1. HABERLER

  2. ÖZEL HABER

  3. S.Denktaş: YK kararı yok ama yakıt geldi
S.Denktaş: YK kararı yok ama yakıt geldi

S.Denktaş: YK kararı yok ama yakıt geldi

Kıb-Tek Yönetim Kurulu üyeleri arasında elektrik santrallerini çalıştıracak yakıt alımıyla ilgili henüz adım atılmadı ancak Maliye Bakanı Denktaş YK kararı olmadan yakıt alındığını açıkladı.

A+A-

Didem MENTEŞ

Kıbrıs Türk Elektrik Kurumu (Kıb-Tek) Yönetim Kurulu üyeleri arasında Cratos’un 9 milyon TL’lik elektrik borcu nedeniyle yaşanan kriz henüz aşılmazken, elektrik santrallerini çalıştıracak yakıt alımıyla ilgili de henüz adım atılmadı.

Bir süre yönetim kurulu toplantılarına katılmayan DP’li üyelerden sadece bir üye, geçtiğimiz Perşembe günü toplantıya katılarak, alınması gereken 70- 80 tane karara imza atarken, ‘yakıt’ alımıyla ilgili herhangi bir adım atılmadı.

Dün Meclis’te konuşma yapan Başbakan Yardımcısı ve Maliye Bakanı Serdar Denktaş, kendisinin talimatıyla DP’li üyenin son toplantıya katıldığını belirterek, bazı kararların imzalandığını ancak bu kararlar arasında ‘9 milyonluk bağış konusu’ ve yakıt alımı konusu olmadığını açıkladı. Denktaş, ayrıca Kıb-Tek yetkililerin ‘yakıt bitiyor’ açıklamaları ardından ülkeye 10 bin tonluk yakıt geldiğini açıkladı.

9 Mart'ta toplantı yapıldı

Hatırlanacağı üzere Kıb-Tek Yönetim Kurulu Başkanı Hasan Erçen ile Kıb-Tek Müdürü Gürcan Erdoğan, geçtiğimiz haftalarda bazı basın kuruluşlarına verdikleri demeçlerde, DP’li üyelerin yönetim kurulu toplantılarına katılmaması nedeniyle Kıb-Tek’in elektrik santrallerini çalıştıracak yakıtı alamayacak durumda olduğunu açıklamıştı. Kıb-Tek Yönetim Kurulu Başkanı Erçen, Kıbrıs Postası’na verdiği demeçte 45 günlük yakıtın kaldığını söylemiş, elektrik üretiminde kullanılan fuel oil için ihalenin Merkezi İhale Komisyonu’nda beklediğini ve bir türlü açılamadığını aktarmıştı.

Mart ayının başında yapılan bu açıklamaların ardından 9 Mart Perşembe günü DP’li yönetim kurulu üyesi Ali Tunçtaşlı’nın, Başbakan Yardımcısı Serdar Denktaş’ın talimatıyla toplantıya katıldı.

Kıb-Tek yetkilileri açıklama yapmadı

YENİDÜZEN,  Kıb-Tek yetkililerine Perşembe günü gerçekleşen bu toplantıda yakıt alımıyla ilgili bir karar alınıp alınmadığını sordu. Kıb-Tek Müdürü Gürcan Erdoğan Yönetim Kurulu’nun yaptığı toplantıyla ilgili açıklama yapmazken, Kıb-Tek Yönetim Kurulu Başkanı Hasan Erçen ise ulaşılamadı.

KIB-TEK Yönetim Kurulu Asbaşkanı Ersin Görsay ise Kıb-Tek’in özel bir devlet kurumu olduğunu, kurumu yıpratmamak için basın önünde tartışılmasını doğru bulmadığını ifade ederek, demeç vermek istemediğini dile getirdi.

“10 bin ton yakıt geldi”

Öte yandan Kıb-Tek konusu Meclis’te de konu oldu.  CTP Milletvekili Erkut Şahali, “KIB-TEK’te neler oluyor?” başlıklı konuşması ardından Başbakan Yardımcısı ve Maliye Bakanı Serdar Denktaş söz alarak açıklamalarda bulundu. Denktaş, DP’li üyelerin toplantıya katılmamaları nedenin 9 milyon TL’lik bağış uygulamasına eşdeğer de başka bir uygulamanın gündeme gelmesi olduğunu ve onun görüşülmemesi için toplantıya katılmadıklarını ancak geçtiğimiz haftada yapılan son toplantıya kendi talimatıyla bir üyenin katıldığını vurguladı. Denktaş, alınması gereken 70- 80 tane kararın bu toplantında alınarak imza atıldığını belirterek, bu kararlar içerisinde 9 milyon TL’lik bağış konusu ve yakıt konusu olmadığının da altını çizdi. Denktaş, ayrıca Kıb-Tek yetkililerin ‘yakıt bitiyor’ açıklamalarının doğru olmadığını bu açıklamaların hemen ardından ülkeye 10 bin tonluk yakıt geldiğini açıkladı.


“‘Yakıt bitiyor” açıklamaları doğru değil, 10 bin ton yakıt geldi”

Maliye Bakanı Serdar Denktaş, Kıb-Tek ile ilgili olarak yaptığı konuşmada,   “Kıb-Tek’in kötü, eksik, fazla yönetim, eksik hat fazla hat gibi bir sürü neden vardır. Miladı dolmuş santrallerin de etkisi var, yüksek maliyette elektrik üretmemizin içinde bunların her biri bir pay elde ediyor” dedi.

Denktaş, Kıb-Tek’in parasını alsa da (trafo, direk götürmek gibi) bazı hizmetleri yıllarca yerine getirmediğini belirterek, “köprü başını tutmuş haraççı misali bu rakamları topluyor ama hizmeti verme aşamasında yok. Bu bir sürü nedenden kaynaklanıyor. Bu her dönem için geçerlidir” dedi.

Cratos Otel’e 9 milyon TL’lik bağış konusuna da araştırma yaptığını söyleyen Serdar Denktaş, şöyle dedi: “Bizden turizme 10’ar kuruşluk parafe katkısı yapılıyor. Biz bu katkıyı tüm iznini almış ve saat bağlamış kuruluşlara yapabiliyoruz. Çünkü şantiye elektriğine bağlıysa bir takım izinlerini bitirmemiş demektir. Bir yerde zorluyoruz izinleri bitir ki bu ödemeyi yapayım. 9 milyonluk bağışla ilgili Mahkeme kararı bize geldiğinde, bize 5 milyonluk bir katkı ödememiz istendi, biz reddettik. Ama mahkeme kararında bu katkının faizleriyle ödenme talebi var. Dava bize açıldı ve bizim bulunmadığımız bir ortamda bu karar alındı. Şimdi araştırdığımız ise şantiye elektriğinden normal elektriğe geçiş için gerekli ödeme yapılmış mıydı da hizmet elektrik kurumu tarafından götürülmedi. Durum buysa haklılık payı var, biz itiraz nizamnamede her şey ortaya çıkacak”

“Gündemde olsa bile görüşülmeyecek”

Kıb-Tek Yönetim Kurulu’nda bazı sıkıntılar yaşandığını ve bu konuyu birçok kez görüştüklerini belirten Denktaş, sorunu gidermenin mümkün olmadığını söyledi. Denktaş, DP’li üyelerin toplantıya katılmamaları nedenin 9 milyon TL’lik bağış uygulamasına eşdeğer de başka bir uygulamanın gündeme gelmesi olduğunu ve onun görüşülmemesi için toplantıya katılmama kararı aldıklarını aktardı. Denktaş, “gerekli istişareyi yaptıktan sonra ben, katılın, gündemde olsa bile görüşülmeyecek, diğer konuların altına imzanızı atın dedik ama bazı sirküler kararlar vardı, alınmadı” dedi.

“‘Yakıt bitiyor” açıklamaları doğru değil”

Kıb-Tek Yönetim Kurulu Başkanı’nın ‘yakıt bitiyor, jeneratörlerinizi hazırlayın’ şeklindeki açıklamasının doğru olmadığına işaret eden Denktaş, bu açıklamanın hem içerik olarak hem de vatandaşı kuşkuya sokması yönünden yanlış olduğunu ifade etti. “Açıklamayı yaptıkları günün ertesi günü ya da iki gün sonra buraya 10 bin tonluk gemi geldi, boşalttı yakıtı. İhaleye çıkılması gerekiyor mu? Evet. 2 Şubat’ta bize yazı yazdılar. Kendilerine eksiklerin neler olduğunu ve bunları tamamlarını yazdık. Merkezi İhale Komisyonu’na giden yazı var. O değişiklikler henüz gelmedi, gelse hemen çıkacağız. Gayet rahatta 1 ay içinde bitecek bir şeydir. Uluslar arası bir ihale olacak ve yakıt gelmeye devam edecek. Yakıt nedeniyle jeneratör hazırlatacak bir tehlike yok.  Ya bu işler sona erecek, bu atışma bitecek ya da hükümet önlemini alacak.Bizim arkadaşlar bu bağış olayına karşı çıkmış. Karşı çıkmış olabilirler ama karşı tarafın gerekçelerini açıklaması lazımdı. Burada bir eksiklik var. Yönetim Kurulu’nda bir diyalog eksikliği var. Ama bu eksikler giderilecektir” dedi.

Yakıt alınması konusunda karar alınmadı

Kıb-Tek’de alınması gereken 70- 80 tane karar olduğunu, DP’li bir Yönetim Kurulu üyesinin kendisinden talimat alarak son toplantıya katıldığını söyleyen Denktaş, yönetim kurulu üyesinin bu kararlara imza attığını belirtti. Denktaş, bu kararlar içerisinde 9 milyon TL’lik bağış konusu ve yakıt konusu olmadığının da altını çizdi.

 


 

Bu haber toplam 2692 defa okunmuştur
Etiketler : , ,