1. HABERLER

  2. DÜNYA

  3. Rusya ile 11 anlaşmaya imza
Rusya ile 11 anlaşmaya imza

Rusya ile 11 anlaşmaya imza

Güney Kıbrıs ile Rusya arasında 11 anlaşma imzalandı

A+A-

 

Güney Kıbrıs ile Rusya, aralarında Rus savaş gemilerine Akdeniz’de kolaylık sağlayacak anlaşmanın da bulunduğu 11 devletlerarası anlaşmaya imza koydu.

Kıbrıs Rum haber kaynaklarına göre, Rusya Cumhurbaşkanı Vladimir Putin’in ikametgahında Güney Kıbrıs Başkanı Nikos Anastasiadis ile Putin’in himayelerinde Güney Kıbrıs Dışişleri Bakanı Yoannis Kasulidis ve Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov tarafından 11 anlaşmanın 8’i imzalandı. Geri kalanlar ise bürokratlar düzeyinde imzalandı.

Rus savaş gemilerine sağlanacak kolaylıklarla ilgili anlaşma, daha önce bu tarz bir anlaşmanın hiç imzalanmamış olması nedeniyle diğerlerinden ayrılıyor.

Anlaşma, 2 ülkenin savunma bakanlıklarının işbirliğini ve özellikle de Rusya’ya, Güney Kıbrıs denizcilik altyapısı düzeyinde kolaylıklar sağlanmasını öngörüyor.

Anlaşmalar

Güney Kıbrıs ile Rusya arasında imzalanan anlaşmalar şöyle;
1- İki ülkenin 2015-2017 yılları için ortak faaliyet programı. Bu program siyasi, toplumsal, insani, bilimsel ve teknik ilişkilere dair ikili ve çoklu işbirliği çerçevelerini içeriyor. Burada en önemli nokta, programın, Rusya’nın Kıbrıs sorunu ile ilgili açık tezini ortaya koymaktır.
2- İki ülkenin 1996 yılında imzaladıkları askeri ve teknik işbirliğinin güncellenmesi . Ana hedef, uluslar arası güvenliğin teminat altına alınması ve askeri personelin eğitilmesi.
3- Teröre karşı mücadele ve bu konuda personel eğitimi.
4- Yasa dışı uyuşturucu kaçakçılığı ile mücadele.
5- Her iki ülkenin savunma bakanlıkları arasında, denizcilik alanında, Kıbrıs tarafından Rusya tarafına kolaylık sağlanması da dahil olmak üzere işbirliği anlaşması.
6- İki ülkenin Eğitim Bakanlıkları arasında araştırma ve teknoloji alanlarında işbirliği.
7- Ticaret, Enerji, Taşımacılık, Tarım, Kültür ve Turizm alanlarında mali işbirliği protokolü.
8- İki ülkenin araştırma merkezleri arasında Eğitim, Kültür ve Bilim alanlarında işbirliği
İki ülkenin dışişleri bakanlarının imza koymadıkları, geriye kalan 3 anlaşma ise şöyle;
9- Rum sermaye piyasası komisyonu ile Rusya Merkez Bankası arasında işbirliği memorandumu.
10- Rum yatırımların Cezbedilmesi örgütü (CIPA) ile Rus Yatırımların Cezbedilmesi örgütü arasında yatırımların ileriye götürülmesi.
11- Lefkoşa Üniversitesi ile Moskova Uluslar arası ilişkiler devlet enstitüsü arasında işbirliği memorandumu. TAK

Bu haber toplam 1989 defa okunmuştur