1. HABERLER

  2. ÖZEL HABER

  3. Reha Süt ve SÜTAŞ aleyhinde ‘ara emri’
Reha Süt ve SÜTAŞ aleyhinde ‘ara emri’

Reha Süt ve SÜTAŞ aleyhinde ‘ara emri’

2015 yılının ilk aylarında açılan ve halen süren davada alınan ara emri kararı ile mahkeme SÜTAŞ’ın 1 ton hellimine el koydu, Reha Süt Ürünleri Sanayi Ltd’in de ‘hellim’ adı altında Türkiye’de satış yapmasını yasakladı.

A+A-

• TEMİNAT YATIRDI, 1 TON HELLİM SERBEST KALDI… Alınan ara emri kararının ardından SÜTAŞ’ın ürettiği 1 ton hellime el konuldu. Ancak firmanın yüklü miktarda teminat yatırmasının ardından 1 ton hellimin ‘serbest’ kaldığı öğrenildi.

• REHA SÜT’E 31 ARALIK 2015’E KADAR SÜRE…Öte yandan hakkında ara emri kararı alınan ve hellim üretimi durdurulan Reha Süt Ürünleri Sanayi Ltd’de Sanayi Odası aleyhinde mahkemeye başvurarak ara emri kararı aldı. Yaşananların ardından ‘Karşılıklı iyi niyet’ çerçevesinde Sanayi Odası ve Reha Süt arasında uzlaşıya varıldı. Reha Süt’e 31 Aralık 2015’e kadar hellim satışı yapılmasına izin verildi.

Ayşe GÜLER

Sanayi Odası, Türkiye’de ‘hellim’ ismiyle satış yapan Reha Süt Ürünleri Sanayi Ltd ve SÜTAŞ aleyhinde ara emri kararı aldı.

2015 yılının ilk aylarında açılan ve halen süren davada alınan ara emri kararı ile mahkeme SÜTAŞ’ın 1 ton hellimine el koydu, Reha Süt Ürünleri Sanayi Ltd’in de ‘hellim’ adı altında Türkiye’de satış yapmasını yasakladı.

Edinilen bilgiye göre; SÜTAŞ’ın yatırdığı yüklü miktardaki teminat sonrasında 1 ton hellimin ‘serbest’ kaldığı öğrenildi.

Bunun yanı sıra aleyhinde ara emri kararı alınan ve hellim üretimi durdurulan Reha Süt Ürünleri Sanayi Ltd’de Sanayi Odası aleyhinde ‘tescilin koşullarının uygun olmadığı’ gerekçesiyle ara emri kararı aldı.

Yılsonuna kadar protokol imzalandı

Yaşananların ardından ‘Karşılıklı iyi niyet’ çerçevesinde Sanayi Odası ve Reha Süt arasında uzlaşıya varıldı.
Her iki kurum arasında önceki gün imzalanan protokol ile Reha Süt Ürünleri Sanayi Ltd’in yılsonuna kadar üretim yapmasına izin verildi.

Alınan kararda özellikle Reha Süt’ün bir yıl önceden yaptığı bağlantıların etkili olduğu, şirketin ekonomik anlamda mağduriyet yaşamaması adına alındığı belirtildi.

Mutabakat sağlanmasının ardından Reha Süt Ürünleri Sanayi LTD’in Sanayi Odası aldığı ara emri kararını geri çektiği öğrenildi.

Çıralı ve Naimoğulları bilgi verdi

Öte yandan Sanayi Odası Başkanı Ali Çıralı, Türkiye’de ‘hellim’ ismini kullanarak üretim yapan Reha Süt ve SÜTAŞ aleyhinde ara emri kararının alındığını söyleyerek, önümüzdeki günlerde bir firmaya daha dava açma hazırlığında olduklarını açıkladı.

YENİDÜZEN’e konuşan Sanayi Odası Hellim Denetleme Kurulu Hayvan Üreticileri ve Yetiştiricileri Birliği Temsilcisi Mustafa Naimoğulları ise hellimle ilgili tescil alınmasının ardından Sanayi Odası’nın Türkiye’de hellim ismiyle Reha Süt ve SÜTAŞ hakkında ara emri kararı aldığını söyledi.

Naimoğulları, alınan kararın ardından söz konusu firmaların hellim üretimini durduklarını belirtti.

Tescilin ardından gereken başarının yakalanması için küçükbaş hayvan sütünün yüzde 51, büyükbaş hayvan sütünün ise yüzde 49 seviyesine ulaşması gerektiğini ifade Naimoğulları, sektörün desteklenmesinin önemine değindi.

-------------------------------------------------------------------

Sanayi Odası Başkanı Ali Çıralı: “2 firma ile ilgili ara emri kararı alındı, yeni dava açılması gündemde”

Sanayi Odası Başkanı Ali Çıralı, Türkiye’de ‘hellim’ ismini kullanarak üretim yapan Reha Süt ve SÜTAŞ aleyhinde ara emri kararının alındığını söyleyerek, önümüzdeki günlerde bir firmaya daha dava açma hazırlığında olduklarını açıkladı.

2015 yılının ilk aylarında açtıkları dava ile ilgili kısa süre önce mahkemenin ara emri kararının verdiğini dile getiren Çıralı, dava sonucuna göre SÜTAŞ’ın elindeki 1 ton hellime el konulduğunu belirtti.

Çıralı, ilgili firmanın mahkemeye teminat yatırması sonucu, 1 ton hellimin ‘serbest’ kaldığını ifade etti.

Öte yandan Reha Süt’ün elinde yüklü miktarda ambalajlı ürün olması ve ekonomik kayıplara uğramaması nedeniyle firma ile önceki gün Sanayi, Odası arasında protokol imzalandığını aktaran Çıralı, protokol kapsamında Reha Süt’ün 31 Aralık 2015’e kadar satış yapabileceğini belirtti.

Çıralı, Türkiye piyasasında ‘hellim’ ismini kullanan firmalara davaların açılmaya devam edileceğini yineledi.

------------------------------------------------------------------------

Mustafa Naimoğulları: “Reha Süt’e yıl sonuna kadar izin verildi”

Sanayi Odası Hellim Denetleme Kurulu Hayvan Üreticileri ve Yetiştiricileri Birliği Temsilcisi Mustafa Naimoğulları, hellimle ilgili tescil alınmasının ardından Sanayi Odası’nın Türkiye’de hellim ismiyle Reha Süt ve SÜTAŞ hakkında ara emri kararı aldığını söyledi.

Naimoğulları, alınan kararın ardından söz konusu firmaların hellim üretimini durduklarını belirtti.

Reha Süt’ün kararının ardından ‘tescilin uygun olmadığı, kurallarının uygunsuzluğa’ yönelik Sanayi Odası aleyhine ara emri dosyaladığını ifade eden Naimoğulları, “Sanayi Odası ile karşılıklı iyi niyetle Reha Süt’ün yıllık hellim bağlantıları nedeniyle üretime yılsonuna kadar izin verildi. Böylelikle Reha Süt, ara emrini geri çekti” dedi.

Küçükbaş hayvan sütü oranı sadece yüzde 5

Naimoğulları, tescilin ardından gereken başarının yakalanması için küçükbaş hayvan sütünün yüzde 51, büyükbaş hayvan sütünün ise yüzde 49 seviyesine ulaşması gerektiğini ifade etti.

Şu anda ülkedeki küçükbaş hayvan sütü oranının yüzde 5 olduğunu vurgulayan Naimoğulları, sektörün desteklenmesinin önemine değindi.

Naimoğulları, ülkedeki hayvan hastalıkları ve verim konusunun yanı sıra küçükbaş hayvancılığın iyileştirilesi, büyükbaş hayvancılığın da daha uygun hale getirilmesi halinde başarının yakalanabileceğini ancak bunun için de uzun süreye ihtiyaç duyulduğuna değindi.

“Kızartma peynir adı altında üretime devam ediliyor”

Hellim tescilinin ardından üretimin Türkiye’de yasaklanabileceğini ancak denetimlerin yapılması gerektiğini dile getiren Naimoğulları, bazı firmaların ‘kızartma peynir’ adı altında üretime devam ettiğini savundu.

Naimoğulları, üretilen sütün yüzde 60’ının hellim yapıldığını ifade ederek, Türkiye’ye ihraç edilen hellimin yüzde 5 oranında olduğunu, geriye kalanın ise Arap ülkelerine ihraç edildiğini kaydetti.
Bunun yanı sıra Naimoğulları, Türkiye’de hellimin tanıtımı ve tüketimi için çalışmalar yapılması gerektiğini de sözlerine ekledi.

Bu haber toplam 9642 defa okunmuştur