1. HABERLER

  2. ÖZEL HABER

  3. ‘Sabit Kur’ için gözler ÜNİVERSİTELERDE
‘Sabit Kur’ için gözler ÜNİVERSİTELERDE

‘Sabit Kur’ için gözler ÜNİVERSİTELERDE

Hükümetin ‘döviz krizi’ne karşı belirli alanlarda ‘sabit kur’ belirlemesi ile gözler yüksek öğenim sektörüne çevrildi

A+A-

 

• Dövizdeki tırmanış karşısında hükümet gümrük, fon ve tapu harçlarında ‘sabit kur’ uygulaması açıklarken, üniversite sektörü henüz adım atmadı!

• Üniversitelerin açılmasına az bir süre kala ‘döviz üzerinden’ harç uygulaması bulunan üniversiteler temkinli.


Üniversitelerde durum?


• DAÜ: Kıbrıslı Türk ve Türkiyeli öğrencilere TL
•  GAÜ: Kur sabitlenmesi değerlendirilecek
•  LAÜ: Kıbrıslı Türk ve Türkiyeli öğrencilere TL
•  YDÜ: Ekonomiye müdahale hakkımız yok
• UKÜ: Kuru sabitleme fikrine sıcak bakıyoruz
• ODTÜ: Kıbrıslı Türk ve Türkiyeli öğrencilere TL
• AKUN: Kıbrıslı Türk ve Türkiyeli öğrencilere TL


Didem MENTEŞ

Uzun bir süredir dövizde yaşanan iniş-çıkışlar üniversitelerin harç uygulamalarında etkili oldu. Okulların açılmasına az bir süre kala, dövizin yükselmesi durumunda kimi üniversite ‘kuru sabitlemeyi’ düşünürken, kimi ise bu duruma sıcak bakmadı. Kimi üniversite ise geçtiğimiz yıllarda yaşanan sıkıntılar nedeniyle okul hacını Türk Lirası’na dönüşürdü…

Kuru sabitleme şuanda görülmüyor

Dövizin belirsizliği bazı üniversitelerin Türk Lirası üzerinden fiyat uygulamasına geçmesinde etkili olurken, bazı üniversiteler de dövizin gidişatına göre hareket etmeyi planlıyor. KKTC ve TC uyruklu öğrenci harçlarında Türk Lirası’na geçiş yapan üniversitelerimiz dövizin yükselmesinden etkilenmezken, buna bağlı olarak öğrenci kayıtlarında da artış yaşandığına dikkat çekti.
Kimi üniversitelerimiz ise dövizin gidişatına göre hareket etmeyi planlayarak, ‘kuru sabitlemeyi’ düşünebileceklerini ifade etti. Özel bir üniversite ise kurun sabitlenmesinin ekonomiye doğrudan müdahale olacağı gerekçesiyle, günlük kurdan harçları almaya devam edeceğini vurguluyor.

Üniversitelerin yetkilileri ne dedi?

DAÜ Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Hasan Amca uzun bir süre önce üniversite harcının KKTC ve TC öğrenciler için Türk Lirası’na dönüştürdüklerini belirterek, yalnızca yabancı uyruklu öğrenciler dolar üzerinden ödeme yaptığını söyledi.
Şuanda döviz sürecini takip ettiklerini belirten GAÜ CEO’su Yrd. Doç. Dr. Asım Vehbi ise okulun açılmasına 1 aylık bir süre olduğunu ve bu süreçte dövizin iniş-çıkışına göre ‘kuru sabitleme’ konusunu değerlendireceklerini dile getirdi.
LAÜ Rektör Yardımcısı Doç. Dr. Akın Cellatoğlu, üniversite olarak geçen yıl KKTC ve TC öğrenciler için okul harcını TL’ye dönüştürdüklerini belirterek, bu kararın geri dönüşümümün üniversiteye avantaj sağladığını vurguladı.
YDÜ Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Şenol Bektaş ise güz dönemi için harçların yatırıldığını, gerekli ödemelerin yapıldığını belirterek, tek taraflı ekonomiye müdahale edilemeyeceği için döviz kurundan sabitleme yapamayacaklarını dile getirdi.
ODTÜ KKK Kurumsal İletişim Müdürü Habibe Muhtaroğlu da Kıbrıslı Türk ve Türkiye kökenli öğrencilerin Türk Lirası üzerinden ödeme yaptığını dile getirdi.
Bu arada konuyla ilgili görüşlerini almaya çalıştığımız British University of Nicosia (BUN),  YENİDÜZEN’e geri dönüş yapacaklarını belirtmelerine rağmen yanıt vermedi. 

------------------------------------------------------------------------------------


DAÜ: “Harçlarımız TL üzerinden ödeniyor”

Doğu Akdeniz Üniversitesi (DAÜ) Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Hasan Amca ise uzun bir süre önce üniversite harcının KKTC ve TC öğrencilerine Türk Lirası, yabancı uyruklu öğrencilere de dolar üzerinden işlem yapıldığını dile getirdi. Amca, “Bizim harçlarımız KKTC ve Türkiye uyruklu öğrencilere Türk Lirası üzerindendir. Bu nedenle kur sabitlemesine gerek duyulmuyor. Yalnızca yabancı uyruklu öğrencilerimiz dolar üzerinden harçlarını yatıyor. Onlar için herhangi bir sıkıntı yoktur. Bu nedenle öğrenci kaydında bir sıkıntı da yaşanmamıştır”


--------------------------------------------------------------------------------

GAÜ: “Sürece göre durumu değerlendireceğiz”

Girne Amerikan Üniversitesi (GAÜ) CEO’su Yrd. Doç. Dr. Asım Vehbi, şuanda süreci takip ettiklerini, okulun açılmasına 1 aylık bir süre olduğunu ve bu süreçte dövizin iniş-çıkışına göre ‘kuru sabitleme’ konusunu değerlendireceklerini dile getirdi. Vehbi, şunları aktardı: “GAÜ olarak biz geçtiğimiz 30 yıla bakacak olursak, en fazla döviz kurunu sabitlemiş bir üniversiteyiz. Her ekonomik krizde kontrole alacağımızda döviz kurlarını sabitledik. İhtiyaç olduğunda yapacağız. Şuanda önümüzü net göremediğimiz için karar almadık. Okulun açılmasına 1 ay var ve panik içerisinde karar almak istemiyoruz. İhtiyaç olduğunu düşünürsek, öğrencilerimizi mağdur etmemek için kuru sabitleyebiliriz. Bu yükseliş okulun açılmasına 2-3 gün kala inişe gitmezse, ona göre karar vereceğiz. Finansçılarımızın çalışmaları devam ediyor, yakından durumu takip ediyoruz”

--------------------------------------------------------------------------------

LAÜ: “Geçen yıl harç ödeneklerini TL’ye dönüştürdük bunun avantajını gördük”

Lefke Avrupa Üniversitesi (LAÜ) Rektör Yardımcısı Doç. Dr. Akın Cellatoğlu, üniversite olarak geçen yıl KKTC ve TC öğrenciler için okul harcını Türki Lirası’na dönüştürdüklerini belirterek, bu kararın geri dönüşümümün üniversiteye avantaj sağladığını dile getirdi.
Cellatoğlu, şunları ifade etti: “Kurun sabitlenmesi LAÜ’yü fazla etkilemiyor. Biz geçen yıl öngörü yaparak, öğrenci harçlarını TL’ye dönüştürdük. Bunun bize geri dönüşümü iyi oldu. Öğrenci kaydı dönüşü % 91.43’e yükseldi. Ek kontenjanlardan fazla öğrenci alamazdık ama şuanda bunun avantajlarını yaşadık. Her dolarla bu sıkıntıları ciddi şekilde yaşıyorduk. Rektörümüzün öngörüsüyle harç ücretlerini TL’ye dönüştürdük. Yabancı uyruklu öğrencilerimiz dolar üzerinden harç ödemeye devam ediyor, onlar normal döviz kuru üzerinden uygulama yapılıyor. Tabi bana göre kur sabitlenirse bunu etkileri de olur”


---------------------------------------------------------------------------------

YDÜ: “Ekonomiye doğrudan müdahale etmeye hakkımız yok”

Yakın Doğu Üniversitesi (YDÜ) Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Şenol Bektaş, güz dönemi için harçların yatırıldığını, gerekli ödemelerin yapıldığını belirterek, tek taraflı ekonomiye müdahale edilemeyeceği için döviz kurundan sabitleme yapamayacaklarını dile getirdi.
Bektaş, “Üniversite olarak kuru sabitleme gibi bir düşüncemiz yoktur. Ekonomiye doğrudan müdahale etmeye hakkımız yok. Güz dönemi için harçlar ödenmiştir. Harcını önceden ödeyen öğrenciler var ama ödemeyenler için kuru sabitlemeye gidemeyiz çünkü bu kaosa neden olur. Çift başlı kur düzenlemesine gitmek mantıklı değildir. Hocalarımızı da döviz üzerinden ödüyoruz. Olaylara neden olan bizler değiliz. Sistemi bozmak istemiyoruz. Bu nedenle Yakın Doğu Üniversitesi olarak günlük kurlar üzerinden ödeyeceğiz ve ödeneceğiz”

--------------------------------------------------------------------------------

UKÜ: “Genel olarak kuru sabitleme fikrine sıcak bakıyoruz”

Dövizin yükselişte olması nedeniyle öğrencileri mağdur etmemek amacıyla ‘kuru sabitleme’ düşüncesinde olduklarını söyleyen Uluslar arası Kıbrıs Üniversitesi (UKÜ) Rektörü Prof. Dr. Halil Nadiri, gelecek hafta içerisinde karar üreteceklerini dile getirdi. Nadiri, şunları aktardı: “UKÜ olarak biz geçen yılda kuru sabitleme uygulaması yaptık. Bu yıl da konu gündemimizdedir. Kuru sabitleme yaklaşımına sıcak bakıyoruz çünkü öğrencilerimizi ve ailelerini mağdur etmek istemiyoruz. İktisadi ve İdari Bölümü’ndeki arkadaşlarımız gerekli araştırmaları ve değerlendirmeleri yaparak rapor hazırlayacaklar. Genel olarak kuru sabitleme fikrine geçen yıl olduğu gibi sıcak baktığımızı söyleyebilirim. Gelecek hafta içerisinde bununla ilgili karar üreteceğiz”

-------------------------------------------------------------------------------------

ODTÜ: “Kıbrıslı Türk ve Türkiyeli öğrenciler TL ödüyor”

Orta Doğu Teknik Üniversitesi Kuzey Kıbrıs Kampusu (ODTÜ KKK) Kurumsal İletişim Müdürü Habibe Muhtaroğlu, Kıbrıslı Türk ve Türkiye kökenli öğrencilerin Türk Lirası üzerinden ödeme yaptığını bu nedenle kur sabitleme sıkıntısı olmadığını dile getirdi. Muhatroğlu, şunları belirtti: “Döviz üzerinden ödemeler yalnızca uluslar arası öğrenciler için uygulanmaktadır. Onların kazançları döviz üzerinden olduğu için yaşanan bu sıkıntılar onlara etkilemiyor. Bu nedenle yabancı uyruklu öğrencilerimize günlük dolar kurundan uygulama yapılıyor. Bu sene Türkiyeli öğrenciler yıllık 18 bin 400 TL, KKTC uyruklu öğrenciler için ise 12 bin TL olarak ücretlendirme yapılmıştır”

------------------------------------------------------------------

AKUN: “Üniversite harcımız TL üzerinden uygulanıyor”

Akdeniz Karpaz Üniversitesi (AKUN) Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Ahmet Yörükoğlu, öğrenci harçlarının Türk Lirası üzerinden işlem gördüğünü belirterek, yabancı uyruklu öğrencilerin günlük kurdan ödeme yaptığını dile getirdi. Yörükoğlu; “Kıbrıslı ve Türkiye kökenli öğrenciler için üniversite olarak Türk Lirası üzerinden ödeme yapılıyor. Yıllık okul harcımız 5 bin 700 TL olup isteğe göre döviz üzerinden de ödeme alabiliyoruz. Yabancı uyruklu öğrenciler ise günlük kurdan ödeme yapıyorlar. Okul harcı miktarları önceden tespit edildiği için normal ücret üzerinden ödeme alınıyor” dedi.

///

Bu haber toplam 8559 defa okunmuştur