ilerlesek çok başarılı olacağımıza inanıyorum. Ama hedef koymayı geçin kendi imkanlarımızı bile doğru düzgün kullanmıyoruz. Günlük hatta saatlik işler yaparak durumu kurtarıyoruz. Ülkemiz bu spora o kadar elverişliyken bunları değerlendirmiyoruz. Koskoca sezonu 3 turnuvayla kapatıyoruz, gidebileceğimiz turnuvlara gitmiyoruz, sonra da ambargoların arkasına saklanıyoruz ama aslında ambargoyu kendi kendimize uyguluyoruz. Keşke Larnaka’daki turnuvaya katılabilseydik bunu gerçekten çok isterdim çünkü katılacak olanlardan bir farkımız yok”

Salih Hekimoğlu: “Bizden sonraki gençlerin önü açılmalı”
“Güney Kıbrıs’ta yapılacak olan U21 Plaj Voleybolu turnuvasına takımlarımızın ülkemize uygulanan ambargolardan dolayı katılmayacağımız için çok üzgünüm. Bizi tanıyan Türkiye’nin bu turnuvada iki takımla katılacak olması ve bizim yetenekli gençlerimizin bu turnuvada yer alamaması gerçekten üzücü. Özellikle plaj voleybolunda takımlarımız ne kadar iyi olduğunu Türkiye’de kanıtlamasına rağmen bu turnuvada ülke olarak yer almamız gerektiğini düşünüyorum. Voleybol Federasyonu’nun gerekeni en kısa zamanda masaya yatırıp en azından bizim arkamızdan gelen gençlerin önünün açılması gerekmektedir.”

Ferdi Gürses: “Yaşadığımız topraklardaki turnuvalara katılamamak en acısı”
“Tanınmayan bu ülkede Türkiye’de o kadar başarı alınırken böyle özel turnuvalara katılamamak çok üzücü. Turnuvalarda iyi dereceler alınacağına inancım kesindir. Sporcularımızın artık daha iyi turnuvalarda ve daha iyi koşullarda profesyonelce oynaması gerekiyor. En kısa zamanda ambargolar kalkar umarım. Üzerinde yaşadığımız topraklarda yapılan turnuvalara katılamamak en acısı sanırım”

Kemal Şah: “Sadece izliyoruz”
Voleybola ve plaj voleyboluna gönül vermiş bir sporcu olarak benim sporculuk hayatım boyunca Kıbrıs’ın kuzeyinde yaşıyor olmanın hiçbir avantajını görmedim. Aynı adanın yarısı Avrupayken diğer yarısı tam anlamı ile yer yüzünde varoluşunun inkar edildiği bir yerdir. Bu ne yazık ki ülkemizde yetişen yetenekli ve dünya çapındaki başarılı olabilecek tüm sporcuların harcanmasına neden oluyor. Bu ambargolar kalkmadığı süreüce de harcanmaya devam edecek. Larnaka’da U21 Dünya Şampiyonası yapılıyorken biz Kıbrıs’ın kuzeyinde yaşayanlar sadece izliyoruz. Bir Kıbrıslı olarak Kıbrıslı sayılmamak gerçekten üzücü bir durum”

Bu haber toplam 1450 defa okunmuştur