1. HABERLER

  2. GÜNEY

  3. Rum basınında gündem ‘KIBRIS MÜZAKERELERİ’
Rum basınında gündem  ‘KIBRIS MÜZAKERELERİ’

Rum basınında gündem ‘KIBRIS MÜZAKERELERİ’

BM Genel Sekreteri’nin Kıbrıs Özel Danışmanı Espen Barth Eide’nin sürdürdüğü mekik diplomasisinde ortak zeminde buluşulamadığını açıklamasının ardından, Kıbrıs sorununa ilişkin değerlendirme ve yorumsal haberler Rum basınında geniş yer buldu.

A+A-

BM Genel Sekreteri’nin Kıbrıs Özel Danışmanı Espen Barth Eide’nin sürdürdüğü mekik diplomasisinde ortak zeminde buluşulamadığını açıklamasının ardından, Kıbrıs sorununa ilişkin değerlendirme ve yorumsal haberler Rum basınında geniş yer buldu.

Kathimerini gazetesi, “Eide, Bir Yenisine Kadar Solunum Cihazını Gösterdi” başlıklı haberinde, BM Genel Sekreteri Espen Barth Eide’nin, geçtiğimiz hafta, Kıbrıs sorununa ilişkin ilk istediği noktanın, Kıbrıslı Türk lider Mustafa Akıncı ile Kıbrıslı Rum lider Nikos Anastasiadis’in, Cenevre’de Kıbrıs sorununa ilişkin konferansa devam etmesini sağlayacak formülü bulmak olduğunu yazdı.

Diplomatik kaynaklara atıfta bulunan gazete, metodolojinin, her iki tarafı memnun edecek ve İsviçre’ye gitmelerini sağlayacak nitelikte olduğunu ancak Eide’nin, geçtiğimiz Cuma günü, ortak zeminin bulunamaması nedeniyle mekik diplomasisini sürdürmeyeceği şeklinde açıklama yaptığını anımsattı.

Müzakerelerin çöktüğünden söz edilmemesine karşın Cenevre’ye gidiş yönünde hazırlık bulunduğunu yazan gazete, Kıbrıs Türk tarafından, başka geri dönüşler ve caymalar olmamasının da yeterli olacağı şeklinde görüş ortaya konuldu.

Eide’nin mekik diplomasisi çerçevesinde yaşananlara da yer veren gazete, perşembe akşamı sürecin devamına ilişkin her şeyin havada olduğunu ve Cuma sabahı ise Akıncı ile Anastasiadis’in, bugün bir araya gelmesi yönünde önerinin ortaya konulduğunu yazdı. Eide’nin, Anastasiadis ile yaptığı telefon görüşmesinde, Türk tarafının yeni görüşmeye ilişkin öneriyi ret ettiği şeklinde Anastasiadis’e bilgi verdiği iddia edildi.

Gazete, Kıbrıslı Türk lider Mustafa Akıncı’nın, Anastasiadis’in ortaya koyduğu koşullarla Cenevre’ye gitmeyeceğini açıklamasının ardından Eide’den de mekik diplomasisine devam etmeyeceği yönünde açıklama geldiğini belirtti.

“B planı”

Kathimerini gazetesi, bir başka haberinde ise, Kıbrıs sorunundaki çıkmazın aşılmasına ilişkin çabalardaki zorluğun, tüm uluslararası “başrol oyuncularında” çaresizliğe neden olduğunu yazdı.

Cenevre’de bir konferansın toplanması ve dört başlıkta gerekli görüş birliklerinin şekillenmesi için teorik olarak gelecek Temmuz ayı ortasına kadar zamanın bulunduğunu yazan gazete, konjonktürün başarıyı garanti etmediğini, bunun da uluslararası toplumu Kıbrıs sorununda bir “B Planı’na” bakmaya ve desteklemeye mecbur bırakması ihtimali bulunduğunu kaydetti.

Gazete, “B Planı”nın, bir yandan liderlerin sağladığı ilerlemeyi garanti altına alırken, diğer yandan da müzakerelerin yeniden başlayan kadar ortamın kötüleşmesine neden olacak gerginliklerin ortaya çıkmamasını sağlaması gerektiğini vurguladı.

Gazete, aynı haberinde, BM Genel Sekreteri’nin Kıbrıs Özel Danışmanı Espen Barth Eide’nin, Yunanistan Dışişleri Bakanı Nikos Kocias’ın davetinin ardından yarın Atina’da olacağını anımsattı.

“Akıncı, Eide’nin raporunu bekliyor ve ekspres çözüm istiyor”

Kathimerini gazetesi, yukarıdaki başlıkla verdiği haberinde ise, Mustafa Akıncı’nın, son gelişmelerin ardından dikkatini, bir sonraki adımın belirlenmesi için Eide’nin raporu ve BM’ye çevirdiğini savundu.

Kıbrıs Türk tarafının, müzakerelerin çöktüğüne ilişkin açıklama için acele etmediğini savunan gazete Akıncı’nın çevresinin, son zamanlarda ortaya çıkan zorluklara karşın sürecin devam ettiğini vurguladığını savundu. Aynı çevrelerin, müzakerede iniş-çıkış, gerilim, geçici ara verme gibi olguları “oyunun” bir parçası olarak gördüğüne işaret eden gazete, Kıbrıs Türk tarafının, çözüme ilişkin zaman çerçevesinin tehlikeli bir şekilde daraldığının ve boşa zaman harcama lüksünün bulunmadığının Kıbrıs Rum tarafınca anlaşılması görüşünde olduğu kaydedildi.

Gazete, Eide’nin açıklamasının ardında Kıbrıs’ın kuzeyinin, Cenevre’de “kilitlenecek” ve iki toplumu referanduma götürecek ekspres bir çözümü hedeflemeye devam ettiğini savundu.

Yaşanan gelişmelerin Kıbrıs Türk toplumunda Kıbrıs sorununun geleceğine ilişkin kaygılara neden olduğunu yazan gazete, Akıncı’nın birçok destekçisinin, duydukları hoşnutsuzluğu dile getirdiğini ve Kıbrıs Rum tarafına sorumluluk yüklediğini belirtti. İki Limasollu liderin ilişkilerinde güven ortamının birçok yara aldığı olgusunun artık gizlenmediği ve tüm bunlara karşın, Kıbrıs Türk tarafının, yeni konferansın tek yol olduğu konusunda ısrarlı olduğu kaydedildi.

Gazete, Akıncı’nın, bu çerçevede Anastasiadis’in 17 Mayıs önerisini ret etmediğini, “Garantiler” başlığıyla yeni bir konferansın yapılmasına hazır gözüktüğünü iddia etti.

“Öneri yerine strateji değişikliği”

Fileleftheros gazetesi, “Öneri Yerine Strateji Değişikliği” başlıkla verdiği haberinde, “Evdeki hesabın çarşıya uymadığını”, bunun da, Türkiye ve onun lideri Recep Tayyip Erdoğan’ın olduğunu iddia etti.

Gazete, yorumsal haberinde, “kendi kendimize söylediğimizi, kendi kendimize duyduğumuzu ve kendi kendimize karar verdiğimizi” belirterek, aynı şeyin, Cenevre konferansının toplanması durumunda çözümün yakın olduğuna inanan Nikos Anastasiadis’in öneri sunmasıyla da son günlerde de yaşandığını belirtti.

Türkiye’nin, stratejik hedeflerini kapsamayacak herhangi bir anlaşmayı görüşmeye en ufak bile ilgi duymadığını savunan gazete, Anastasiadis’in öneri sunmak yerine strateji değişikliği yapması gerektiğini çünkü yaz aylarında elverişsiz durumlarla karşı karşıya kalabileceğini yazdı.

Gazete, Cenevre konferansı ister yapılsın, ister yapılmasın, Kıbrıs Cumhuriyeti’nin sözde Münhasır Ekonomik Bölgesi’nde TOTAL ve ENI tarafından araştırma yapılması konusunda ciddi bir kararın bulunduğunu da vurguladı.

Gazete ayrıca Atina ve Kıbrıs Cumhuriyeti’nin liderliklerinin Türkiye ile olası elverişsiz durumları göğüslemek için hazırlık yapması gerektiğinden de söz etti.

Kasulidis’ten bilgilendirme

Alithia gazetesi ve diğer gazeteler, Kıbrıs’ın güneyinin gelişmeleri beklerken bilgilendirme kampanyasına da başladığını, bu bağlamda Rum Dışişleri Bakanı Yannakis Kasulidis’in, BM Güvenlik Konseyi’nin beş daimi üyesi ülkenin büyükelçilerini makamına davet ettiğini yazdı. Habere göre, Kasulidis, büyükelçilere, Cenevre’de Kıbrıs’a ilişkin sonuç verici bir konferansın yeniden toplanması amacıyla Nikos Anastasiadis’in süregelen çabalarının arkasındaki gerekçeler konusunda izahatta bulundu. Kasulidis ile yapılan görüşmede ABD, Rusya, Birleşik Krallık, Fransa ve Çin büyükelçileri yer aldı.

AKEL, Kıbrıs sorununu ve başkanlık seçimlerini ele aldı

Fileleftheros gazetesi, AKEL Merkez Komitesi’nin önceki gün gerçekleştirdiği toplantıda Kıbrıs sorunu ile başkanlık seçimlerinin ele alındığını yazdı. Gazete, söz konusu toplantı neticesinde, sadece Kıbrıs sorununa ilişkin bir açıklama yapıldığını belirtti. Habere göre, AKEL, Kıbrıs sorununun içinde bulunduğu çıkmaz durumuna ilişkin endişesini dile getirirken bu durumun birçok tehlikeyi de içinde barındırdığını ifade etti. Müzakerelerin devam etmemesi durumunda “işgal ve bölünmüşlük statükosunun” daha da sabitleşeceğini savunan AKEL, Kıbrıs Rum mallarının satılacağını, “kolonizasyonun” devam edeceğini iddia etti. AKEL, Anastasiadis ve yakın çalışma arkadaşlarının, geçmişte de çıkmazın yaşandığını söylemek ve durumu yatıştırmak yerine müzakerelerin kurtarılması çabalarına odaklanması gerektiğini de vurguladı.

 

 

 

Bu haber toplam 2202 defa okunmuştur
Etiketler :