1. HABERLER

  2. ÖZEL HABER

  3. ‘SADECE BAKAN ONAYI İLE KİRALAMA SÜRESİ UZATMA GİRİŞİMİ!
‘SADECE BAKAN ONAYI İLE  KİRALAMA SÜRESİ UZATMA GİRİŞİMİ!

‘SADECE BAKAN ONAYI İLE KİRALAMA SÜRESİ UZATMA GİRİŞİMİ!

Azınlık Hükümeti ‘Taşınmaz Hazine Mallarının kiralanması’nda değişiklik getirdi, CTP’nin tepkisi üzerine Yasa Tasarısı’nı geri çekti…

A+A-

Meltem SONAY

UBP-DP Azınlık Hükümeti, ‘Taşınmaz Hazine Mallarını Kiralanması’na ilişkin yasada değişiklik yaparak, hazine mallarının kiralanmasında ‘Bakanların yetkisini genişletme’ girişiminde bulundu.

Azınlık Hükümeti Cumhuriyet Meclisi’ne göndererek ivedilik talep ettiği Taşınmaz Hazine Malları (Kiralama ve Değerlendirme) (Değişiklik) Yasa Tasarısı ile kiralama sürelerini UZATMADA BAKAN YETKİSİ’nin yeterli olmasına ilişkin düzenleme geçirmek istedi, muhalefetin tepkisiyle karşılaştı.

TEPKİ ÜZERİNE GERİ ÇEKTİ…

Başbakan Yardımcısı, Maliye Bakanı Serdar Denktaş, CTP’nin ‘Bakanlar Kurulu ile Cumhuriyet Meclisi’nin by pass edilmesine yol açacak düzenlemeler içeren Tasarı’ya TEPKİ göstermesi üzerine, Yasa Tasarısı’nı geri çekti.

UBP-DP Azınlık Hükümeti Cumhuriyet Meclisi’ne göndererek ivedilik talep ettiği Taşınmaz Hazine Malları (Kiralama ve Değerlendirme) (Değişiklik) Yasa Tasarısı ile kiralama sürelerini UZATMADA BAKAN YETKİSİ’nin yeterli olmasına ilişkin düzenleme geçirme girişiminde bulundu… 

Mevcut Yasa ‘Bakanlar Kurulu’, ‘Cumhuriyet Meclisi’ni işaret ediyor!..

Mevcut Taşınmaz Hazine Malları (Kiralama ve Değerlendirme) Yasası göre, Taşınmaz Hazine Mallarını Kiralanması’nda 10 YILA KADAR BAKAN, 49 YILLIĞINA KADAR BAKANLAR KURULU, 99 YILLIĞINA KADAR ise CUMHURİYET MECLİSİ yetkili… Bu sürelerin uzatılmasında da yine kiralanma süresine göre Bakan, Bakanlar Kurulu ve Cumhuriyet Meclisi onayı aranıyor.

Bakan’a 10 yıl, 10 yıl uzatma hakkı!

Azınlık Hükümeti’nin sunduğu Yasa Tasarısı, taşınmaz hazine malına ilişkin 10 yıllık kiralama süresinin dolmasının ardından bakan tarafından on yıl, on yıl uzatılabilmesini düzenliyordu.

Bakan’ın ‘on yıl, on yıl’ uzatabileceği kiralama süresi ile toplamda 50 yılı aşsa dahi, ne Bakanlar Kurulu, ne de Meclis devreye girebilecekti, her şey ilgili bakanın iki dudağı arasında olabilecekti.

 

ESAS YASA’NIN DEĞİŞTİRİLMEK İSTENEN İLGİLİ MADDELERİ ŞÖYLE:

(2)   Kira süresi hiçbir şekilde doksan dokuz yılı aşamaz. On yıla kadar kiralamalarda Bakan yetkilidir.  On bir - elli yıl arası kira süreleri için Bakanlar Kurulunun, elli yılı aşan kira süreleri için de Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti Cumhuriyet Meclisinin onayı gerekir.

(3) Kira süresi sonunda, amaca uygun kullanımın veya ülke ekonomisine katkının devam ettiği yargısına ve/veya somut saptamalara varılırsa, kiracının başvurusu üzerine kira sözleşmesi, yukarıdaki  (1)'inci ve (2)'inci fıkra kuralları uyarınca uzatılabilir.  Ancak bu uzatma, (2)'inci fıkrada öngörülen süreleri aşamaz.

 

Meclis’te gündem oldu, CTP tepki koydu!

Meclis, Başbakanlık’ın Hukuk Siyasi İşler ve Dışilişkiler Komitesi gündeminde bulunan “Taşınmaz Hazine Malları (Kiralama ve Değerlendirme) (Değişiklik) Yasa Tasarısı’nın komitede ivedilikle görüşülmesine ilişkin tezkeresini görüştü.

Başbakan Yardımcısı, Maliye Bakanı Serdar Denktaş, CTP’nin ‘Bakanlar Kurulu ile Cumhuriyet Meclisi’nin by-pass edilmesine yol açacak düzenlemeler içeren Tasarı’ya TEPKİ göstermesi üzerine, Yasa Tasarısı’nı geri çekti…

Muhalefetin ‘bilgi’ talep ettiği Tasarı üzerine söz alan Başbakan Yardımcısı Serdar Denktaş, uygulamada yaşanan bazı sıkıntıların aşılması için yasanın gündeme geldiğini, bu konuda Savcılık görüşü bulunduğunu, kira sözleşmelerinin uzatılmasına fırsat veren bir değişiklik olduğunu belirtti. 

Erhürman “Tehlikeli olacak” dedi, Denktaş tasarıyı geri çektiklerini açıkladı

CTP Genel Başkanı Tufan Erhürman, Bakanlar Kurulu ve Meclis’in yetkisinde olması gereken bir yetkinin, sadece bakanın yetkisinde olacağını, bunun “son derece tehlikeli” olacağına vurgu yaptı.

Yasa Tasarısı’ndaki mantığın sistemi bozduğuna işaret eden Erhürman, Bakanlar Kurulu ve Meclis’in iradesini By pass edecek tasarıya oylarının olumsuz olacağına vurgu yaptı.
Bunun üzerine Denktaş, yeniden söz alarak, ‘her pratikleştirme adımının altında kulp aranırsa bulunabileceğini’ kaydetti, yasa tasarısını geri çektiklerini açıkladı.

Angolemli: “Geri çekilmesi doğru oldu”

TDP Milletvekili Hüseyin Angolemli, kiralanan malların kontrol edilmesi gerektiğini, bu konuda yapılan ilk yasaların akla uygun şekilde düzenlendiğini belirtti. Angolemli, yasa tasarısının geri çekilmesi kararının doğru olduğunu söyledi. 

 

Bu haber toplam 2742 defa okunmuştur
Etiketler :