1. HABERLER

  2. HABERLER

  3. “Rumlar masadan kaçışı kamufle etmeye çalışıyor”
“Rumlar masadan kaçışı kamufle etmeye çalışıyor”

“Rumlar masadan kaçışı kamufle etmeye çalışıyor”

Cumhurbaşkanlığı Sözcüsü Ertuğ: “İzolasyon vurgusu 1964’de de yapıldı…”

A+A-

Cumhurbaşkanlığı Sözcüsü Osman Ertuğ, BM Genel Sekreteri’nin Ada’daki Barış Gücü’nün görev süresinin uzatılmasıyla ilgili son raporunun yayınlanmasını fırsat bilen Kıbrıs Rum tarafının, gerek rapora gerekse Kıbrıs Türk tarafı ve Türkiye’ye karşı saldırı kampanyası sürdürdüğünü vurguladı. Bu yolla masadan kaçışın kamufle edilmeye çalışıldığına dikkat çeken Ertuğ, Rum tarafını Ortak Açıklama’ya riayet etmeye çağırdı.

Ertuğ, BM raporunda yer alan eksikliklerin giderilmesi için girişimlerinin sürdüğüne de dikkat çekti.

“Masadan kaçışı kamufle etmeye çalışıyor”

Ertuğ yazılı açıklamasında, Kıbrıslı Rum Sözcü Hristodulides’in raporu ağır bir dille eleştirdiğine ve bu arada Türk tarafına karşı suçlama oyunu yürüttüğüne dikkat çekti.
Hristodulides’e detaylı yanıt vermek niyetinde olmadıklarını kaydeden Ertuğ, koparılan gürültüyle Kıbrıs Rum tarafının masadan kaçmasının kamufle edilmeye çalışıldığını ifade etti.
Hristodulides’in rapora yönelik eleştirileriyle Rum tarafının, Güvenlik Konseyi’nin raporla ve Barış Gücü’nün görev süresiyle ilgili olarak ay sonunda alacağı kararı kendi lehlerine etkilemeyi amaçladığını kaydeden Ertuğ, iddiaları ne olursa olsun Kıbrıs Rum tarafının gerçekleri örtbas edemeyeceğini belirtti.
BM Genel Sekreteri’nin Barış Gücü raporunda bazı olumlu unsurlar yanında ciddi hatalar ve eksiklikler bulunduğunu da kaydeden Ertuğ, ancak rapordaki bu hata ve eksikliklerin Rum Sözcü’nün iddia ettiği şekilde olmadığını vurguladı.
Ertuğ, Kıbrıs Rum tarafının, raporun Kıbrıs Türk halkının 50 yılı aşkın bir süredir tabi tutulduğu izolasyon ve kısıtlamalara çok geç ve sınırlı da olsa değinmesine tahammül edemediğini ve bunun sorumluluğunu Türkiye’nin omuzlarına yüklemeye çalıştığını kaydetti.

“İzolasyon vurgusu 1964’de de yapıldı…”

Ertuğ, şöyle devam etti:

“Halbuki bu izolasyon ve kısıtlamaların, Türkiye daha burada yokken Rum saldırılarının başladığı 1963 yılına dayandığını herkes biliyor. BM Genel Sekreteri, daha o yıllarda, 1964’te BMBG’nin faaliyetlerine ilişkin olarak yayınladığı 10 Eylül 1964 tarih ve S/5950 sayılı raporunda, bu kısıtlamalar için ‘o kadar şiddetlidir ki gerçek bir abluka boyutundadır’ ifadesini kullanmıştır. BMGS’nin o dönemi kapsayan raporları benzeri ifadelerle doludur. Sayın Hristodulides’e bu raporlara bir göz atmasını tavsiye ederiz.”

“Hatanın düzeltilmesi için girişimler sürüyor”

Raporda yer alan eksikliğin giderilmesi için girişimlerinin sürdüğünü de bildiren Ertuğ, şunları kaydetti:

“Bize göre rapordaki en önemli eksiklik, BMGS’nin İyi Niyet Misyonu’yla ilgili 26’ıncı paragrafında Rum tarafının görüşmelerden çekilmesinden bahsederken, buna bahane olarak kullandığı Türkiye’nin yayınladığı NAVTEX’in Kıbrıs Türk tarafının talebiyle ve bizim adımıza yayınladığını belirtmemiş olmasıdır. Bu maddi hatanın düzeltilmesine yönelik girişimlerimiz sürmektedir.”
Raporda sözde “Kıbrıs Hükümeti”ne atıf yapılmasını kabul etmenin mümkün olmadığını belirten Ertuğ, 1964’ten beri tekrarlanan bu temel hatanın Güvenlik Konseyi’nin “kabul edilmez” dediği statükonun başta gelen unsuru olduğunu ve bunun sürdürülmesinin ancak statükonun kalıcılaşmasına hizmet edeceğini ifade etti.
Bunun Güvenlik Konseyi ve genelde BM teşkilatının Kıbrıs konusundaki temel bir çelişkisi, uzlaşının ve kapsamlı çözümün de en büyük engeli olduğunu kaydeden Ertuğ, Kıbrıs Rum tarafının sürdürdüğü egemenlik iddialarında, silahlı gasp yoluyla elde ettiği bu sıfatın arkasına saklandığını hatırlattı.

“Ortak açıklama’ya riayet etsinler”

BMGS’nin son raporunda iki tarafın “ortak malı” olarak tanımladığı hidrokarbonlar ve sözde “Münhasır Ekonomik Bölge” iddialarında da bu sıfatı kullandığına işaret eden Ertuğ, 11 Şubat 2014 tarihli Ortak Açıklama’da, egemenliğin eşit şekilde iki halktan kaynaklandığı yani kimsenin inhisarında olmadığı, ayrıca birinin diğeri üzerinde yetki ve otorite iddiasında bulunamayacağının açıkça belirtildiğini anımsattı.
Ertuğ, “Bu gerçekleri bir kez daha hatırlatırken, Kıbrıs Rum tarafını Ortak Açıklama’ya riayet etmeye ve sürdürdüğü suçlama oyununa son vermeye çağırırız” diye ekledi.

(tak)

Bu haber toplam 1519 defa okunmuştur