1. HABERLER

  2. SİYASET

  3. "Rumlar değil CTP beni tenkit ediyor"
Rumlar değil CTP beni tenkit ediyor

"Rumlar değil CTP beni tenkit ediyor"

"Bütün bu yerleri harita üzerine getirip bakarsanız, ortaya bir harita zaten çıkıyor."

A+A-

Cumhurbaşkanı ve bağımsız cumhurbaşkanı adayı Derviş Eroğlu, Kıbrıs Rum liderliğinin masaya harita getirmediğini ancak köy isimleri zikrettiğini belirterek, Alayköy’den Güzelyurt’a kadar olan bölgeleri istediklerini söyledi.

Cumhurbaşkanlığı Basın Bürosu’ndan verilen bilgiye göre, Eroğlu dün akşam Yılmazköy ve Alayköy’ü ziyaret ederek vatandaşlarla bir araya geldi.
Eroğlu, Cumhurbaşkanlığı seçim gündeminin yanı sıra Kıbrıs konusundaki gelişmeleri de anlattı.

Eroğlu’na ziyaretlerinde Ulusal Birlik Partisi (UBP) Genel Başkanı Hüseyin Özgürgün, Bayındırlık ve Ulaştırma Bakanı Demokrat Parti –Ulusal Güçler (DP-UG) Genel Sekreteri Hasan Taçoy, UBP Lefkoşa İlçe Başkanı ve Milletvekili Faiz Sucuoğlu, UBP Lefkoşa Milletvekilleri Zorlu Töre, Ersin Tatar ile DP UG Lefkoşa Milletvekili Mustafa Arabacıoğlu eşlik etti.

19 Nisan’da gerçekleştirilecek Cumhurbaşkanlığı seçimlerinde aday olduğunu anımsatan Eroğlu, “Başlattığımız müzakerelerde bir sonuç almak için adayım” dedi.

“6 ADAY VAR AMA TECRÜBELİ BİR LİDER SEÇİLMELİ”

Artık müzakere masasında muhatap da bulunmadığını ifade eden Eroğlu, Rum liderliğinin kısa sürede masaya ön şartsız olarak dönmesi gerektiğini belirtti.

Şu an Cumhurbaşkanlığı seçimi için 6 adayın bulunduğunu anımsatan Derviş Eroğlu, masada halkın haklarını savunabilecek, tecrübeli bir liderin olmasının önemine vurgu yaptı.

“Sizin sayenizde çeşitli makamlarda hizmet ettim. Bir parti, bir hükümet, bir devlet nasıl yönetilir biliyorum” diyen Cumhurbaşkanı Eroğlu, özellikle Kıbrıs olaylarını yaşayarak öğrendiğinin altını çizdi.

“BU SEÇİM MİLLETVEKİLLİĞİ SEÇİMİ DEĞİLDİR”

Cumhurbaşkanı Eroğlu şöyle devam etti:

“Şimdi de Kıbrıs Türk halkının istediği şekilde bir çözüme ulaşmak için görüşmecilik görevini yürütüyorum. Bu seçim milletvekilliği seçimi değildir. Halkı masada temsil edeceği liderin seçileceği bir seçimdir. Bu kadar süredir Kıbrıs sorununa bir çözüm maalesef bulamadık. Çünkü karşımızda çözüm istediğine emin olamadığımız, hatta istemediğine emin olduğumuz muhataplarımız var. Hirstofyas ile 2 yıl görüştük. Hristofyas ile benim ortaya koyduğum görüş çerçevesinde 5 kez zirve yaptık. En son zirvede, Ban Ki Moon, bu son şanstır demişti. Ama Hristofyas’ın tutumları nedeniyle sonuca ulaşamadık.”

Daha sonra Nikos Anastasiadis ile görüşme yaptığını ifade eden Eroğlu, Rum liderin iki kez masadan kalktığını söyledi.
Anastasiadis’in son olarak da Barbaros Hayreddin Paşa sismik araştırma gemisini bahane ederek müzakere masasından kaçtığına dikkat çeken Eroğlu, “şimdi masaya oturmak için de ön şartlar ortaya koyuyor” dedi.

“HRİSTOFYAS KAÇMADI, ANASTASİADİS KAÇTI”

Türkiye Petrolleri Anonim Ortaklığı’nın (TPAO) şu an denizde yaptığı faaliyetleri, KKTC’nin verdiği yetkiyle çalışma yaptığına vurgu yapan Eroğlu, Hrisrofyas’ın döneminde de denizde çalışma yapıldığını söyledi.

Cumhurbaşkanı Eroğlu, o dönem Hristofyas’ın görüşmelere devam ettiğini, ancak şimdiki Rum liderin masadan kaçtığını anlatarak “Herhalde ismini beğenmedi” diye konuştu.

“RUMLAR BENİ TENKİT ETMEDİ AMA CTP EDİYOR”

Eroğlu, Rum liderliğinin kabul edilemeyecek taleplerle geldiğini anlatarak sözlerini şöyle sürdürdü:
“Geçmişi aratmayacak, halkımızı bugünden daha iyi bir noktaya taşıyacak bir anlaşma arayışındayız. Bugünün gerçeklerini yok saymamalı. Bizim vatandaşlarımız hakkında hiçbir ülke yorum yapamaz. Toprak konusundaki aşırı talepleri de ortada. Mağusa Belediye sınırlarından itibaren, Güney Mesarya’yı, Alayköy’den itibaren Güzelyurt’a kadar olan bölgeyi, Kumyalı’dan itibaren bütün Karpaz’ı istiyorlar.

Bunların yanında Salamis Harabeleri gibi eski eser ve dini yerleri istiyorlar. Ancak bunların yanındaki köyleri de istiyorlar. Bunları harita olarak sunmak istediler ama ben dik durdum ve getirtmedim.

Bunun üzerine istedikleri yerlerin Rumca isimleri yazılı bir kâğıdı ortaya koydu. Bütün bu yerleri harita üzerine getirip bakarsanız, ortaya bir harita zaten çıkıyor.  Biz vatandaşlarımıza yalan söylemedik. Halkımızın istediklerini masaya koyuyoruz. Ama onların da bize getirmeye çalıştıklarını halkımızla paylaşıyoruz. Bunu yapıyorum diye beni Rumlar değil CTP tenkit etmeye başladı.”
(tak)

Bu haber toplam 1602 defa okunmuştur