1. HABERLER

  2. HABERLER

  3. Rekabet Kurulu ceza kesti
Rekabet Kurulu ceza kesti

Rekabet Kurulu ceza kesti

Rekabet Kurulu, Süt Ürünleri İmalatçıları Birliği’ne, Rekabet Yasası’nı ‘ihlal ettiniz’ dedi ve ceza kesti

A+A-

Süt Ürünleri İmalatçıları Birliği’nin (SÜİB), çeşitli süt ürünlerine ait tavsiye satış fiyat listesini,  5 Şubat 2014 tarihli 2 günlük gazetede yayınlamasıyla Rekabet Yasası’nın 4. maddesini ihlal ettikleri iddiasını değerlendiren Rekabet Kurulu, 'oybirliğiyle' ‘yasanın ihlal edildiğine’ karar verdi, hem birliğe hem de ilgili şirketlere ceza kesti.

Meltem SONAY

Rekabet Kurulu, Süt Ürünleri İmalatçıları Birliği’nin (SÜİB), çeşitli süt ürünlerine ait tavsiye satış fiyat listesini,  5 Şubat 2014 tarihli 2 günlük gazetede yayınlamasıyla Rekabet Yasası’nın 4. Maddesini ihlal ettikleri iddiasını değerlendirdi, OYBİRLİĞİ’yle ‘Yasa ihlal edildi’ kararı aldı.
Rekabet Kurulu, yasanın birçok maddesini ihlal ettiği yönünde karar ürettiği Süt Ürünleri İmalatçıları Birliği’nin Yönetim Kurulu’ndaki teşebbüslerin her birine ayrı ayrı ‘para cezası’ kesti.

İhlal 1…
8 Ocak 2015 tarihli Resmi Gazete’de yayımlanan, 17 Kasım 2014 tarihli Rekabet Kurulu kararına göre; Kurul, 10 Şubat 2014 tarihli karar doğrultusunda başlattığı soruşturma sonucunda,
Süt Ürünleri İmalatçıları Birliği’nin, ‘Yönetim Kurulu Gündemi’ ikinci maddesinde yer alan ‘ürün fiyatlarına zam yapılması’ gündem maddesinin gerçekleşip gerçekleşmediğine bakılmaksızın, Yasa’nın 4. Maddesinde yer alan ‘rekabetin önemli ölçüde engellenmesi, kısıtlanması veya bozulmasını amaç edinen veya bu sonucu yaratacak veya yaratan anlaşma ve teşebbüs birliği kararlarının yasaklandığı’ ifadesi kapsamında ihlal niteliği taşıdığına OYBİRLİĞİ ile karar verdi.

İhlal 2…
Rekabet Kurulu Kararı’nın sonuç bölümünde not edilen bir diğer ‘ihlal’ ise, birliğin 5 Şubat 2014 tarihinde iki yerel gazetede yayınlattığı satış fiyatları listesine yönelik.
Karara göre; Süt Ürünleri İmalatçıları Birliği, 5 Şubat 2014 tarihinde iki yerel gazetede ‘süt ve süt ürünlerinin tavsiye edilen satış fiyatları’ şeklindeki paralı gazete ilanı ile Yasa’nın 4(1) maddesince yasaklanmış olan teşebbüsler arası veya teşebbüs birliklerince birlikte satış fiyatı belirlenmesi maddesini ihlal etti.

‘Sorumlu Yönetim Kurulu Üyeleri…’
Rekabet Kurulu, yasa ihlali içeren her iki eylemin de tüzel kişiliğe sahip bir teşebbüs birliği olan ‘Süt Ürünleri İmalatçıları Birliği’ tarafından işlendiğine ve tüzel kişiliği olan Birlik tüzüğünde tanımlandığı şekli ile sorumluluğun da Birlik ‘Yönetim Kurulu Üyeleri’nde olduğuna işaret etti.

Her üyeye 7 bin 500 TL, Birliğe de 3 bin TL İDARİ PARA CEZASI
Rekabet Kurulu, Yasa gereği, ihlalin gerçekleşmesinde sorumlukları olan teşebbüslerin ve teşebbüs birliğinin İDARİ PARA CEZASI ile cezalandırılmalarına da karar verdi.

Buna göre;
İhlalde sorumluluğu olan SÜİB Üyesi teşebbüslerin her birine 7 bin 500 TL idari para cezası verilmesine OYBİRLİĞİ ile,
Yasa’nın 32. Maddesi gereğince teşebbüs birliği olarak SÜİB’e de yönetim kurulu üyelerine verilen cezaların toplam tutarı olan 60 bin TL’nin %5’i olan 3 bin TL idari para cezası verilmesine OYBİRLİĞİ ile,
Ayrıca soruşturma sürecinde yazılı bilgi istenmesi ve defalarca uyarılmasına karşın cevap vermeyen yönetim kurulu üyesi şirketlerden birine de 3 bin TL idari para cezası verilmesine OYBİRLİĞİ ile karar verdi.

Bu haber toplam 2556 defa okunmuştur